Jazyky na-dené: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrata (diskuse | příspěvky)
m Stránka Jazyky na-dené přemístěna na stránku Jazyky na-dané: překlep v názvu
(Žádný rozdíl)

Verze z 8. 4. 2009, 18:35

Šablona:Infobox skupina jazyků

Jazyky na-dané jsou velkou rodinou indiánských jazyků Severní Ameriky, především na Aljašce, v západní Kanadě, na severozápadním pobřeží USA a v jižním vnitrozemí USA. Příslušníci kmenů mluvících těmito jazyky patrně přišly do Ameriky v poslední indiánské (tedy před eskymáky) migrační vlně, přibližně před 8000 lety, a od ostatních severoameriských indiánů se liší etnicky i jazykově.

Vzhledem ke svým specifikům bývají jazyky na-dané často vyjímány ze skupiny ostatních indiánských jazyků a stavěny do příbuzenstva některých jazyků asijských, především sibiřské ketštiny, s níž tvoří tzv. dané-jenisejskou jazykovou rodinu. (Indiánský jazyka haida, tradičně řazený mezi jazyky na-dané, stojí v tomto pojetí obvykle stranou a jeho další kalsifikace zůstává nejasná.) Zatímco toto spojení již začíná být šířeji přijímáno, spekuluje se i o vztazích s jazykem burušaský a s rodinou sinotibetskou a severokavkazskou, s níž by mohly tvořit širší rodinu dané-kavkazskou, tato hypotéza však zatím není věrohodně doložena.

Drtivá většina jazyků ze skupiny na-dané je silně ohrožena a jejich mluvčími je často jen několik desítek osob starší generace. Výjimku představuje především jazyk Navahů, kterým mluví přibližně 175 000 osob, a tento počet dále roste. Mezi další obecně známá etnika mluvící dané-kavkazskými jazyky patří například Apačové.

Dělení

Souvisící články

Šablona:Portál Jazyk