Kyanovodík: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Udrzbar (diskuse | příspěvky)
m WPCleaner v1.30 - Dvě svislítka v odkazu (Opraveno pomocí WP:WCW)
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace
Řádek 74: Řádek 74:
* při vykonávání [[trest smrti|trestu smrti]] v [[plynová komora|plynových komorách]].
* při vykonávání [[trest smrti|trestu smrti]] v [[plynová komora|plynových komorách]].


Kyanovodík přes svou vysokou toxicitu a letálnost (usmrcení) není jako bojový plyn příliš vhodný, protože je [[hustota|lehčí]] než [[vzduch]] a rychle vyprchá do okolní [[atmosféra|atmosféry]]. Nebezpečné jsou uzavřené neodvětrané prostory a blízké okolí místa malého úniku. Velké úniky ale mohou vytvořit přízemní mrak únikem ochlazeného vzduchu, který je hlavně ve městě [[smrt]]elně nebezpečný.
Kyanovodík přes svou vysokou toxicitu a letálnost (usmrcení) není jako bojový plyn příliš vhodný, protože je [[hustota|lehčí]] než [[vzduch]] a rychle vyprchá do okolní [[atmosféra|atmosféry]]. Nebezpečné jsou uzavřené neodvětrané prostory a blízké okolí místa malého úniku. Velké úniky ale mohou vytvořit přízemní mrak únikem ochlazeného vzduchu, který je hlavně ve městě [[smrt]]elně nebezpečný. Byl Hlavní složkou Cyklonu B, látkou používanou nacisty v koncentračích táborech.


== Zajímavosti ==
== Zajímavosti ==

Verze z 28. 4. 2015, 18:22

Šablona:Infobox Chemická sloučenina

Kyanovodík (HCN) je bezbarvá, velmi těkavá kapalina s intenzivním pachem hořkých mandlí. Soli kyanovodíku – kyanidy – se mohou vlivem vzdušné vlhkosti a oxidu uhličitého rozkládat za vzniku kyanovodíku. Roztok kyanovodíku ve vodě je označován jako kyselina kyanovodíková.

Vyrábí se:

Kyanovodík je velmi silný jedLD50 kyanovodíku je 1,5 mg/kg těla, smrtelná koncentrace LC50 je 25 ppm. Toxický účinek spočívá v blokování enzymů tkáňového dýchání. Transport kyslíku v krvi je zachován, ale nastává tkáňová hypoxie.

Kyanovodík je extrémně hořlavý, hoří podle rovnice:

4HCN +9O2 → 2H2O + 4CO2 + 4NO2

Využití

Kyanovodík přes svou vysokou toxicitu a letálnost (usmrcení) není jako bojový plyn příliš vhodný, protože je lehčí než vzduch a rychle vyprchá do okolní atmosféry. Nebezpečné jsou uzavřené neodvětrané prostory a blízké okolí místa malého úniku. Velké úniky ale mohou vytvořit přízemní mrak únikem ochlazeného vzduchu, který je hlavně ve městě smrtelně nebezpečný. Byl Hlavní složkou Cyklonu B, látkou používanou nacisty v koncentračích táborech.

Zajímavosti

Reference

  1. http://www.blisty.cz/art/16135.html V Bhópálu už 19 let pokračuje největší průmyslová katastrofa v dějinách

Literatura

  • VOHLÍDAL, Jiří; ŠTULÍK, Karel; JULÁK, Alois. Chemické a analytické tabulky. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-855-5. 

Související články