Exelmans (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Exelmans
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
MěstoPaříž, Montreuil a Boulogne-Billancourt
Vznik8. listopadu 1922
Linky9
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Exelmans je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 9 v 16. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce ulic Boulevard Exelmans a Rue Michel-Ange.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 8. listopadu 1922 jako součást prvního úseku linky 9, kdy trať vedla odtud do stanice Trocadéro. Necelý rok byla konečnou stanicí, než byla linka 29. září 1923 prodloužena dále do Porte de Saint-Cloud.

Na stanici byla malá výstava o zpěváku jménem Claude François (1939-1978), který žil nedaleko na Boulevardu Exelmans. Ta ale byla odstraněna na počátku 21. století při rekonstrukci stanice v rámci programu obnovy metra.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu Boulevardu Exelmans. Rémi Joseph Isidore hrabě Exelmans (1775-1852) byl generálem Napoleonovy armády.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Ze stanice vedou dva východy na Boulevard Exelmans.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Exelmans (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Pont de Sèvres Metro v PařížiLinka 9 směr Mairie de Montreuil
Porte de Saint-Cloud Exelmans Michel-Ange – Molitor

Pont de SèvresBillancourtMarcel SembatPorte de Saint-CloudExelmansMichel-Ange – MolitorMichel-Ange – AuteuilJasminRanelaghLa MuetteRue de la PompeTrocadéroIénaAlma – MarceauFranklin D. RooseveltSaint-Philippe du RouleMiromesnilSaint-AugustinHavre – CaumartinChaussée d'Antin – La FayetteRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueOberkampfSaint-AmbroiseVoltaireCharonneRue des BouletsNationBuzenvalMaraîchersPorte de MontreuilRobespierreCroix de ChavauxMairie de Montreuil