Turbína

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o mechanickém rotačním stroji. Další významy jsou uvedeny na stránce Turbína (rozcestník).
plynová turbína

Turbína je mechanický rotační stroj skládající se z jednoho nebo více pohyblivých lopatkových kol umístěných na společné hřídeli, mezi nimiž aktivně prochází kapalina nebo plyn. Kinetická, tepelná a tlaková energie proudícího plynu nebo kapaliny je v turbíně přeměňována na rotační pohyb hřídele stroje.

Turbína má mnohostranné využití. Používá se jako součást pohonných jednotek např. v leteckých lopatkových motorech (u proudových letadel nebo jako součást turbohřídelové jednotky u vrtulníků a vrtulových letadel). Pomocí skříně náhonů mohou pohánět turbočerpadla např. v raketách nebo na plynovodech.

Velmi významné je použití turbín v energetice, kde se využívají především jako primární poháněcí stroje pro elektrické alternátory, které vyrábějí elektrickou energii do veřejné elektrorozvodné sítě. Turbína je v tepelných elektrárnách roztáčena prouděním přehřáté páry, experimentuje se superkritickým CO2.[1] K roztáčení turbín je používána také voda nebo vzduch.

Turbíny u některých speciálních typů vodních přečerpávacích elektráren jsou konstruovány tak, že mohou sloužit (ve zpětném chodu) také jako čerpadla vody – (kupř. Francisovy turbíny).

V pozemní dopravě se velké turbíny používají pro pohon velkých lodí či pásových pozemních mechanismů – kupř. útočných tanků (například tank M1 Abrams), ojediněle i kolejových vozidel.

Turbodmychadla (turbokompresory) se také používají pro tlakové přeplňování používané v moderních spalovacích motorech.

Turbína je konstrukční částí hydrodynamické spojky a hydrodynamického měniče.

Druhy turbín[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MIHULKA, Stanislav. Turbína se superkritickým CO2 může poslat parní turbíny do starého železa. OSEL.cz [online]. 2023-11-02 [cit. 2023-11-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]