Kráska přes internet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kráska přes internet
436. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevEeny Teeny Maya Moe
Číslořada 20
díl 16
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra5. dubna 2009
Česká TVČeská televize
Česká premiéra27. prosince 2009
Tvorba
ScénářJohn Frink
RežieNancy Kruseová
Prod. kódLABF06
Obsah
Gaučový gagSimpsonovi jsou vykresleni na sérii animovaných celků, které se překlopí na plátno. Homer je nahý, dokud Marge nestáhne poslední snímek, který ho oblékne.
Posloupnost dílů
← Předchozí
Nešťastná svatba
Následující →
Hodný, zlý a zfetlá
Seznam dílů 20. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kráska přes internet (v anglickém originále Eeny Teeny Maya Moe) je 16. díl 20. řady (celkem 436.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal John Frink a díl režírovala Nancy Kruseová. V USA měl premiéru dne 5. dubna 2009 na stanici Fox Broadcasting Company[1] a v Česku byl poprvé vysílán 27. prosince 2009 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Homer se snaží strávit s Maggie více času a nakonec ji přivede k Vočkovi. Vočko uklízí bar, protože bude mít rande, a zjistí, že má vlastně okno, které bylo předtím zakryté vrstvami špíny. Za oknem je dětské hřiště, což Homer považuje za příležitost, jak Maggie sledovat a zároveň trávit čas U Vočka. Homer pošle Maggie, aby si hrála s ostatními dětmi venku, ale ukáže se, že jsou to bezohlední rváči. Marge si všimne, že Maggie je nesvá, když se jednoho dne vrátí domů, a začne se obávat, že ji Homer zanedbává. Po zhlédnutí reklamy na sledovací kameru upevněnou v oku plyšového medvídka Marge zakoupí špionážní kameru, kterou připevní Maggie na gumičku do vlasů, a zjistí, že Maggie je šikanována skupinou gangsterských miminek. Marge je nejprve překvapená, když vidí, že Maggie je dětmi týrána, ale vidí, jak Homer poté, co zjistil pravdu o ostatních dětech z hřiště, přispěchá Maggie na pomoc a je zmlácen Kearneyho synem. Maggie skočí Homerovi na pomoc a Homer řekne, že ji i Marge miluje. Marge dojatá k slzám řekne Homerovi, že je skvělým otcem.

Mezitím se z Vočkovy partnerky, se kterou se seznámil přes internet, vyklube malá osoba jménem Maya. Vočko ji stále miluje, ale bojí se, co si o ní pomyslí jeho přátelé. Rozhodne se ji vzít na dvojité rande s Marge a Homerem, z nichž ani jednomu nevadí, že je malá. Homer, který vidí Mayinu inteligenci a citlivost, navrhne Vočkovi, aby si ji vzal. Vočko ji požádá o ruku, ale neodolá vtipkování o Mayině výšce, a ta ho tak uraženě odmítne. Zdrcený žalem se Vočko radí s Lennym a Carlem, kteří mu poradí, aby udělal něco riskantního, aby získal Mayu zpět. Vočko se rozhodne podstoupit operaci, aby byl menší, a doktor Nick Riviera souhlasí, že operaci provede. Maya těsně před operací Vočka zastaví, protože chce někoho, kdo ji vidí jako krásnou, ne jako malou, a kdo se nepotřebuje zmenšit na její výšku, aby ji mohl milovat. Vočko, jenž je odhodlán operaci podstoupit, Mayu neposlechne a ta ho nadobro opustí. Homer utěšuje sklíčeného Vočka tím, že i když to s Mayou nedopadlo dobře, Vočko vlastně našel lásku k ženě, která mu lásku oplácí, a že když byl úspěšný jednou, bude úspěšný i podruhé. Vočko se rozzáří a diví se, jak se díky malé ženě, jako je Maya, mohl cítit tak velký.

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Anglický název je parodií na dětskou říkanku Eeny, meeny, miny, moe. Kearneyho syn, který na prsty tluče do lahví, odkazuje na film The Warriors z roku 1979. Vočko odkazuje na lidi, kteří žijí na stromech, zejména na Tarzana a Medvědí rodinku.[2] Když Vočko zapne v Mayině domě televizi, je na ní scéna z filmu Pan Wonka a jeho čokoládovna, ve které zpívají Umpa-lumpové. Maya řekne Vočkovi, že její fotka, kterou sdílela s Vočkem přes internet, byla pořízena v Legolandu. Když se Vočko s Mayou setká osobně, strhne reklamu na házení trpaslíků a vyhodí výtisk románu Malé ženy. Krátce nato se Mayi zeptá: „Tak co, byla jsi vždycky takhle velká, nebo je to něco jako Benjamin Button?“. V dílu také Vočko prohlásí, že je krotitelem hadů, což bylo již dříve zmíněno v epizodě Homer kacířem z roku 1992.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Po odvysílání díl získal od televizních kritiků převážně pozitivní hodnocení.

Robert Canning, recenzent serveru IGN.com, udělil epizodě 7,6/10 a řekl, že když Homer utěšoval Vočka kvůli tomu, že se s ním rozešla Maya, byl to „sladký způsob, jak ukončit tuto příjemnou epizodu“.[2]

Erich Asperschlager ze serveru TV Verdict napsal: „Trávit příliš mnoho času mimo rodinu bylo pro Simpsonovy vždycky ošemetné. Nechat zazářit vedlejší postavy může být zábavné, ale přiznejme si to: lidé si naladí Simpsonovy, ne Szyslakovy, Flandersovy nebo Leonardovy–Carlsonovy. Na druhou stranu, trávit příliš mnoho času s rodinou může být vyčerpávající. Tento týden se Simpsonovi dostali na příjemnou střední cestu, když většinu epizody věnovali Vočkovu krátkodobému vztahu, ale podpořili ho béčkovou zápletkou Homer–Maggie–Marge. Ani jeden z příběhů nevyletěl do velkých výšin, ale Kráska přes internet byla solidním vstupem do (zatím) solidní sezóny.“.[3]

Hank Azaria byl za roli Vočka Szyslaka v této epizodě nominován na cenu Primetime Emmy za vynikající hlasový výkon,[4] ale prohrál s kolegou ze Simpsonových Danem Castellanetou, jenž cenu získal za díl Táta to ví nejhůř.[5]

John Frink byl za scénář k této epizodě v roce 2010 nominován na Cenu Sdružení amerických scenáristů v kategorii animace. Simpsonovi byli jediným seriálem, který byl v této kategorii nominován, dalšími nominovanými díly byly Burns a včely, Jak to vlastně bylo aneb Zfalšované volby, Gone Maggie Gone a Nešťastná svatba,[6] která cenu vyhrála.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eeny Teeny Maya Moe na anglické Wikipedii.

  1. Listings | TheFutonCritic.com - The Web's Best Television Resource. www.thefutoncritic.com [online]. [cit. 2021-08-27]. Dostupné online. 
  2. a b The Simpsons: "Eeny Teeny Maya Moe" Review - IGN. web.archive.org [online]. 2015-07-25 [cit. 2021-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-07-25. 
  3. The Simpsons 20.16: “Eeny Teeny Maya Moe” |. web.archive.org [online]. 2009-04-12 [cit. 2021-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-04-12. 
  4. Academy of Television Arts & Sciences. web.archive.org [online]. 2009-07-18 [cit. 2021-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-11-14. 
  5. Tina Fey wins Emmy award for Sarah Palin spoof. The Washington Post [online]. [cit. 2021-08-27]. Dostupné online. 
  6. 2010 WGA Awards TV Nominees Announced. web.archive.org [online]. 2013-10-19 [cit. 2021-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-10-19. 
  7. Awards Winners. Writers Guild of America [online]. 2012-05-03 [cit. 2021-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]