Plamenka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPlamenka
alternativní popis obrázku chybí
Plamenka písečná (Phlox bifida)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďjirnicovité (Polemoniaceae)
Rodplamenka (Phlox)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plamenka (Phlox) je rod rostlin z čeledi jirnicovitých, který je tvořen 70 druhy. Rostliny pocházejí především ze Severní Ameriky a několik druhů je široce rozšířeno, jako okrasné květiny se pěstují téměř po celém světě. V české přírodě trvale žádný druh neroste, jen občas se v ní objevují druhy uniklé ze zahrad, nechovají se však invazně.[1][2][3]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé druhy pocházejí z rozdílných přírodních podmínek, kterým přizpůsobily svůj růst. Vytrvalé druhy původem ze suchých, kamenitých svahů a pobřežních písčin jsou obvykle nízké, kobercovité a kvetou na jaře a počátkem léta, kdežto jednoletky ze stejných půdních podmínek kvetou od konce jara do podzimu. Druhy z vlhkých míst v okolí řek jsou vyšší a jejich květy vytvářejí velké chocholíky květů, vykvétají v polovině léta a jsou vhodné i k řezu. Lesní druhy mají většinou široký, poléhavý vzrůst a rozkvétají začátkem léta.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Plamenky jsou bylinnékeřovité letničky nebo trvalky, jsou opadavé, nebo stálezelené. Nejčastěji vyrůstají vzpřímeně a lodyhy mají jednoduché či rozkladitě větvené, někdy vytvářejí trsy a řídce jsou i poléhavé. Listy mají obvykle vstřícné, krátce řapíkaté až přisedlé, vejčité až kopinaté a po obvodě celokrajné.

Oboupohlavné květy příjemně voní a jsou většinou nápadně zbarvené, bývají svítivě červené, růžové, purpurové, modré, krémové či bílé. Mohou vytvářet květenství terminální laty či vrcholíky, někdy však vyrůstají z paždí listů jednotlivě. Jsou pětičetné a jejich vytrvalý kalich je zvonkovitý, nebo trubkovitý. Řepicovitá až nálevkovitá koruna mívá úzkou trubku náhle rozevřenou do pěti plochých, vejčitých korunních plátků. Z koruny vystupuje pět krátkých tyčinek, ze tří plodolistů sestavený třídílný semeník má tenkou čnělku s tříramennou bliznou. Květy jsou opylovány hmyzem slétajícím se za nektarem.

Plody jsou trojpouzdré, pukavé tobolky podlouhlého až vejčitého tvaru obsahující mírně oválná semena.[2][4][5][6]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se mohou rozmnožovat semeny nebo vegetativně. Při množení semeny se u potomků uchovávají znaky nejen rodičů, ale i vzdálených předků, používá se proto pouze u jednoletých druhů.

Vegetativně se mohou množit dělením trsů, řízkováním stonků, kořenovými řízky nebo osovými pupeny s listem. Rozdělování trsů se provádí brzy na jaře, kořenovými řízky se množí na podzim, listovými řízky s očkem se rozmnožují v létě a stonkové řízky se řežou a sází v květnu. Poslední možnosti je množení in vitro, které se provádí jen ve specializovaných provozovnách.[4][6]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Plamenky se pěstují především pro výrazné květy rozličných barev, nenáročnost na péči a odolnost proti živočišných škůdcům a chorobám. Nevyžadují odbornou starostlivost a jsou vhodné téměř do každé okrasné zahrady a mnohde zcela zdomácněly. Vytrvalé druhy opětovně vyrůstají bez zvláštních nároků na půdu, ke zdárnému kvetení jim postačí občasné přihnojení. Doporučuje se asi po pěti létech trsy rozdělit a přesadit do čerstvé zeminy. Existují velká množství variet jednotlivých druhů, některé po odřezání odkvetlých částí vykvetou téhož roku ještě jednou.[2][3][7]


Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejpěstovanější druhy plamenek patří:

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STEVENS, Peter F. Angiosperm Phylogeny Website, vers. 14: Polemoniaceae [online]. University of Missouri, St Louis and Missouri Botanical Garden, USA, rev. 04.2015 [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Dendrologie.cz: Plamenka [online]. Petr Horáček a J. Mencl, rev. 31.12.2006 [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. 
  3. a b PILNÝ, Martin. Phlox, flox, plamenka [online]. Klub skalničkářů Praha, Praha 6, rev. 2012 [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. 
  4. a b c STEJSKALOVÁ, Lenka. Možnosti množení in vitro rodu Phlox L.. Brno, 2013 [cit. 15.01.2016]. Diplomová práce. Mendelova univerzita v Brně. Vedoucí práce Běla Svitáčková. Dostupné online.
  5. GROHMANN, F. Flora of Pakistan: Phlox [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b Herbář Wendys: Plamenka Drummondova [online]. Botanika Wendys.cz, Zdeněk Pazdera, Miličín, rev. 13.06.2015 [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. 
  7. Trvalka sezony 2015-Phlox [online]. Český spolek perenářů, Průhonice [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. 
  8. Katalog botanických zahrad Florius: Phlox [online]. Unie botanických zahrad ČR, Praha [cit. 2016-01-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]