Plzeň hlavní nádraží: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ infobox Železniční stanice
TINKO (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Řádek 59: Řádek 59:
== Reference ==
== Reference ==
<references />
<references />

<!--{{Trať 160}}-->
{{Trať 170}}
<!--{{Trať 180}}-->
{{Trať 183}}
{{Trať 190}}


[[Kategorie:Železniční stanice v Plzeňském kraji]]
[[Kategorie:Železniční stanice v Plzeňském kraji]]

Verze z 19. 10. 2013, 05:40

Šablona:Infobox Železniční stanice Plzeň hlavní nádraží je centrální železniční stanice v Plzni. Zprovozněna byla v roce 1862, kdy byla uvedena do provozu část České západní dráhy z Prahy do Plzně.

Výpravní budova

Šablona:Infobox budova Současná výpravní budova plzeňského hlavního nádraží byla slavnostně otevřena v roce 1907. Budova byla postavena v secesním slohu podle návrhu architekta Rudolfa Štecha, který se podílel i na financování stavby. Přitom se však významně zadlužil a nevida východiska z tíživé situace se 2. ledna 1908 oběsil.[1] Budova těžce utrpěla americkým bombardováním na jaře 1945, byla však znovu rekonstruována do původní podoby. V době komunismu bylo nádraží přejmenováno na Plzeň Gottwaldovo nádraží na počest komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Po sametové revoluci se nádraží opět vrátilo k názvu Plzeň hlavní nádraží. V letech 2011-2012 proběhla velká rekonstrukce výpravní budovy, na to navázala rekonstrukce nástupišť a okolí budovy.[2]

Budova i s okolím byla 15. května 2000 vyhlášena kulturní památkou. Památkově chráněná je především samotná výpravní budova, ale i zastřešení nástupišť, terasy před hlavním průčelím, náměstíčko před budovou a opěrné zdi směrem k viaduktům.[3] Budova je charakteristická taky svou velkolepou kopulí, která sahá do výšky 40 m.

Reference

  1. Životopis Rudolfa Štecha na www.artarchiv.cz
  2. Zpráva o rekonstrukci na stránkách Národního památkového ústavu
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-10-09]. Identifikátor záznamu 163433 : Železniční stanice - hlavní nádraží, z toho jen: výpravní budova včetně podchodů pro pěší, příčná ocelová hala, severní viadukt, plocha přednádražního náměstí, zastřešení nástupišť, atd. viz spis. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Šablona:Trať 170