Wikipedie:Diskuse o smazání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:AFD)

pravidla:

     závazná
     doporučení
     v hlasování
     navrhovaná
     neschválená
Doporučení

Text této stránky je doporučení české Wikipedie. Vysvětluje standardy, s nimiž většina wikipedistů v principu souhlasí a které je vhodné dodržovat. Přesto není závazným pravidlem. Nebojte se stránku editovat, je-li potřeba, ale větší změny raději předem navrhněte v diskusi a oznamte je též Pod lípou.


Zkratka:
  • WP:DOS
    WP:DoS
    WP:AfD
    WP:TfD

Diskuse o smazání (slangově též DOS, DoS, AfD z anglického Articles for Deletion či TfD z Template for Deletion) je stránka pro diskuse o tom, zda obsah stránky vyhovuje kritériím pro zahrnutí ve Wikipedii, či zda má být stránka smazána. Cílem diskuse je dosáhnout konsensu o smazání či ponechání, případně přepracování stránky do přijatelné podoby. Skončené diskuse jsou uloženy v archivu.

Zjevně nevyhovující stránky, které nesporně porušují vyjmenovaná pravidla, je vhodné nominovat na rychlé nebo odložené smazání bez založení samostatné diskuse.

Diskuse o smazání řeší otázku smazání obsahu nějaké stránky, nikoliv rušení zavedených pravidel a zvyklostí. K diskusi o smazání mohou být proto zpravidla podány stránky jen z těch jmenných prostorů, které bezprostředně souvisí s obsahem v článcích, tj. stránky z hlavního jmenného prostoru a prostoru portál a šablony, soubory či kategorie, které bezprostředně s obsahem článků souvisí. V dalších jmenných prostorech se užívá jiných rozhodovacích procesů (vizte Změny v pravidlech), o smazání je možné rozhodovat jen tehdy, pokud byl příslušný mechanismus, jehož je stránka součástí, zrušen nebo standardním způsobem plně nahrazen jiným.

Oprávnění k mazání a obnovování stránek mají správci české Wikipedie.

Jestliže jde o heslo o encyklopedicky významném pojmu, který by na Wikipedii měl být, zvažte dobře, je-li jeho stávající obsah opravdu natolik nicotný, že je lepší ho zcela smazat z databáze než ho využít jako pahýl. Také zvažte, není-li vhodné stránku či kategorii spíše sloučit s jinou nebo přejmenovat. V případě, že stránka je spíše slovníkovou definicí než encyklopedickým heslem, zvažte její přesunutí na Wikislovník. K tomu se používá šablona {{Přesunout na Wikislovník}}. Pokud je stránka psaná spíše jako návod, zvažte návrh na přesunutí na Wikiverzitu, kde je takovýto obsah většinou (na rozdíl od Wikipedie) žádaný. To uděláte pomocí šablony {{Přesunout na Wikiverzitu}}.

V případě, že navrhujete ke smazání šablonu nebo jiný prvek, který užívají jiní uživatelé, napište ve zdůvodnění i postup, jak se vypořádat s problémy, které nastanou v souvislosti s jeho smazáním.

Jak přispívat do diskuse[editovat | editovat zdroj]

Editujte jen příslušnou sekci Doporučená řešení nebo Komentáře, a to buď klepnutím na odkaz Editovat u nadpisu dané sekce, nebo klepnutím pravým tlačítkem myši tamtéž (záleží na vašem uživatelském nastavení Wikipedie).

Poté přidejte svoje doporučené řešení a argumenty pro něj jako další položku seznamu. Pro přehlednost ve svém textu tučně zvýrazněte shrnutí akce, kterou doporučujete udělat, např. Smazat nebo Ponechat. Můžete uvést i jiné možnosti, popřípadě více možností – pak jako první uveďte tu, které dáváte přednost (např. ponechat nebo alespoň sloučit; dát měsíc na přepracování, jinak smazat; přesunout na Wikislovník nebo smazat).

Máte-li k již vznesenému argumentu protiargument nebo komentář, přidejte jej jako podbod. Jestliže se již argument či informace v diskusi nachází, není nutno je přidávat opakovaně. Stačí uvést jména diskutujících, s jejichž argumenty se ztotožňujete (pokud je to jednoznačné).

Jak navrhnout stránku na smazání[editovat | editovat zdroj]

Předpokládejme, že vidíte důvod smazat stránku Velký modrák. Nejprve zjistěte, zda problémy na této stránce nemůžete odstranit sami bez nutnosti vyvolávat diskusi o smazání, zejména:

  • úpravou problematického textu, například odmazáním nepřijatelného obsahu;
  • změnou obsahu stránky na přesměrování spolu s případným sloučením užitečného obsahu s cílovou stránkou přesměrování;
  • přesunem stránky na název, který bude ve shodě s jejím obsahem;
  • využitím mechanismu rychlého nebo odloženého mazání stránek;
  • přesunem na na některý sesterský projekt (například Wikislovník, Wikiknihy).

Pokud žádným z uvedených způsobů problémy stránky vyřešit nelze, navrhněte ji na smazání pomocí následujících kroků:

1/3 Vložení šablony do navrhované stránky

Na začátek stránky, kterou chcete smazat (tj. Velký modrák), vložte šablonu {{DoS}} (navrhujete-li smazání šablony, označte ji šablonou {{subst:DoS šablony}}).

2/3 Vytvoření diskusní podstránky

V editačním políčku nahraďte text -heslo- názvem stránky, o níž se má diskutovat, a zmáčkněte tlačítko pro vytvoření diskusní podstránky. Podstránku vyplňte podle návodu a nakonec uložte.


3/3 Zařazení podstránky do seznamu

Zmáčkněte tlačítko pro zařazení podstránky do seznamu. Stránku vyplňte podle návodu a nakonec uložte.

Druhou možností je editovat celý seznam. Na nový řádek na konci seznamu připište {{Wikipedie:Diskuse o smazání/-heslo-}}, kde -heslo- nahraďte názvem stránky navrhované na smazání, takže přidaná položka bude například {{Wikipedie:Diskuse o smazání/Velký modrák}}. Můžete přitom vymazat případné již neaktuální položky. Varování, že jste nezadali shrnutí editace, si nevšímejte a změny uložte.

Po úspěšném provedení těchto kroků se text podstránky s novým návrhem na smazání objeví přímo na konci této hlavní stránky. Pokud se neobjevil, zkuste nejdříve vyprázdnit paměť serveru, a pokud ani potom ne, zkontrolujte, zda všechny vaše kroky proběhly přesně podle návodu (např. jestli jste neudělali překlep apod.).

Upozornění na diskusi v posledních změnách a na portálu Wikipedie zařídí robot, může mu to ale trvat až půl hodiny. Vstřícným krokem, který můžete ještě udělat (a robot ho neudělá), je upozornit hlavního autora článku na založení diskuse. Lze očekávat, že si nastavil odeslání e-mailu při změně diskusní stránky, takže bude upozorněn i v případě, kdy aktuálně Wikipedii nesleduje.

Ukončení diskuse o smazání[editovat | editovat zdroj]

Uzavření diskuse[editovat | editovat zdroj]

Diskuse se uzavírá nejdříve po týdnu. Správce však může zrušit nebo předčasně uzavřít diskusi, pokud:

  • bylo jejich založení zjevně v rozporu s jinými pravidly (např. šlo o narušování Wikipedie nebo obcházení bloku),
  • pro daný typ stránek je výslovně řečeno, že pro něj proces diskuse o smazání není určen.

Správce může dále předčasně uzavřít diskuse:

  • jednoznačné (dostatečně reprezentativní a takřka jednomyslné),
  • kde došlo k tak zásadnímu přepracování navržené stránky, že dosavadní argumenty pro smazání ztratily smysl.

Na druhou stranu může kterýkoli správce diskusi prodloužit, pokud se před očekávaným uzavřením objeví nové podstatné argumenty.

Uzavíratelem může být libovolný ze správců; jasné, zralé a řádně proběhlé diskuse, jejichž výsledek nevyžaduje použití práv správce, smí uzavřít kterýkoli wikipedista. Uzavíratel zváží argumenty, komentáře, připomínky a názory diskutujících a rozhodne, zda se článek ponechá, smaže nebo přesune. Zároveň může doporučit přepracování článku. Rozhodnutí může být v případě nutnosti výrazných úprav podmínečné. Rozhodnutí musí být jasně a výstižně zdůvodněno.

Uživatelé se zásadními námitkami vůči způsobu vyhodnocení nebo regulérnosti diskuse by se měli nejprve obrátit na uzavíratele. Pokud se svou stížností neuspějí, mohou podat na příslušné stránce podnět k revizi smazání.

Užitečné tipy pro vyhodnocování konsenzu vizte na stránce Wikipedie:Žádost o komentář/VfD: změna na AfD/Vyhodnocování konsenzu.

Výsledek a další postup[editovat | editovat zdroj]

 Při archivaci podstránek použijte následující šablony:

  • {{subst:vfd-archiv-start|vysledek=výsledek diskuse (např. smazáno, ponecháno, nebyl dosažen konsenzus) se zdůvodněním (např. nedoložena [[Wikipedie:Encyklopedická významnost|encyklopedická významnost]])}} --~~~~
  • {{subst:vfd-archiv-konec}}

 Položku do archivu vložte pomocí:

  • {{subst:vfd-archiv-položka|Jméno stránky}} – výsledek diskuse (např. smazáno, ponecháno, nebyl dosažen konsenzus) --~~~~

Stránka bude smazána po uzavření diskuse, pokud výsledkem diskuse bylo rozhodnutí smazat, u šablon a modulů dojde i ke smazání dokumentační podstránky.

Obecně pokud diskuse skončí s výsledkem nemazat, stránka by již neměla být znovu nominována. Pokud není skutečně dobrý důvod, aby diskutující změnili svůj postoj, dá se předpokládat, že další návrh dopadne stejně.

Ukončené nebo zrušené diskuse se zařazují do Archivu diskusí o smazání (kde je i návod pro archivaci). Do diskusí ke stránkám, které nebyly smazány, se má vložit odkaz na zaarchivovanou diskusní stránku pomocí šablony {{DoS-oznámení}}. Budoucí čtenáři stránky tak jsou informováni, že v minulosti přežila návrh na smazání, a mohou si přečíst patřičnou diskusi. To ovšem nebrání případnému novému návrhu na smazání.

Pokud byla stránka smazána na základě nedostatečné významnosti, je vhodné zvážit návrh na smazání související položky na Wikidatech (zvlášť, pokud nemá oporu v autoritních datech).

Vyprázdnit paměť serveru
(použijte v případě, že se vám tu ukazují zastaralé verze podstránek)


Probíhající diskuse o smazání[editovat | editovat zdroj]

Archiv
Archiv

Kategorie:Narození a úmrtí v zaniklých zemích[editovat | editovat zdroj]

Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Důležité jsou argumenty.
Diskusi otevřel
Kacir 10. 3. 2024, 00:33 (CET)[odpovědět]
Uzavření diskuse
standardní: týden po zahájení
Dotčené kategorie

Doporučená řešení[editovat | editovat zdroj]

  • Smazat – oba kategorizační stromy by měly být potvrzeny v DOSu.@Mircea, Romanzazvorka, W420marryjane: Zatím se jedná o fakticky nepoužívané zárodky plošných kategorií, které mají obsahovat tisíce až desetitisíce článků osob. Třetí z nich Pohřbení v zaniklých zemích dosud neexistuje.
    Nesystémovost vidím v existující praxi kategorizace osob podle místa narození a úmrtí od nejnižší možné kategorie. Začíná se vždy od města, a v takovém případě se již neuvádí nadřazené celky – kraje, rajóny, státy apod. Strom zaniklých zemí ale kategorizuje do jednoho článku město i stát, a to pouze u vybrané skupiny osob, tedy vkládá podřazenou i nadřazenou kategorii současně (vertikální redundance). Někdy se jedná o mix obou – např. Zuzana Dřízhalová se narodila v zaniklém Československu a zemřela v současném Česku, tedy kategorie narození obsahuje město a stát (Prahu a Československo) a kategorie úmrtí pouze město (Prahu). Čtenář si může myslet, že k úmrtí zapomněli doplnit Česko.
    Možnou existenci bych viděl v jinak postavené kategorizaci, s rozlišovači obsahující zaniklé útvary typu Narození v Praze (Československo), Narození v Praze (Rakousko-Uhersko), což by ale svou náročností bylo nerealizovatelné. Druhá možnost je začít kategorizovat k městům i země (státy), tedy ke všem osobám – nejen pouze výběrově, uvádět podřazenou i nadřazenou kategorii souběžně.
    Smazat nenavrhuji např. Narození a Úmrtí v Tibetu, kde bych kategorizaci zaniklých zemí změnil pouze na Čínu, tedy podle vzoru existující čínské kategorizace Dějin, Náboženství či Ekonomiky Tibetu. --Kacir 10. 3. 2024, 00:33 (CET)[odpovědět]
    @Kacir: Tam je problém, že, jak jsem pochopil v dávné diskusi, Česko se chápe jako název území, tedy časově zasahuje do vícera konkrétních politických států. Paralelně ke kategorii Kategorie:Narození v Československu by tedy měla být Kategorie:Narození v České republice, jakožto existujícím (ne zaniklém) státě, ale taková kategorie tu není. Problémem všech nebo alespoň skoro všech těchto entit (státy, okresy, města…) je, že nejde o entity geografické (prostorové), ale o entity časoprostorové, vedle oboru geografie se tedy přidává i obor dějepis. Tvůj návrh na založení kategorií typu Kategorie:Narození v Praze (Československo) by toto řešil, takže se mi zdá dobrý. Taková kategorie by byla podkategorií jak Kategorie:Narození v Československu, tak Kategorie:Narození v Praze, takže by počet kategorií v článku nenarostl. --Marek Genius (diskuse) 10. 3. 2024, 20:46 (CET)[odpovědět]
  • Smazat díky těmto zárodkům plošných kategorií zde vznikají z mého pohledu absurdní situace, kdy podle některých editorů Kategorie:Narození v Československu není nadřazená Kategorii:Narození v Praze (viz tento revert). Podobný model provozují na francouzské wikipedii, kde uvadějí kromě kategorie města narození i kategorii státu narození (+úmrtí), ale i tam se tu a tam najde nejednotný postup. Pokud bychom tento model přijali, pak budeme muset doplnit ke kategoriím měst narození (+úmrtí) i z mého pohledu nadřazené kategorie států narození (+úmrtí) a to do všech biografických článků. Nevím zda by se našla shoda v dalším postupu, spíše to vidím na velký zmatek a nejednotný postup v kategorizaci. Najít schůdná pravidla pro všechny editory a následně udělat pořádek v obrovském množství biografických článků je z mého pohledu prozatím nemožné. --Romanzazvorka (diskuse) 10. 3. 2024, 12:37 (CET)[odpovědět]
    @Romanzazvorka: Kategorii Kategorie:Narození v Československu jsem náhodně objevil asi tak před třemi roky a všiml jsem si, že je používána paralelně s kategoriemi narození podle měst. Ono to totiž nedává smysl, že by se česká města měla kategorizovat do této kategorie. Většina Čechů zde má již vytvořenou kategorii obce, kde se narodili nebo zemřeli, ne všichni, ale nejspíš většina, takže kdyby tato kategorie měla sloužit jako nadkategorie, tak by skoro nebylo, koho do ní zařazovat. Když chybí kategorie narození v obci, lze zařadit do kategorie narození v okrese, i když i okresy mají samozřejmě nějaké období své existence a v období předtím se na místě nacházel jiný okres. (Pokud by něšlo zařadit ani do okresu, dalo by se zařadit do nadkategorie Kategorie:Narození v Česku.) Ale chápu, že to vypadá divně, protože Praha skutečně součástí Československa byla. --Marek Genius (diskuse) 10. 3. 2024, 20:46 (CET)[odpovědět]
  • Smazat a nezavádět. Pojem "zaniklá země" není přesněji vymezen; jestli to má být totéž co "zaniklý stát", pak nechápu ani důvod dvou různých názvů. Ale hlavně není reálné zavádět přesnější rozlišení u všech států (nebo zemí) podle celé historie jejich předchůdců a následníků; lze asi v některých případech udělat výjimku, ale obecně bych to nedoporučoval. Možná by se k tomu mohli vyjádřit zkušení "kategorizátoři", jako např. @Railfort, Zelenymuzik:. --Xyzabec (diskuse) 10. 3. 2024, 18:38 (CET)[odpovědět]
  • Ponechat.jsem obecně toho názoru (viz rozdíl verzí), že s kategoriemi se na Wikipedii roztrhl pytel a měly by se výrazně zredukovat, tak v případě těchto kategorií se domnívám, že smysl mají, neboť mají určitou přidanou hodnotu. Vedle geografického aspektu (město narození a město úmrtí) přináší ještě aspekt časový (tedy konkrétní historický stát). Možná, že by tyto kategorie šly přidat i roboticky (z infoboxu, z Wikidat). Na druhou stranu argumentům pro smazání rozumím a souhlasím s nimi, ale jako lepší řešení než DOS se mi zdá ŽOK, kde by mohly přijít i další řešení vyjma smazání (např. řešení, se kterými přišel Kacir, se mi zdají dobrá). ŽOK bych tedy považoval za čistější řešení. Zároveň se kloním spíše k ponechání této kategorizace, byť zřejmě po nějaké úpravě. --Marek Genius (diskuse) 10. 3. 2024, 20:46 (CET)[odpovědět]
  • Smazat kategorie Nerození a Úmrtí podle zaniklých zemí nevidím jako nutné. --Zelenymuzik (diskuse) 11. 3. 2024, 13:53 (CET)[odpovědět]
  • Smazat – kategorie jsou nadbytečné a nesystémové --Wikipedista:BobM d|p 11. 3. 2024, 14:01 (CET)[odpovědět]
  • Smazat - byl jsem "nakopnut", abych si tohoto DOSu všiml. Osobně se držím kategorizace narození a úmrtí podle současných reálií, i když ruku do ohně, že jsem se někdy nezachoval jinak, dát nemohu, ale nepamatuji si to. Dělám to jednoduše proto, že hledat, zda nááááhodou neexistuje nějaká kategorie historické území je jednoduše opruz. Pokud někomu přijde nešikovné kategorizovat podle současného státu, když tam dříve existoval jiný, doporučuji oslí můstek přes kategorii sídla. Ohledně historické země bych se soustředil na to, aby byla správně uvedena v infoboxu, který je dle mého názoru pro uživatele mnohem zásadnější.--Railfort (diskuse) 11. 3. 2024, 16:38 (CET)[odpovědět]
  • Přepracovat Takzvané zaniklé země v časoprostoru stále existují. My je posuzujeme pouze na základě subjektivity. Takové Česko je hříčkou kategorizace. I ono jednou zanikne a s ním zanikne třebas i čeština. Budou budoucí wikipedisté psát do kategorií u Masaryka, že byl narozen v Rakousku, na Moravě, v Česku, V Evropsku nebo (nedej Bože) v Rusku? Budou psát, že to byl politik rakouský, český, evropský nebo dokonce ruský? Ty kategorie měly asi reflektovat nějakou historickou epochu. Když se dívám na nesmysly kategorizace jednotlivých míst narození podle současných okresů a krajů, povytahuji nad tím obočí. Smazal bych právě takovéto blbosti. Kategorizace by neměla být nestálá a měnit se jen na základě změny názvu státu či hranic, pokud jde o témata historická, ke kterým patří i narození, úmrtí a pohřbení. Tyto události jsou především uloženy v čase, až poté v prostoru. Pokud si tuto souvislost neuvědomíme, budeme místo údálostí stále někam přesouvat. Nemyslíte si, že je to pěkná blbost?--Fion31 (diskuse) 13. 3. 2024, 07:26 (CET)[odpovědět]
  • Přepracovat a zredukovat. Tyto kategorie mají jediný smysl v případě, že o dotyčné osobě víme pouze, že se na rodila/zemřela na území zaniklého státu, ale nevíme nic bližšího, ani si nejsme jistí, o území kterého současného státu jde. Tedy, dotyčný zemřel někde v Československu v roce 1931, ale už nelze zjistit, zda šlo o území současného Česka, Slovenska či Ukrajiny. JAnD (diskuse) 15. 3. 2024, 07:36 (CET)[odpovědět]
  • Smazat. Kategorizuje se podle obcí. A ty obce se kategorizují do současných celků. Pokud se tehdejší obec sloučila do nové, je zařazen nejdřív do zaniklé menší obce a ta do obce stávající. Pokud se obec bez náhrady zrušila, musel bych se ještě přesvědčit jak se to dělá (obec -> v zaniklých obcích okresu -> v okresu?). Pokud neznáme obec narození, úmrtí a může to být kdekoliv na území většího bývalého státu, který je dnes rozdrobenější, asi je v pořádku kategorizovat dle zaniklého státu, ale zaniklost bych nějak v názvu zmínil (na území tehdejšího Československa) a zařadil ji jako podkategorii dle současných států. Pokud nevíme kde přesně v Československu to bylo, ale víme dnešní okres, tak do dnešního okresu, pokud víme že bezpečně na území Česka, tak zas dle dnešního rozvržení. Kategorizaci Narození v Praze (Rakousko-Uhersko), Narození v Praze (Československo), Narození v Praze (Česko) beru jako totální nesmysl a hromadu zbytečné práce a extra kategorií. Čtenáři je jedno, jestli se narodil v Praze Rakousku-Uhersku, nebo Praze Československu.--Chrz (diskuse) 15. 3. 2024, 08:20 (CET)[odpovědět]
    @Chrz: Asi jak kterému čtenáři. Některému čtenáři je jedno, jestli se historická osoba narodila v Paříži nebo v Římě, tím spíše v Praze nebo v Brně. Většině čtenářů je jedno, který den se člověk narodil. Jestli se Karel Čapek narodil 7. srpna nebo 12. října, není to vlastně fuk? Změnilo by to něco? Kategorizovat do současných celků, pokud tenkrát ještě neexistovaly, by mi připadalo zvláštní. Česko (pokud jde o název území) asi existovalo i v době kamenné, podobně jako existovaly Krušné hory a Vltava. Ale kategorizovat středověkého člověka do okresu, který vznikl v roce 1960 (ale od té doby ještě i měnil hranice, naposledy asi v roce 2007), by mi připadalo zvláštní. Varianta, která by vedle územního členění brala v potaz i členění časové, by toto řešila. --Marek Genius (diskuse) 15. 3. 2024, 12:45 (CET)[odpovědět]
    Pokud nevíme, kde se přesně narodil nebo zemřel, asi i těžko vytyčíme, kde v současných hranicích okresu to bylo nebo nedejbože kategorizovat dle zaniklých okresů. Ne, v kategoriích nemá žádnou cenu matlat mezi sebe zaniklé a existující členění (natož bez jakéhokoliv upozornění co je staré a co stávající) a místo stromu z toho dělat překrývající se stromy nebo hotovou pavučinu s rozlišovači. Nevím jak čtenáři, ale říkalo se, že dle kategorií nehledají a nepoužívají je, zvlášť když jim nabídneme seznamové/tabulkové články které mají i rudé odkazy a doplňující informace, zatím co kategorie je jen seznam názvů existujících článků dle abecedy a nic víc. Já bych vzkázal jako obecný cíl nezabývat se (nadměrnou) kategorizací ale tvořit (poloautomaticky až automaticky) přehledové články typu seznam, rejstřík, filtr, kde byste si mohli spojovat a propojovat data dle libosti (k městu narození zobrazit údaje o dnešním členění, dřívějším, současný počet obyvatel, dřívější, nadmořskou výšku, a kdeco uzná za vhodné). --Chrz (diskuse) 15. 3. 2024, 16:47 (CET)[odpovědět]
    Nemusí se jednat jen o situaci, kdy nevíme, kde se narodil nebo kde zemřel. Může jít i o situaci, kdy víme, že se narodil v nějaké vesnici, ovšem bohužel jde o jediného významného rodáka této vesnice. Podkategorie se dle zvyku zakládají až ve chvíli, kdy pro ně existuje větší počet článků (nebo alespoň kdy se předpokládá, že tento větší počet článků vznikne v budoucnu), ale nezakládají se například pro jediný článek. Takže pokud má vesnice jen jednoho významného rodáka, měl by tento být zařazen podle narození v okrese, do kterého vesnice spadá. --Marek Genius (diskuse) 15. 3. 2024, 17:03 (CET)[odpovědět]
    A co je víc vypovídající v takovém případě. Zaniklý okres, zaniklý okres s duplicitním názvem k současnému, nebo současný? --Chrz (diskuse) 15. 3. 2024, 17:09 (CET)[odpovědět]
    @Chrz: Nevím, jestli otázce rozumím. Ale pokud ano, tak bych řekl, že kategorie zaniklého okresu je víc vypovídající než kategorie současného okresu. Z důvodu toho, že – bude-li správně kategorizováno – bude historický okres dávat dvojí informaci: informaci prostorovou i informaci časovou. Kdežto současný okres by dával informaci jen prostorovou. --Marek Genius (diskuse) 15. 3. 2024, 17:33 (CET)[odpovědět]
  • Smazat jako nové obecné kategorizační stromy. Ponechat dle potřeby jen pro případy, které zmiňuje kolega JAnD. Kategorie tu jsou hlavně pro wikipedisty a ti si u osob jsou rychle schopni zjistit, v jakém statě se narodily nebo zemřely, nové kategorizační stromy k tomu nepotřebují. --Jklamo (diskuse) 17. 3. 2024, 17:03 (CET)[odpovědět]
  • Přepracovat – Krásně shrnul JAn výše. --Filip Havlíček (diskuse) 19. 3. 2024, 11:14 (CET)[odpovědět]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]

Alespoň ping na zakladatele kategorií, kdyby se chtěli vyjádřit: Wikipedista:Mircea, Wikipedista:Rosičák, Wikipedistka:W420marryjane. Nikdo je na diskusi dosud neupozornil. --Marek Genius (diskuse) 10. 3. 2024, 20:46 (CET)[odpovědět]

Zakladatele všech navrhovaných kategorií jsem upozornil při založení DOSu šablonou {{Odpověď}}, viz kód mého příspěvku. Pouze zakladatele jedné navrhované kategorie – Rosičáka, jsem opomněl (měl jsem zato, že založil kat. Narození v Repinu, která není předmětem DOSu). --Kacir 10. 3. 2024, 21:56 (CET)[odpovědět]
Aha, nevšiml jsem si toho, díval jsem se pouze na jejich diskusní stránky, wikikód této stránky jsem detailně nestudoval. Tak pardon za obvinění. No nevadí, byli tedy upozorněni dvakrát. --Marek Genius (diskuse) 10. 3. 2024, 22:01 (CET)[odpovědět]


Magnetické pole Saturnu[editovat | editovat zdroj]

Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Důležité jsou argumenty.
Diskusi otevřel(a)
PetrVod (diskuse) 23. 3. 2024, 20:21 (CET)[odpovědět]
Uzavření diskuse
standardní: týden po zahájení

Doporučená řešení[editovat | editovat zdroj]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]

V článku je uvedeno, že magnetické pole Saturnu je ... 578krát silnější než magnetické pole Země. (+ reference). Podle hesla Saturn - Magnetosféra ovšem je jen o málo silnější než magnetické pole Země. To je dost rozdíl, je potřeba to před smazáním objasnit. --Xyzabec (diskuse) 23. 3. 2024, 22:47 (CET)[odpovědět]

@Xyzabec Ten text v tomto pahýlu je zřejmě strojový překlad odstavce Magnetosphere v odkazu zde. A ano, je tam rozpor mezi tím co se píše v daném odkazu a na české wiki, která je zřejmě překladem en wiki. Rozřešení tohoto rozporu by mohla přinést en wikii stránka o magnetosféře Saturnu, kde se píše věta: This makes Saturn's magnetic field slightly weaker than Earth's; however, its magnetic moment is about 580 times larger. (tedy: Díky tomu je magnetické pole Saturnu o něco slabší než pozemské; jeho magnetický moment je však asi 580krát větší.). Z toho plyne, že se v daném pahýlu objevuje údaj, který míchá dvě různé věci a o důvod více ho tedy smazat. --PetrVod (diskuse) 23. 3. 2024, 23:31 (CET)[odpovědět]

@Chmee2: co na to číká odborník? JAnD (diskuse) 24. 3. 2024, 09:03 (CET)[odpovědět]

Úplně mi nesedí ani srovnání Saturn (planeta)#Magnetosféra (Na rovníku dosahuje hodnoty 21 μT, a je tedy jen o málo silnější než magnetické pole Země.) a Magnetické pole Země (Velikost tohoto pole na zemském povrchu se pohybuje mezi 25 a 65 mikrotesel.). Pokud si dobře pamatuju ze školy, 21 < 25–65. To by asi chtělo odborníky vyjasnit, možná se to vztahuje k různým místům na planetě. Ekvivalentní anglické články uvádí stejné hodnoty. --Harold (diskuse) 24. 3. 2024, 11:24 (CET)[odpovědět]

Lidové divadlo[editovat | editovat zdroj]

Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Důležité jsou argumenty.
Diskusi otevřel(a)
Xyzabec (diskuse) 24. 3. 2024, 14:27 (CET)[odpovědět]
Uzavření diskuse
standardní: týden po zahájení

Doporučená řešení[editovat | editovat zdroj]

  • Smazat – nebo (pokud by se toho někdo ujal) přepracovat: dlouhodobě neozdrojovaný a neencyklopedicky napsaný článek, další z těch, které je (podle mého názoru) lepší raději nemít, než ponechávat v nynější podobě. --Xyzabec (diskuse) 24. 3. 2024, 14:27 (CET)[odpovědět]
  • Ponechat, trochu jsem ho upravil a připadá mi přijatelný.Jan Spousta (diskuse) 24. 3. 2024, 19:20 (CET)[odpovědět]
  • Ponechat pokud bude opatřen zdroji, neboť je to celé nějaké nedozdrojované a tedy není vůbec zřejmé, odkud původní autorka čerpala. --KPX8 (diskuse) 27. 3. 2024, 10:27 (CET)[odpovědět]
  • Přepracovat – Podle mého názoru je téma encyklopedicky významné a šlo by z něj udělat rozumný článek. Jde jen o to najít zdroje. --Plikous (diskuse) 28. 3. 2024, 09:20 (CET)[odpovědět]
    S tím naprosto souhlasím, ale "pokud by se toho někdo ujal". Kolegovi Spoustovi za provedenou úpravu samozřejmě patří dík, ale i v nynější verzi je např. sekce Funkce lidového divadla neozdrojovaná a možná tedy diskutabilní; asi by neškodilo ještě nějaké doplnění popisující aspoň stručně historii a případně současnost lidového divadla - jak v Česku, tak jinde ve světě, atd. Tak trochu jsem doufal v nějakou větší aktivitu kolegů, protože to není moje parketa. --Xyzabec (diskuse) 28. 3. 2024, 15:40 (CET)[odpovědět]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]

Petr Uličný (výzkumník)[editovat | editovat zdroj]

Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Důležité jsou argumenty.
Diskusi otevřel(a)
OJJ, Diskuse 26. 3. 2024, 17:28 (CET)[odpovědět]
Uzavření diskuse
standardní: týden po zahájení

Doporučená řešení[editovat | editovat zdroj]

  • Smazat – opakované odebírání urgentní šablony, přičemž se jedná o typický sebepropagační článek. --OJJ, Diskuse 26. 3. 2024, 17:28 (CET)[odpovědět]
    V předchozí odpovědi byla zaslána omluva za odebírání šablony, --Historychannel1 (diskuse) 26. 3. 2024, 18:20 (CET)[odpovědět]
  • Smazat – sám výzkumník je asi dostatečně významný a kdyby článek napsal někdo nezaujatý, mohl z toho být zajímavý malý článek. Takto je to ale vyloženě sebepropagační článek, kdy se někdo nesnaží rozšířit wikipedii, naučit se pravidla psaní článků, ale jen se tady prosadit a ukázat svou důležitost. --Stavrog (diskuse) 26. 3. 2024, 17:35 (CET)[odpovědět]
    Článek obsahuje relevantní informace a to právě na základě podnětu Wiki (ozdrojovat). Ze všech dostupných referencí se jedná jen o jejich zúžený výčet. Zatím není snahou psát větší články i z důvodu učení se práce s touto platformou.Slovo "výzkumník" je samozřejmě významné a vážené,ovšem objektivně s ohledem například na práci, reference nebo studia je přesnější "vědec", "vývojář", "robotik", "biomedicínský technik", děkuji --Historychannel1 (diskuse) 26. 3. 2024, 18:45 (CET)[odpovědět]
  • Ponechat – ze současného stavu článku nijak nadšený nejsem, podle mě ale není na smazání. Obsahuje i užitečné informace, nejenom reklamu. Odstranil jsem jasnou reklamu, ještě by bylo ale potřeba dál upravit, zredukovat počet Externích odkazů, ideálně doplnit něco víc k životu osoby. Encyklopedickou významnost jsem detailně neposuzoval, pokud ale neexistují WP:2NNVZ, asi by splňoval některou z podmínek v WP:EVL. --Ján Kepler (diskuse) 26. 3. 2024, 18:41 (CET)[odpovědět]
    Děkuji za reakci, prosím o info k externím odkazům? Jedná se čistě jen o dosažení nějakého počtu externích odkazů nebo o kvalitu externích odkazů? Protože se jedná o "humanitární" charakter práce je těžké vybrat články ke smazání, určité cílové skupině pak mohou chybět. Jinak již upraven dotaz ve formátu citace "kdy", Děkuji. --Historychannel1 (diskuse) 26. 3. 2024, 19:09 (CET)[odpovědět]
  • Smazat – výzkumníků a vývojářů mnohem užitečnějších a důležitějších je na světě spousta, takže to, že vyhrál nějakou soutěž, není ještě důvodem pro článek na Wikipedii. Samotný článek je jinak kromě reklamy plný pravopisných chyb, což také ukazuje na úroveň tohoto sebepropagátora. --KPX8 (diskuse) 27. 3. 2024, 10:17 (CET)[odpovědět]
    Děkuji za reakci.Na Wikipedii jsou (v extrému) například odsouzení vězni a lidé, kteří nemají přínos pro společnost "žádný",zde je přinos pro společnost ovšem dohledatelný, zřejmý.Samotná soutěž je s tímto přínosem také neporovnatelná.V jedné ze zpráv Wikipedie čtu,že článek uživatelé Wiki pomohou upravit,že není třeba se obávat - tvořit,tzn i když někdo není novinář nebo jazykovědec. --Historychannel1 (diskuse) 27. 3. 2024, 18:40 (CET)[odpovědět]
  • Spíše ponechat – v tom oboru se sice nevyznám, ale podle zdrojů to nepůsobí, že by v něm byl někým úplně neznámým. Sice se o něm nepíše tolik jako o některých mediálně viditelných vývojářích a při zběžném googlování je hodně ve stínu fotbalisty s totožným jménem, ale v zásadě nemám problém, když i o takových lidech tady budou články. Obzvlášť když tady můžeme najít stránku o kdejakém starostovi z Horní Dolní. Taky to na mě sice působí trochu jako (sebe)propagační článek, ale to pro mě není důvod ho hned mazat, jako spíš upravit do podoby, ze které ta (sebe)propagace nebude znatelná tolik. Což se tedy už do značné míry stalo, protože z původní podoby článku ta (sebe)propagace přímo křičela. Teď už se to blíží standardním článkům o méně známých (ale stejně v některých kontextech významných) osobách. --Unloose (diskuse) 28. 3. 2024, 15:14 (CET)[odpovědět]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]

Firmao CRM[editovat | editovat zdroj]

Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Důležité jsou argumenty.
Diskusi otevřel(a)
OJJ, Diskuse 28. 3. 2024, 18:23 (CET)[odpovědět]
Uzavření diskuse
standardní: týden po zahájení

Doporučená řešení[editovat | editovat zdroj]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]