Richelieu – Drouot (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Richelieu – Drouot
Památník na stanici
Památník na stanici
StátFrancie
MěstoPaříž, Charenton-le-Pont, Maisons-Alfort a Créteil
Vznik5. května 1931
Linky8
9
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Richelieu – Drouot je přestupní stanice pařížského metra mezi linkami 8 a 9. Nachází se na hranicích 2. a 9. obvodu v Paříži na křižovatce ulic Boulevard Haussmann, Boulevard des Italiens, Boulevard Montmartre, Rue de Richelieu a Rue Drouot.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. května 1931 při prodloužení linky 8 do stanice Porte de Charenton.

Spojení mezi stanicemi Richelieu – Drouot a République je stavebně velmi zajímavý úsek, neboť jsou zde koleje linek 8 a 9 vedeny souběžně pod sebou v jednom tunelu. Stanice linky 8 se nacházejí v horním patře a stanice linky 9 v dolním. Nástupiště pro linku 9 byla otevřena 10. prosince 1933.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice se skládá ze dvou částí podle ulic Rue de Richelieu a Rue Drouot, které se zde kříží. Stanice tak nese jména kardinála Richelieu a generála Antoina Drouota (17741847), který doprovázel Napoleona na ostrov Elba.

Památník[editovat | editovat zdroj]

Na stanici byl v roce 1931 instalován památník z černého mramoru na památku zaměstnanců metra, kteří padli během první světové války. Jejich jména jsou vytesána na půlkruhové desce. Základna pomníku nese jména bitevních polí první světové války. Po druhé světové válce bylo do pravé dolní části přidáno slovo Libération (Svoboda), které upomíná na účastníky odboje z řad zaměstnanců.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Richelieu - Drouot (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Balard Metro v PařížiLinka 8 směr Pointe du Lac
Opéra Richelieu – Drouot Grands Boulevards

BalardLourmelBoucicautFélix FaureCommerceLa Motte-Picquet – GrenelleÉcole MilitaireLa Tour-MaubourgInvalidesConcordeMadeleineOpéraRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueFilles du CalvaireSaint-Sébastian – FroissartChemin VertBastilleLedru-RollinFaidherbe – ChalignyReuilly – DiderotMontgalletDaumesnilMichel BizotPorte DoréePorte de CharentonLibertéCharenton – ÉcolesÉcole Vétérinaire de Maisons-AlfortMaisons-Alfort – StadeMaisons-Alfort – Les JuillottesCréteil – L'ÉchatCréteil – UniversitéCréteil – PréfecturePointe du Lac

← směr Pont de Sèvres Metro v PařížiLinka 9 směr Mairie de Montreuil
Chaussée d'Antin – La Fayette Richelieu – Drouot Grands Boulevards

Pont de SèvresBillancourtMarcel SembatPorte de Saint-CloudExelmansMichel-Ange – MolitorMichel-Ange – AuteuilJasminRanelaghLa MuetteRue de la PompeTrocadéroIénaAlma – MarceauFranklin D. RooseveltSaint-Philippe du RouleMiromesnilSaint-AugustinHavre – CaumartinChaussée d'Antin – La FayetteRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueOberkampfSaint-AmbroiseVoltaireCharonneRue des BouletsNationBuzenvalMaraîchersPorte de MontreuilRobespierreCroix de ChavauxMairie de Montreuil