Tomari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomari
Томари
Nádraží v Tomari
Nádraží v Tomari
Tomari – znak
znak
Tomari – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška20 m n. m.
Časové pásmoUTC+11[1]
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhDálněvýchodní
OblastSachalinská
Tomari na mapě
Sachalinská oblast na mapě Ruska
Tomari
Tomari
Sídlo na mapě Sachalinské oblasti
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel4 313 (2021)
Etnické složeníRusové
Náboženské složenípravoslaví
Správa
Statusměsto
StarostaOlga Ivanovna Manžara
Vznik1870
Oficiální webwww.adm-tomari.ru
Telefonní předvolba(+7)42446
PSČ694820
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomari (rusky Томари) je město v Rusku, na Dálném východě v Sachalinské oblasti. Žije zde 4 313 obyvatel (2021).

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Místní jméno Tomari je odvozeno z ainuských slov Tomari Oro, což se dá přeložit jako Uvnitř zátoky nebo Uvnitř přístavu. Do roku 1946 se město jmenovalo Tomarioru, po připojení k SSSR byl zjednodušen název na současné Tomari, protože koncovka -oro se Rusům těžko vyslovovala.[2] Tomari je jediným městem na Sachalinu, které nebylo přejmenováno na rusky znějící jméno po připojení k SSSR.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází na jihozápadě ostrova Sachalin na pobřeží Tatarského průlivu mezi Japonským a Ochotským mořem asi 170 km severozápadně od oblastního města Južno-Sachalinsk. Rozkládá se v ústí říčky Tomarinky.

Tomari je okresním centrem stejnojmenného okresu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zátoku, kde se nyní rozkládá Tomari navštívil mezi 12. a 14. červnem 1787 francouzský objevitel Jean-François de La Pérouse. V té době zde stálo jen několik chatrčí. Francouzi měli dobré vztahy s místními domorodci, které popsali jako inteligentní, dobře vypadající a menších postav. Domorodci se zabývali především rybolovem, lovem a pastevectvím, nevěnovali se zemědělství. La Pérouse zaznamenal ve svém deníku, že místní domorodci obchodují s osadami na řece Amur a s Japonskem.

Tomari bylo založeno v roce 1870 a na základě výsledků rusko-japonské války byla osada spolu s celým Jižním Sachalinem portsmouthskou smlouvou v roce 1905 postoupena Japonsku. V roce 1915 zde byla založena velká papírna japonské společnosti Karafuto Kogyo. V tu dobu zde již existovala rybí konzervárna a pivovar. Dne 1. listopadu 1930 bylo v Tomarioru otevřeno slavnostně nádraží a město bylo napojeno na západní linku japonské železnice Karafuto.

V roce 1945 v důsledku druhé světové války bylo město vráceno Rusku a v roce 1946 došlo k jeho přejmenování na současný název Tomari.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Městská ekonomika je zaměřena na rybolov, zpracování ryb, těžbu uhlí a těžbu dřeva. Největší průmyslové podniky ve městě zkrachovaly v polovině 90. let po rozpadu SSSR, což vedlo ke kolapsu města a k velké emigraci obyvatel.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Томари (Россия) na ruské Wikipedii.

  1. Ruský federální zákon 107-ФЗ Moskva: Правительство Российской Федерации, 2011-06-03, rev. 2016-05-04 [cit. 2016-05-08]. (rusky) 
  2. БРАСЛАВЕЦ, K. M. История в названиях на карте Сахалинской области. 1. vyd. Južno-Sachalinsk: Дальневосточное книжное издательство, 1983. 144 s. S. 86. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]