Eliška Kateřina Smiřická: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
wl, eo
d
Řádek 7: Řádek 7:


== Život ==
== Život ==
Eliška Kateřina vyrůstala v [[Kostelec nad Černými lesy (zámek)|rodovém zámku]] v [[Kostelec nad Černými lesy|Kostelci nad Černými lesy]]. Byla údajně ošklivá a dychtila po mužích, avšak žádný šlechtic ji nechtěl. V roce [[1607]] se sedmnáctiletá Eliška zakoukala do kováře Jiříka Wagnera, kterého s pomocí své služebné přiměla k milostným hrátkám. Za nějaký čas se na to přišlo a kovář Jiří vše pod nátlakem dosvědčil u soudu. On a služebná byli zavřeni a Eliška uvězněna na 12 let nejříve ve sklepení na [[Hrubá Skála (zámek)|Hrubé Skále]] a pak na hradě [[Kumburk]].
Eliška Kateřina vyrůstala v [[Kostelec nad Černými lesy (zámek)|rodovém zámku]] v [[Kostelec nad Černými lesy|Kostelci nad Černými lesy]]. Byla údajně ošklivá a dychtila po mužích, avšak žádný šlechtic ji nechtěl. V roce [[1607]] se sedmnáctiletá Eliška zakoukala do kováře Jiříka Wagnera, kterého s pomocí své služebné přiměla k milostným hrátkám. Za nějaký čas se na to přišlo a kovář Jiří vše pod nátlakem dosvědčil u soudu. On a služebná byli zavřeni a Eliška uvězněna na 12 let nejdříve ve sklepení na [[Hrubá Skála (zámek)|Hrubé Skále]] a pak na hradě [[Kumburk]].


Nesprávně se uvádí, že Eliška Kateřina byla žalářovaná, ale o tom písemné prameny mlčí. Pravděpodobnější je verze, že Eliška měla jakési "zostřené" domácí vězení na hradě Kumburku. Roku [[1619]] se objevil rytíř [[Ota Jindřich z Vartemberka]], jenž ji z hradu Kumburku vysvobodil a následně pojal za manželku.
Nesprávně se uvádí, že Eliška Kateřina byla žalářovaná, ale o tom písemné prameny mlčí. Pravděpodobnější je verze, že Eliška měla jakési "zostřené" domácí vězení na hradě Kumburku. Roku [[1619]] se objevil rytíř [[Ota Jindřich z Vartemberka]], jenž ji z hradu Kumburku vysvobodil a následně pojal za manželku.

Verze z 14. 9. 2021, 17:37

Eliška Kateřina Smiřická
Narození1590
Úmrtí1. února 1620 (ve věku 29–30 let)
Jičín
ChoťOta Jindřich z Vartenberka († 1625)
RodičeZikmund II. Smiřický ze Smiřic a Hedvika Zajícová z Házmburka
Příbuznípraděd: Zikmund I. Smiřický ze Smiřic († 1548)
děd: Jindřich Smiřický ze Smiřic (1535–1569)
bratr: Jaroslav II. Smiřický ze Smiřic (1588–1611)
bratr: Albrecht Jan Smiřický ze Smiřic (1594–1618)
bratr: Jindřich Jiří Smiřický ze Smiřic (1592–1630)
sestra: Markéta Saloména, provdaná Slavatová z Chlumu (1597 – asi 1655)
švagr: Jindřich Michal Slavata z Chlumu a Košumberka (1588–1620)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eliška Kateřina Smiřická ze Smiřic (15901. února 1620) byla česká šlechtična z rodu Smiřických ze Smiřic, jednoho z nejbohatších rodů v Čechách.

Život

Eliška Kateřina vyrůstala v rodovém zámku v Kostelci nad Černými lesy. Byla údajně ošklivá a dychtila po mužích, avšak žádný šlechtic ji nechtěl. V roce 1607 se sedmnáctiletá Eliška zakoukala do kováře Jiříka Wagnera, kterého s pomocí své služebné přiměla k milostným hrátkám. Za nějaký čas se na to přišlo a kovář Jiří vše pod nátlakem dosvědčil u soudu. On a služebná byli zavřeni a Eliška uvězněna na 12 let nejdříve ve sklepení na Hrubé Skále a pak na hradě Kumburk.

Nesprávně se uvádí, že Eliška Kateřina byla žalářovaná, ale o tom písemné prameny mlčí. Pravděpodobnější je verze, že Eliška měla jakési "zostřené" domácí vězení na hradě Kumburku. Roku 1619 se objevil rytíř Ota Jindřich z Vartemberka, jenž ji z hradu Kumburku vysvobodil a následně pojal za manželku.

Jičínský zámek

Po svatbě se Eliška Kateřina usídlila na rodovém zámku v Jičíně, třebaže měl připadnout její sestře Markétě Salomeně jako dědictví po bratrovi a dědictví se nehodlala vzdát. V roce 1620 do Jičína dorazili královští komisaři, kteří měli majetek Smiřických ve jménu krále Fridricha Falckého Elišce odejmout a vrátit její sestře. Eliška nechtěla ustoupit, s pomocí najatých žoldáků chtěla zámek ubránit, vojáci však utekli. Nakonec sestoupila do zámeckého sklepa, kde byl uskladněn střelný prach a zapálila jej.[zdroj?] Při následném výbuchu, který jičínský zámek prakticky rozmetal, o život přišlo asi 40 osob, včetně Jindřicha Slavaty z Chlumu, manžela Markéty Salomeny a také Eliška Kateřina.

Odkazy

Literatura

Externí odkazy