Waverly Hills 9021-D'Oh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Waverly Hills 9021- D'oh)
Waverly Hills 9021-D'Oh
439. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevWaverly Hills 9-0-2-1-D'oh
Číslořada 20
díl 19
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra3. května 2009
Česká TVČeská televize
Česká premiéra17. ledna 2010
Tvorba
ScénářJ. Stewart Burns
RežieMichael Polcino
Prod. kódLABF10
Obsah
Gaučový gagSimpsonovi sedí v publiku kolosea Římské říše. Do publika spadne hlava gladiátora a Bart ji chytí.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Táta to ví nejhůř
Následující →
Čtyři velké ženy a manikúra
Seznam dílů 20. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Waverly Hills 9021-D'Oh (v anglickém originále Waverly Hills 9-0-2-1-D'oh) je 19. díl 20. řady (celkem 439.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal J. Stewart Burns a díl režíroval Michael Polcino. V USA měl premiéru dne 3. května 2009 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 17. ledna 2010 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Marge si jde jednoho rána zaběhat a objeví stánek, kde jsou nabízeny vzorky „vědecké vody“ zdarma. Poté, co zkonzumuje příliš mnoho vzorků, zoufale hledá veřejné záchody a jeden najde na Springfieldské základní škole. Poté prochází chodbami a s hrůzou zjišťuje, že Springfieldská základní škola je nejhorší školou ve státě, plná apatických učitelů a přeplněných tříd. Marge a Homer se v obavách o budoucnost svých dětí rozhodnou pronajmout si byt v luxusní školní čtvrti Waverly Hills, aby Líza a Bart mohli navštěvovat lepší školu. Líza a Bart jsou nadšeni vyhlídkou na nový začátek. Bart, jenž si chce upevnit pověst „zlobivého chlapce“, je spoután a odveden náčelníkem Wiggumem, což zanechá ostatní studenty v úžasu. Po odchodu ze Základní školy Waverly Hills však vyjde najevo, že náčelník Wiggum Barta „zatkl“ jako protislužbu, pokud Bart slíbí, že se zúčastní narozeninové oslavy Ralpha Wigguma, ačkoli na oslavu zapomene a dostane se s Wiggumem do problémů. Líza má mezitím problémy s navazováním přátelství a z testu dostane 2+. Bart, který si všimne sestřiny pochmurné nálady, zalže několika populárním dívkám ve škole, že Líza je kamarádkou nesmírně populární teenagerské zpěvačky jménem Alaska Nebraska. Marge a Homer se dozvědí, že je navštíví školní inspektor, aby potvrdil, že byt ve Waverly Hills je skutečně bydlištěm Lízy a Barta, a tak se Homer do bytu nastěhuje a spřátelí se se dvěma vysokoškoláky.[1]

Homer si osvojí staromládenecký životní styl, hraje videohry a navštěvuje večírky se svými nově nalezenými kamarády z vysoké školy a s Marge se začnou chovat, jako by spolu nově chodili. Líza se stala oblíbenou u několika svých spolužáků, ale jen proto, že chtějí vstupenky do zákulisí nadcházejícího koncertu Alasky Nebrasky. Líza se vplíží do Alasčiny šatny a obhajuje se, ale Alaska je nesympatická a Líza je ochrankou vyvedena z místa konání. Přizná se svým kamarádkám, že nebyla přítelkyní Alasky Nebrasky, a dívky ji pronásledují, nicméně Líza jim uteče.

Mezitím Homerův byt ve Waverly Hills navštíví zlověstný školní inspektor. Homer a Marge horečně po pokoji rozkládají hračky Šáši Krustyho ve snaze přesvědčit inspektora, že tam žijí děti. Zatímco se dostává dovnitř, vystřelí pomocí pistole se záchytným šroubem zámek. Dojde k závěru, že v bytě bydlí děti Simpsonových, ale přizná, že doufal, že Homera a Marge zabije a bude to vypadat jako sebevražda. Líza a Bart však prosí, aby se mohli vrátit na Springfieldskou základní školu. Zejména Líza si přeje návrat, protože by raději „byla ostrakizována za to, že jsem to já, a ne za to, za koho se vydávám“. Marge a Homer souhlasí, ale tesklivě prohlašují, že jim bude chybět jejich byt v hnízdečku lásky. Epizoda končí tím, že Homer a Marge používají domek na stromě na dvorku jako své nové hnízdečko lásky, což Barta velmi mrzí, ale brzy změní názor, když mu Homer pohrozí domácím vězením.

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Během montáže Waverly Hills a závěrečných titulků hraje přetextovaná verze písně „Beverly Hills“ od skupiny Weezer.[2] Alaska Nebraska je parodií na Hannah Montanu,[3] ale chování postavy je podobné charakteru Elliota Page ve filmu Juno.[2] Městský inspektor je založen na Antonu Chigurhovi z filmu Tahle země není pro starý z roku 2007.[3]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Robert Canning z IGN udělil dílu známku 8,8 z 10 a označil jej za nejlepší díl 20. řady.[3]

Epizodu sledovalo celkem 6,75 milionu diváků, čímž se stala nejsledovanějším pořadem večera na stanici Fox.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Waverly Hills, 9-0-2-1-D'oh na anglické Wikipedii.

  1. FOX FLASH - FOX PRIMETIME. web.archive.org [online]. 2011-09-29 [cit. 2021-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-09-29. 
  2. a b Review -- The Simpsons: "Waverly Hills 9-0-2-1-D'Oh!". web.archive.org [online]. 2011-07-25 [cit. 2021-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-07-25. 
  3. a b c IGN: Waverly Hills 9-0-2-1-D'Oh Review. web.archive.org [online]. 2009-05-07 [cit. 2021-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-05-07. 
  4. Nielsen Ratings - Overnight TV Ratings for Sunday, May 3, 2009: Sit Down, Shut Up, Dateline, Desperate Housewives, Extreme Makeover: Home Edition, America's Funniest Home Videos, The Simpsons, Family Guy, American Dad, The Unit, The Amazing Race, 60 Minutes, Celebrity Apprentice, Brothers & Sisters. web.archive.org [online]. 2009-05-09 [cit. 2021-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]