Rychlost větru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rychlost větru je rychlost vzduchu měřená vůči zemi. K jejímu měření se v meteorologii používají přístroje zvané anemometry. Rychlost větru lze také odhadnout podle jeho účinků na předměty poblíž zemského povrchu. Pro odhad síly větru se používá mezinárodní dvanáctidílná Beaufortova stupnice sestavená v roce 1805 anglickým admirálem Francisem Beaufortem.

Jednotky[editovat | editovat zdroj]

Rychlost větru se udává v metrech za sekundu (m·s−1), kilometrech za hodinu (km·h−1) a uzlech - angl. knot (kn nebo kt). Pro tyto jednotky platí následující převodní tabulka:

m/s km/h knot
1 m/s = 1 3,6 ~1,944
1 km/h = ~0,278 1 ~0,540
1 knot = ~0,514 1,852 1

Pro vyjadřování rychlosti větru Beaufortovou stupnicí se používá zkratka Bft či ° B.

Značení na synoptických mapách[editovat | editovat zdroj]

Ve staničním modelu na synoptických mapách se rychlost větru zakresluje pomocí šipky větru směřující do staničního kroužku. Šipka větru udává jak směr (odkud vítr vane), tak rychlost větru – ta je značena čárkami (tzv. opeřením), každá čárka značí 5 m/s (10 kt), poloviční čárka 2,5 m/s (5 kt), vyplněný trojúhelníček 25 m/s (50 kt).[1] Bezvětří se udává nevyplněným kolečkem. V případě staničního modelu, kdy je do staničního kroužku zaznamenán stupeň pokrytí oblohy oblaky – oblačnost, vyznačí se bezvětří kolečkem kolem staničního kroužku. Opeření se na severní polokouli kreslí po směru hodinových ručiček. Čárky opeření svírají s dříkem šipky úhel 120°.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zákres počasí z kódu SYNOP Archivováno 20. 10. 2010 na Wayback Machine., ČHMÚ.
  2. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník (eMS) [online]. [cit. 2023-03-23]. Heslo opeření šipky větru. 
  3. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník (eMS) [online]. [cit. 2023-03-23]. Heslo praporek větru. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]