Půjčka na oprátku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Půjčka na oprátku
432. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevNo Loan Again, Naturally
Číslořada 20
díl 12
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra8. března 2009
Česká TVČeská televize
Česká premiéra29. listopadu 2009
Tvorba
ScénářJeff Westbrook
RežieMark Kirkland
Prod. kódLABF03
Obsah
Billboard„Vočkova hospoda: nyní elektrifikována.“
Tabule„Nebudu si hrát s učebními pomůckami.“
Gaučový gagSimpsonovi pohřbí svůj gauč, protože ho najdou potlučený a roztrhaný, a pak si jedou na ranč pro nový, jenž Homerovi ublíží a ten je pak celý zasádrovaný.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Jak vyzrát na test
Následující →
Gone Maggie Gone
Seznam dílů 20. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Půjčka na oprátku (v anglickém originále No Loan Again, Naturally) je 12. díl 20. řady (celkem 432.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Jeff Westbrook a díl režíroval Mark Kirkland. V USA měl premiéru dne 8. března 2009 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 29. listopadu 2009 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Simpsonovi uspořádají masopustní večírek, na který pozvou většinu města, a Homer na Margino naléhání neochotně pozve Neda Flanderse. Když následujícího rána uklízejí dům, Lenny se ptá, jak zaplatí každoroční obrovskou oslavu. Homer se radostně přizná, že si na to půjčuje z úvěru. Marge a Homer po obdržení dopisu od úvěrové společnosti navštíví svého hypotečního makléře Gila Gundersona a zjistí, že jejich splátka hypotéky s nastavitelnou úrokovou sazbou se kvůli Homerově neschopnosti drasticky zvýšila. Dům Simpsonových jde do dražby a poté, co Ned vidí smutek Simpsonových, přebije nabídku pana Burnse, dům koupí za 100 001 dolar a poté nabídne Simpsonovým, že se do něj mohou nastěhovat zpět a nemovitost si od něj pronajmout. Simpsonovi Nedovi poděkují písničkou a malou oslavou. Poté si Marge všimne, že kape kohoutek u dřezu, a Ned se nabídne, že jej opraví, protože je teď jejich pronajímatelem a oprava je jeho povinností, stejně jako některé další věci, které je povinen opravit. Neda však jejich neustálé žádosti o opravu rychle omrzí.

I přes Nedovu snahu se na něj Homer naštve a udá ho v médiích jako zkorumpovaného majitele chudinské čtvrti. Když se Homer odmítne omluvit za svou nevděčnost, Ned rodině oznámí, že musí na konci měsíce dům opustit. Simpsonovi si k sobě do domu nastěhují dědečka, aby využili mezery v zákonech o vystěhování, ale dědeček se kvůli lepším životním podmínkám rozhodne bydlet raději v Nedově domě, čímž automaticky vystěhuje Simpsonovy, kteří jsou nuceni přespat v domově pro bezdomovce. Při pohovorech s potenciálními nájemníky Ned uvidí fotku z oslavy stěhování a vzpomene si na radost a obdiv Simpsonových. Nedovi je jich líto a nechá Simpsonovy nastěhovat se zpět do jejich domu a ignoruje hrozbu nových nájemníků, že proti nim podniknou právní kroky. Zbytek sousedů Simpsonových se okamžitě odstěhuje, protože je znechucen tímto rozhodnutím.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Epizodu napsal Jeff Westbrook a režíroval ji Mark Kirkland.[1] V dílu hostoval také Maurice LaMarche v různých vedlejších rolích.[2]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V původním americkém vysílání epizodu vidělo odhadem 5,99 milionu domácností[3] a v demografické skupině 18–49 diváků dosáhla ratingu 3,4 / 6% podílu.[4]

Díl získal vesměs pozitivní hodnocení od televizních kritiků.

Robert Canning z IGN uvedl, že pro animovaný televizní pořad může být někdy obtížné „zůstat aktuální s jejich dlouhými produkčními plány, které začínají měsíce před skutečným vysíláním epizody“, ale u Půjčky na oprátku měl pocit, „jako kdyby všechno napsali a animovali jen před několika týdny. Tedy alespoň počáteční koncept. Když rodina Simpsonových přišla o dům, bylo na Nedovi, aby přišel a zachránil situaci. Ale co nedokázal, bylo zabránit tomu, aby tato epizoda působila velmi středoproudě.“[5]

Erich Asperschlager z TV Verdictu řekl, že epizoda splnila „svou klamavě jednoduchou premisu na jedničku. Vždy, když je v ní tolik Neda Flanderse, musí se dít dobré věci. Přimíchejte dobře potrestaný dobrý skutek a máte skutečného vítěze.“[6]

Steve Heisler z The A.V. Clubu udělil dílu známku B+ a napsal: „Příběh této epizody byl vlastně docela originální, což se překvapivě nestává tak často. Ano, příběh byl mocně předvídatelný, ale na dnešních Simpsonových se mi líbilo, že se vydali spíše směrem k postavám než k podivínské zápletce.“.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku No Loan Again, Naturally na anglické Wikipedii.

  1. The Simpsons: No Loan Again, Naturally Cast & Crew - TV.com. web.archive.org [online]. 2016-03-04 [cit. 2021-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. 
  2. No Loan Again, Naturally. www.imdb.com. 2009-03-08. IMDb ID: tt1291157 event-location: United States. Dostupné online [cit. 2021-10-08]. 
  3. Ratings: No Loan Again, Naturally | Simpsons Channel. web.archive.org [online]. 2012-02-19 [cit. 2021-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-02-19. 
  4. TV Ratings: CBS and ABC split Sunday - Eye gets the most eyes, Alphabet wins the demo - Zap2it. web.archive.org [online]. 2009-03-12 [cit. 2021-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-25. 
  5. IGN: No Loan Again, Naturally Review. web.archive.org [online]. 2009-03-12 [cit. 2021-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-03-12. 
  6. The Simpsons 20.12: “No Loan Again, Naturally” |. web.archive.org [online]. 2009-04-12 [cit. 2021-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-04-12. 
  7. "No Loan Again, Naturally"/"Bwah My Nose"/"Family Gay"/"Roy Rogers McFreely". The A.V. Club [online]. [cit. 2021-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]