Walter Schellenberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Walter Schellenberg
Rodné jménoWalter Friedrich Schellenberg
Narození16. ledna 1910
Prusko Saarbrücken, Prusko
Úmrtí31. března 1952 (ve věku 42 let)
Itálie Turín, Itálie
Příčina úmrtírakovina
Alma materUniverzita v Bonnu
Povoláníspisovatel, voják, advokát a politik
OceněníŽelezný kříž
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Walther Friedrich Schellenberg (16. ledna 1910, Saarbrücken, Německé císařství31. března 1952, Turín, Itálie) byl německý politik, SS-Brigadeführer a šéf špionážní služby a vojenské rozvědky v RSHA.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Saarbrückenu, ale jako mladík žil v Lucembursku, kde žili jeho rodiče, kteří nechtěli žít v Sársku, které získala Francie.

Do Německa se vrátil, aby šel studovat na univerzity v Marburgu a Bonnu. Studoval medicínu a práva. Po promoci se připojil roku 1933 k SS. Setkal se s Reinhardem Heydrichem a pracoval v protišpionážním oddělení SD.

V letech 19391942 byl osobním pobočníkem Heinricha Himmlera.

V listopadu 1939 sehrál významnou úlohu při únosu dvou britských agentů, kapitána Sigismunda Payne-Besta a majora Richarda Stevense. Osobně se znal s bývalým britským králem Eduardem VIII., který Hitlera obdivoval.

Roku 1944 projednával s Joachimem von Ribbentropem operaci s cílem zabít Stalina. Od vybraného atentátníka Pjotra Tavrin-Šila přijímal špionážní relace s tím, že akce probíhá podle plánu. Ve skutečnosti však byl Tavrin-Šilo odhalen a začal posílat pod dohledem NKVD falešné špionážní zprávy.

V červnu 1945 byl zatčen. Během Norimberského procesu byl zproštěn všech obvinění, až na členství v NSDAP, která byla uzákoněna jako zločinecká. V roce 1949 byl odsouzen na šest let vězení. V roce 1951 byl propuštěn z důvodu nemoci (zhoršující se stav jater) a přesunul se do Švýcarska. Následující rok zemřel na rakovinu jater v Turínu.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Údaje použity z: polská Wikipedie- Walter Schellenberg

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Walter Schellenberg na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]