Malý svět techniky U6: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 0 zdrojů a označuji 1 zdrojů jako nefunkční) #IABot (v2.0.1
značky: revertováno možný vandalismus editace z Vizuálního editoru
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:U6 VI. energetická ústředna Dolní oblast Vítkovice Ostrava.JPG|vpravo|náhled|Budova VI. Energetické ústředny, která se nachází v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Zrekonstruována na interaktivní expozici Malý svět techniky U6.]]
'''MALÝ SVĚT TECHNIKY U6 DO KVĚTNA 2023 UZAVŘEN Z DŮVODU OBNOVY EXPOZICE. KAVÁRNA V PŘÍZEMÍ OBJEKTU OTEVŘENA PÁTEK-NEDĚLE 10:00-18:00.'''[[Soubor:U6 VI. energetická ústředna Dolní oblast Vítkovice Ostrava.JPG|vpravo|náhled|Budova VI. Energetické ústředny, která se nachází v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Zrekonstruována na interaktivní expozici Malý svět techniky U6.]]
'''Malý svět techniky U6''' je interaktivní expozice v areálu [[Dolní oblast Vítkovice|Dolní oblasti Vítkovice]] v [[Ostrava|Ostravě]], která se zábavnou, přístupnou a interaktivní formou snaží dětem a široké veřejnosti přiblížit klíčové technické pokroky, které ovlivnily vědecko-technický vývoj a podnítit v nich tak zájem o přírodovědné a technické obory.
'''Malý svět techniky U6''' je interaktivní expozice v areálu [[Dolní oblast Vítkovice|Dolní oblasti Vítkovice]] v [[Ostrava|Ostravě]], která se zábavnou, přístupnou a interaktivní formou snaží dětem a široké veřejnosti přiblížit klíčové technické pokroky, které ovlivnily vědecko-technický vývoj a podnítit v nich tak zájem o přírodovědné a technické obory.



Verze z 31. 10. 2022, 12:03

MALÝ SVĚT TECHNIKY U6 DO KVĚTNA 2023 UZAVŘEN Z DŮVODU OBNOVY EXPOZICE. KAVÁRNA V PŘÍZEMÍ OBJEKTU OTEVŘENA PÁTEK-NEDĚLE 10:00-18:00.

Budova VI. Energetické ústředny, která se nachází v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Zrekonstruována na interaktivní expozici Malý svět techniky U6.

Malý svět techniky U6 je interaktivní expozice v areálu Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, která se zábavnou, přístupnou a interaktivní formou snaží dětem a široké veřejnosti přiblížit klíčové technické pokroky, které ovlivnily vědecko-technický vývoj a podnítit v nich tak zájem o přírodovědné a technické obory.

Historie

Výstava byla otevřena 16. listopadu roku 2012[1] v budově bývalé VI. Energetické ústředny v areálu Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Zkratka U6 znamená označení VI. ústředny, ve které se expozice nachází. Na dvou podlažích návštěvníka přivítá celkem osm tematických světů, inspirovaných knihami Julese Verna. Známý francouzský spisovatel, který se narodil ve stejném roce, tedy roku 1828, jako byly založeny Vítkovické železárny, tak provede návštěvníka celou výstavou.

Expozice

Pohled do expozice Malého světa techniky U6.
Cugnotův parovůz, jeden z exponátů Malého světa techniky U6.
Frekvenční tunel, jeden z exponátů Malého světa techniky U6.

Malý svět techniky U6 je členěn do osmi tematických expozic inspirovaných názvy knih francouzského spisovatele Julese Verna. V přízemí se nachází také Zóna příležitostných výstav.[2]

Součástí objektu jsou i učebny, ve kterých probíhá vzdělávání žáků i pedagogů z Moravskoslezského kraje, sál pro pořádání seminářů a školení a v prvním patře najdete také vyhlídkovou věž, ze které je možné prohlédnout si celou expozici a původní plynová pístová dmychadla z ptačí perspektivy.[3]

  • Cesta do středu země je první částí expozice. V uvítacím videu návštěvníka do tematiky zasvětí Jules Verne jako průvodce výstavou. Sekce je zaměřena na vývoj od prvotní manuální práce až po vynález parního stroje a jeho použití v průmyslu. Části na sebe tematicky navazují a celek se uzavírá sekcí strojírenství a interaktivní dílnou, kde je možné si vyzkoušet soustružení nebo frézování.
  • Tajemství ocelového města, druhá část výstavy, seznamuje s průmyslovou historií Moravskoslezského kraje. Návštěvník pozná taje výroby surového železa, jeho přerod v ocel a dozví se, jaké je její praktické využití kolem nás. V části naleznete např. laboratoř hutních materiálů, dozvíte se, co je to pudlování nebo jak funguje ocelárna.
  • Cesta kolem světa za 80 dní, třetí část výstavy, kde si návštěvník propojí vědomosti z předchozí sekce a pozná praktické využití oceli nejen při výrobě kolejnic, plechů či mostních konstrukcích. V závěru může nahlédnout do železniční zastávky Nová Role se stanovištěm výpravčího, vyzkoušet si může telegraf a Morseovu abecedu.
  • Zmatek nad zmatek, poslední část interaktivní expozice se věnuje akustice a vlnění. K vidění je frekvenční tunel, místnost s historickou záznamovou technikou nebo akustický tunel.

Aktivity

Malý svět techniky U6 nabízí veřejnosti vzdělávání ze světa vědy a techniky. Součástí aktivit jsou doprovodné programy z cyklu Zábavná a kreativní věda. Program je veden animátory, kteří hravou formou zpřístupňují témata z oblasti fyziky, chemie či biologie. Návštěvníci proniknou do taje optiky při výrobě kaleidoskopu, zjistí jak funguje odraz světla u periskopu nebo si mohou sestavit vlastní elektrický obvod. Studenti základních a středních škol jsou vzděláváni v moderních učebnách, kde pracují s tablety nebo interaktivní tabulí. Výuka je orientována na podporu zájmu o studium přírodovědných a technických oborů.[4]

Okolí

V blízkosti je Svět techniky – Science and Technology Center.

Odkazy

Reference

  1. http://www.ostrava.cz/cs/o-meste/aktualne/maly-svet-techniky-novou-atrakci-dolni-oblasti-vitkovic
  2. Archivovaná kopie. svet-techniky-ostrava.cz [online]. [cit. 2014-02-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-24. 
  3. Archivovaná kopie. svet-techniky-ostrava.cz [online]. [cit. 2014-02-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-24. 
  4. Archivovaná kopie. svet-techniky-ostrava.cz [online]. [cit. 2014-02-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-24. 

Literatura

  • PAVLIŇÁK, Petr. Dolní Vítkovice dnes. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2012. ISBN 978-80-86171-42-5.
  • VOLF, Petr. 1492: Příběh Dolních Vítkovic. Praha: Prostor - architektura, interiér, design, o. p. s., 2013. ISBN 978-80-87064-10-8.

Externí odkazy