Národní park Ukkusiksalik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ukkusiksalik National Park)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Ukkusiksalik
IUCN kategorie II (Národní park)
Základní informace
Vyhlášení31. července 2014
Rozloha20 885,86 km²[1]
Poloha
StátKanadaKanada Kanada
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park Ukkusiksalik
Národní park Ukkusiksalik
Další informace
Webwww.pc.gc.ca/fr/pn-np/nu/ukkusiksalik
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Ukkusiksalik (anglicky Ukkusiksalik National Park) je chráněná oblast v kanadském teritoriu Nunavut. Leží na pobřeží Wagerova zálivu jihozápadně od domorodé osady Naujaat a zaujímá plochu 20 885 km². Národní park byl vyhlášen 23. srpna 2003.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle nalezených inukšuků místo navštěvovali již kočovní příslušníci thulské kultury. Název oblasti pochází od ložisek mastku, z něhož se vyráběly nádoby zvané v domorodém jazyce ukkusik.[3] Jako první Evropan zde přistál roku 1742 Christopher Middleton a protáhlý výběžek Hudsonova zálivu pojmenoval podle prvního lorda Admirality Charlese Wagera. V letech 1925 až 1947 zde také fungovala obchodní stanice Společnosti Hudsonova zálivu Ford Lake. U řeky Sila se nachází turistická základna, kam se dá v létě dostat letadlem z Rankin Inlet, pro vysoké náklady na dopravu je však navštěvována jen zřídka.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Území národního parku pokrývá tundra a wattové pobřeží, z geologického hlediska patří ke Kanadskému štítu. Kvůli silným větrům se oblast vyznačuje nízkými pocitovými teplotami, takže je řazena k „vysoké Arktidě“, i když leží jižně od severního polárního kruhu. Často se tvoří sněhové jazyky. Rozdíl mezi mořským přílivem a odlivem dosahuje až osmi metrů.[4] K národnímu parku patří také souostroví Savage Islands, nejdelšími řekami jsou Brown River, Sila a Piksimanik.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Ze stromů zde roste bříza zakrslá a vrba bylinná, z bylin tučnice obecná, dryádka osmiplátečná, pěnišník laponský, lomikámen vstřícnolistý, mochna sněžná, pryskyřník trpasličí, přeslička rolní a prustka obecná.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V letních měsících se zde shormažďují medvědi lední, dalšími zdejšími druhy savců jsou sob polární, pižmoň severní, liška polární, rosomák sibiřský, zajíc polární a sysel Parryův.[5] V moři žije běluha severní, narval jednorohý, tuleň vousatý a tuleň kroužkovaný. Park obývá okolo čtyřiceti druhú ptáků, např. jeřáb kanadský, bělokur rousný, bělokur horský, jespák písečný, labuť malá, potáplice žlutozobá, kajka královská, hoholka lední a strnad severní, z dravců jsou zastoupeni orel skalní, raroh lovecký a sovice sněžní. Žijí zde také ryby jako siven severní, koljuška devítiostná a hranáč šedý.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. World Database on Protected Areas. Dostupné online.
  2. Nunatsiaq News Dostupné online
  3. Travel Nunavut Dostupné online
  4. Roberta Bondar Foundation Dostupné online
  5. The Canadian Encyclopedia Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]