Lektorium: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 18 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q837995)
→‎Související články: + nav. šablona Kostelní architektura
Řádek 13: Řádek 13:


{{commonscat|Rood screens}}
{{commonscat|Rood screens}}

{{Kostelní architektura}}
{{Pahýl}}
{{Pahýl}}
{{Portály|Architektura a stavebnictví}}
{{Portály|Architektura a stavebnictví}}

Verze z 29. 6. 2013, 01:13

Červeně je vyznačeno umístění letneru v půdorysu chrámu.
Lektorium chrámu sv. Kunery (Cunerakerk) v nizozemském městě Rhenen

Lektorium (z latinského lectorium) neboli chórová přepážka, letner nebo také letnýř (obojí z německého Lettner) je přepážka mezi chórem a chrámovou lodí. Jde o místo pro čtení – čtenářský pult – odkud bylo laikům předčítáno Písmo (tuto funkci dnes plní ambon). Sloužil také jako tribuna pro liturgický zpěv. Letner byl také často zdoben malbami či reliéfy. Patrně před ním také býval umístěn oltář.[[[Wikipedie:Ověřitelnost|<span class="doplnte-zdroj" title="Je potřeba doložit zdroj předchozího tvrzení, označeno Chyba: neplatný čas">zdroj⁠?]]]

Obdobou letneru v pravoslavné církvi je tzv. ikonostas, který je ovšem na rozdíl od zděných letnerů obvykle dřevěný a zdobený ikonami.

Letnery byly z kostelů odstraňovány po Tridentském koncilu, protože ten stanovil, že z chrámové lodi musí být vidět na hlavní oltář. Proto se letnery dochovaly pouze v zemích, kde neplatila závaznost koncilních nařízení, tedy v té části Německa, v níž zvítězilo luteránství, a také ve Velké Británii, neboť tamní anglikánská církev též nepodléhala moci a vlivu papeže a koncilů. Naopak nedochovaly se též v zemích, kde zvítězil kalvinismus, protože kalvínská reforma odstranila z kostelů prakticky veškeré kostelní vybavení včetně oltářů a varhan.

Odkazy

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu lektorium na Wikimedia Commons