Nation (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nation
StátFrancie
MěstoPaříž, Puteaux, Neuilly-sur-Seine, Courbevoie, Saint-Mandé a Vincennes
Vznik19. července 1900
Linky1
2
6
9
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památkyPA00086579
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástupiště linky 1

Nation je přestupní stanice pařížského metra, kde se vzájemně kříží linky 1, 2, 6 a 9 a je zde rovněž přestup na linku RER A. Rozsáhlá síť nástupišť a chodeb se nachází pod náměstím Place de la Nation na hranicích 11. a 12. obvodu v Paříži.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena již 19. července 1900 jako součást vůbec prvního úseku pařížského metra. Nástupiště linky 1 je zakřivené, umístěné pod jižní částí náměstí, vklíněné mezi smyčkami později postavených konečných stanic linek 2 a 6. V rámci automatizace linky 1, byla nástupiště upravena o víkendu 12.–13. září 2009.

Nástupiště linky 2

Konečná stanice linky 2 byla otevřena 2. dubna 1903 při posledním prodloužení tratě ze stanice Bagnolet (dnes stanice Alexandre Dumas). Také její nástupiště je vystavěné do oblouku. Protože se jedná o konečnou stanici, byla pod náměstím vybudována smyčka. Příjezd na smyčku je pod Avenue de Taillebourg a odjezd směrem pod Avenue du Trône, Place des Antilles a Boulevard de Charonne. Smyčka obsahuje několik garážových kolejí a je jednou z největších v síti. Samotná stanice se nachází jihozápadně od smyčky a má dvě koleje s velkým centrálním nástupištěm.

Konečná stanice linky 6 byla zprovozněna 1. března 1909, když byla otevřena nová trať ze stanice Place d'Italie. Linka 6 zde má ze stejných důvodů také smyčku, na kterou vlaky přijíždějí pod Avenue du Bel-Air a odjíždějí pod Avenue Dorian, Rue de Picpus a Avenue de Saint-Mandé.

10. prosince 1933 přibylo nástupiště linky 9 v rámci rozšíření tratě ze stanice République do Porte de Montreuil. I tato stanice je zakřivená a je umístěna z důvodu místa pod všemi ostatními. Nachází se v severní části náměstí mezi Boulevard Voltaire a Avenue Taillebourg.

Nástupiště linky RER A

14. prosince 1969 bylo otevřeno podzemní nádraží pro linku RER A, na kterou je také možný přestup.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název stanice (národ) je odvozen od Place de la Nation, které se tak jmenuje od roku 1880.

Název stanice Nation je doplněn (ovšem pouze na lince 9) o podtitul psaný malými písmeny: Place des Antilles. Na nástupišti ve směru na Mairie de Montreuil jsou umístěny znaky dvou francouzských departementů na Malých AntiláchGuadeloupe a Martinique.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má několik vstupů na rozích ulic, které se na náměstí sbíhají:

  • Avenue du Trône
  • Avenue Dorian
  • Boulevard Diderot na rohu s Rue du Faubourg Saint-Antoine
  • Boulevard Voltaire na rohu s Rue du Faubourg Saint-Antoine
  • Avenue de Taillebourg
  • Avenue du Bel-Air

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nation (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr La Défense Metro v PařížiLinka 1 směr Château de Vincennes
Reuilly – Diderot Nation Porte de Vincennes

La DéfenseEsplanade de la DéfensePont de NeuillyLes SablonsPorte MaillotArgentineCharles de Gaulle – ÉtoileGeorge VFranklin D. RooseveltChamps-Élysées – ClemenceauConcordeTuileriesPalais Royal – Musée du LouvreLouvre – RivoliChâteletHôtel de VilleSaint-PaulBastilleGare de LyonReuilly – DiderotNationPorte de VincennesSaint-MandéBéraultChâteau de Vincennes

← směr Porte Dauphine Metro v PařížiLinka 2 směr Nation
Avron Nation

Porte DauphineVictor HugoCharles de Gaulle – ÉtoileTernesCourcellesMonceauVilliersRomePlace de ClichyBlanchePigalleAnversBarbès – RochechouartLa ChapelleStalingradJaurèsColonel FabienBellevilleCouronnesMénilmontantPère LachaisePhilippe AugusteAlexandre DumasAvronNation

← směr Charles de Gaulle – Étoile Metro v PařížiLinka 6 směr Nation
Picpus Nation

Charles de Gaulle – ÉtoileKléberBoissièreTrocadéroPassyBir-HakeimDupleixLa Motte-Picquet – GrenelleCambronneSèvres – LecourbePasteurMontparnasse – BienvenüeEdgar QuinetRaspailDenfert-RochereauSaint-JacquesGlacièreCorvisartPlace d'ItalieNationaleChevaleretQuai de la GareBercyDugommierDaumesnilBel-AirPicpusNation

← směr Pont de Sèvres Metro v PařížiLinka 9 směr Mairie de Montreuil
Rue des Boulets Nation Buzenval

Pont de SèvresBillancourtMarcel SembatPorte de Saint-CloudExelmansMichel-Ange – MolitorMichel-Ange – AuteuilJasminRanelaghLa MuetteRue de la PompeTrocadéroIénaAlma – MarceauFranklin D. RooseveltSaint-Philippe du RouleMiromesnilSaint-AugustinHavre – CaumartinChaussée d'Antin – La FayetteRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueOberkampfSaint-AmbroiseVoltaireCharonneRue des BouletsNationBuzenvalMaraîchersPorte de MontreuilRobespierreCroix de ChavauxMairie de Montreuil