Sídliště Na Dědině

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na sídliště od severozápadu

Sídliště Na Dědině je jedno z pražských sídlišť.

Nachází se v Praze 6-Ruzyni a z menší části (např. základní škola) v Liboci, nedaleko Letiště Václava Havla Praha, mezi ulicemi Vlastina a Evropská. Hlavní obytnou zónou sídliště je deset dvanáctipatrových bytových panelových domů, které byly postaveny koncem sedmdesátých let 20. století. V těchto domech se nalézá zhruba 1600 bytů 1. kategorie (3+1 a 2+kk).

Dále vyrostly v letech 19841986 na Dědině čtyřpatrové panelové domy v různých variacích (4+1, 3+1, 1+kk) celkem v počtu 47 vchodů a dále rodinné domky, restaurace a mateřská škola.

Na Dědině se nachází základní škola Dědina.[1]

V roce 1987 byl dostavěn kulturní dům Delta, ve kterém se nachází zdravotní středisko, veterinární ordinace, restaurace, cukrárna, knihovna, policie, obchody, pošta, dříve tu býval i kinosál s Klubem Delta. Celý objekt (obě budovy) prodělaly koncem prvního desetiletí 21. století generální opravu.

V listopadu roku 2006 vyrostlo v blízkosti sídliště nové obchodní centrum Šestka.[2] Je umístěno nedaleko sídliště směrem k Letišti Václava Havla.

Na sídlišti se plánovala stanice metra Linky A Dědina. Tato varianta trasy A se jeví v současnosti (2022) jako nepravděpodobná. Zatím je nejbližší stanicí Nádraží Veleslavín, v současné době je dostavěno metro A do Motola. Přes sídliště je od října 2023 vedena tramvajová trať, která byla z dřívější konečné zastávky Divoká šárka prodloužena do zastávky Dědina a v budoucnu se plánuje její další prodloužení do zastávky Padesátník.[1] Z Dědiny je dobrá dostupnost do centra autobusy 225 ke stanici linky metra A Nádraží Veleslavín a 191 na Petřiny.


Na tomto sídlišti také vznikla jedna z nejstarších pražských bezdrátových komunitních sítí, Dedina.NET,[3] která zde působí již od roku 2001. Dnes je již z důvodu krádeže domény přejmenovaná a je součástí metropolitní sítě CZFree.Net.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tramvají nově z Divoké Šárky až na Dědinu [online]. Dopravní podnik hl. m. Prahy, 2023-10-22 [cit. 2023-10-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]