Kostel svatého Vavřince (Svinčany): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Externí odkazy: com z wd, port
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 118: Řádek 118:


{{DEFAULTSORT:Vavřinec}}
{{DEFAULTSORT:Vavřinec}}
[[Kategorie:Kostely v okrese Pardubice|Vavřinec]]
[[Kategorie:Svinčany]]
[[Kategorie:Svinčany]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese Pardubice]]
[[Kategorie:Kulturní památky v okrese Pardubice]]
[[Kategorie:Kostely zasvěcené svatému Vavřinci|Svinčany]]
[[Kategorie:Kostely zasvěcené svatému Vavřinci|Svinčany]]
[[Kategorie:Kostely královéhradecké diecéze|Vavřinec]]
[[Kategorie:Kostely královéhradecké diecéze|Vavřinec]]
[[Kategorie:Barokní kostely v Česku|Svinčany]]
[[Kategorie:Barokní kostely v okrese Pardubice|Svinčany]]

Verze z 8. 2. 2020, 15:53

Kostel svatého Vavřince ve Svinčanech
Kostel svatého Vavřince ve Svinčanech
Kostel svatého Vavřince ve Svinčanech
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecSvinčice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
Děkanátheřmanoměstecký
FarnostŘímskokatolická farnost - děkanství Heřmanův Městec
Zasvěcenísvatý Vavřinec
Architektonický popis
Stavební slohpozdní baroko
Výstavbazaložen před rokem 1349, nově postaven v letech 1764-1772
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Oficiální webhttp://farnost-hm.cz/
Kód památky14044/6-2156 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Vavřince ve Svinčanech je římskokatolický filiální kostel v obci Svinčany v okrese Pardubice. Je součástí pozdně barokního venkovského areálu z let 1764-1772, postaveného údajně dle návrhu F. T. Jedličky z Heřmanova Městce, který se nalézá na navrší uprostřed obce.

Historie kostela

Dřevěný předchůdce zdejšího kostela byl zmiňován již roku 1349 jako farní kostel. V nynější podobě pochází z let 1764-1772. Podle listiny z roku 1792 podepsané hrabětem Janem Josefem z Thunu se uvádí, že týž dal zmíněný kostel postavit a přestavět faru, k níž byl položen základ roku 1778.

Popis kostela

Kostel je jednolodní, orientovaný. Loď měří 11 m na délku a 7 m na šířku; presbytář má délku 8 m a šířku 5,25 m; kruchta délku 2,50 m a šířku 7,50 m; předsíň obdobně 3 m a 7 m a sakristie 2,50 m a 5 m. Věž nad předsíní je čtyřhranná, s hodinami a cibulovitou, plechem pobitou bání, s mohutným železným křížem.

Dnes je okolí kostela zatravněné. Do roku 1902 tu býval hřbitov. Mezi hroby rostly lípy, které kostel zakrývaly.

Vybavení kostela

Hlavní oltář zdobí freskový oltář sv. Vavřince od malíře Kramolina, má nápis: Cramolinus pinxit 1774. Oltář byl obnoven roku 1893 podle nápisu za hlavním oltářem. Oltářní obraz byl vymalován podle pokynů hraběte Fr. Jos. Thuna a představuje kapli o dvanácti sloupech, jež znamenají dvanáct pokolení izraelských. Uprostřed ní klečí sv. Vavřinec s roštem a po jeho stranách jsou Ezechiel, Mojžíš, David a Aron.

Postranní oltáře: sv. Jana Nepomuckého a sv. Barbory mají obrazy 3 m vysoké a l,8 m široké.

Kazatelna je barokní z 18. století. Křtitelnice je empírová, l,62 m vysoká a 68 cm široká. Křížová cesta je novodobá.

Betlém vypracovaný v Heřmanově Městci od bratří Říhových za 200 zlatých je opraven po ohni z roku 1913.

Nad vchodem do kostela je umístěn erb pánů z Gerštorfu.

Na věži byly dva zvony:

  • Starší, 1,20 m široký a 1,10 m vysoký. Nese nápis: hec + campama + est + ad + laudem + dei +cos+ anno + domini + milesimo + cccmo + octogesimo + tertio.
  • Druhý zvon, z r. 1591, byl zkonfiskován roku 1918. Na zvonu byl nápis: Tento zwon gest udielne na wesskerem dile nakladem urozeneho Pana Girzika mladssiho Gerstorfa a na Cholticich s pomoci wssech osadnich k tomuto zadussi nalezejicich. Toamss zwonarz na Horach Kutnych. A ja hlas volajícího na paussti spravte cesty Panie 159l.

Do venkovních i vnitřních kostelních zdí jsou vezděny náhrobní kameny:

  • Náhrobní kámen s obrazem rytíře a nápisem: Leta Panie 1612 we strzedu po prowodni nediely žiwot swoj w Panu dokonal urozeny a stateczny Rytirz P. Grzyk Gersstorf z Gersstorfu na Cholticzych, Swojssiczych, Lestokách a Chrastowicych JMC Rada a Saudcze zemsky a tuto odpocziwa oczekawaje radostneho vzkrzyssenie.

Náhrobní kámen je z mramoru, 1,98 m vysoký a 1,08 široký.

  • Náhrobní kámen s obrazem rytíře a nápisem Syrach XXVIII Pamatui na saud mug neb Tak Bude I Tvug. Mnie včera a Tobie dnes.

Náhrobní kámen ze žlutě přetřeného mramoru je 3 m vysoký a 1,25 m široký.

  • Náhrobní kámen s nápisem Letha LXXIIII/1574/ w autery przed Swatym Paulem na wiru krzestianskou obraczenym w XVII /17 I hodfo urozeny a stateczny Rytirz Pan Bernard Gersstorf z Gersstorfu a na Cholticzych žiwot swuj dokonal a w tomto mieste pohrzben gt odpocziwa oczekawajicze przyssti Pana nasseho Gezisse Krista.

Náhrobní kámen je 2,30 m vysoký a 83 cm široký.

  • Náhrobní kámen s nápisem Letha Panie 1697 v nedeili .... Gindrich syn Uroze a statec Rytyrze P. Gersstorfa z Gersstorfu a na Choltyczich GMC raddy a tu polozen gt.

Náhrobní kámen je 1.10 m vysoký a 68 cm široký.

  • Náhrobní kámen s nápisem a postavou chlapce a erbem Gerstorfů:

Letha Panie 1592 we strzedu sazometnau dokonala gt žiwot swug Katerzina dczerka w-o a stateac rytirze Pana Girzika mladssiho Gersstorfa z Gersstorfu a na Cholticzych gegiz tielo w tomto mieste pochowano gt dusse wieczne przed trůnem Bozim se raduje s andiely.

Náhrobní kámen je 92 cm vysoký a 62 cm široký.

  • Náhrobní kámen s nápisem a panenkou s lilií v ruce:

„Letha Panie 1595 w dwn swate Lucze umrzela a sstiastnie w Panu urozena pa1ú Alena Mychkowa rozena z Gersstorfu a w Swinczanech./Uprostřed/ Moudro: Z kap. Sprawedliwych pak lidi dusse gsau w rukou Bozicl~ a iúkoli nedotkne se gich muka." Kolem erbu gerstorfského erby: Andělů z Ronovce, Muchků z Bukova, Střelů z Rokycan. Bylať Alena n. Leonora, dcera Bernarda Geršto1fa. Náhrobní kámen je 1,90 m vysoký. a 95 cm široký.

  • Náhrobní kámen s nápisem: L.P. 1612 we cztvrtek po parnatce vzkrisseni P.K. po I. hodinie na nocz usnule gest w Panu 2. Salomena dczerka uroz. a statec. P. Girzika Gersstorfa z Gersstorfu a na Cholticzych, Chraustowiczych, Swogssiczych a Zgestokach GMC Rzimskeho Raddy a Saudcze zemsk. vieku /uprostřed/ gegiho bylo 9 let a 14 nediely zauplna. Maudrosti 4 kapitole: Líbila se zagiste Panu dusse gegi, protože pospissil vychvattit gi z rukou nesslechetnych.

Náhrobní kámen je 1,75 m vysoký a 72 cm široký.

  • Náhrobní kámen s postavou mládenečka a erbem Gerštorfů bez nápisu je 86 cm vysoký a 52 cm široký.
  • Náhrobní kámen ženskou postavou a nápisem: „Letha Panie 1602 we cztwrtek w poczeti Panny Me Umrzela Uroze Panna Salomena Gersstorfa z Gersstorfu dczera uroz a stateaczne Rytyrze P. Girzika Gersstora z Gerssu z.c.[„]

Kolem postavy erby Gerštorfů, Střelů, Andělů a Vančurů z Řehnic. Část hlavy uražena.

Výška 1,82 m, šířka 89 cm.

  • Náhrobní kámen s nápisem „Letha Panie IXXVL / 1576/ w sobotu przed nediely Gubilate w XVIII umrzela gt urozena Panijj Anna Gersstorfova z Ronovcze a na Cholticzych a tuto pochowana gt czekawage blahoslawenewzkrzísseni.

Výška 1,66 m, šířka 98 cm.

  • Náhrobní kámen s nápisem [„]Letha Panie 1599 den promienení P. Krya umrzel Vaczlav Vylim syn uro a stateczne rytirze P. Girzika Gersstorfa z Gersstorffu na Cholticzych."
  • Náhrobní kámen s nápisem „Letha Panie 1602 we strzedu narozí P. Marije umrzel Krystin syn moz a statec rytire P. Giří Gerstoa z Gersstorfu a na Cholticzych GMC raddy a tuto polozen gt.[„]

Výška 1,12 m, šířka 69 cm.

Galerie

Externí odkazy