Charenton – Écoles (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charenton – Écoles
Vstup do stanice
Vstup do stanice
StátFrancie
MěstoPaříž, Charenton-le-Pont, Maisons-Alfort a Créteil
Vznik5. října 1942
Linky8
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charenton – Écoles je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 8. Leží mimo hranice Paříže na území města Charenton-le-Pont pod ulicí Rue de Paris a podél náměstí Place Aristide Briand.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. října 1942 při prodloužení linky ze stanice Porte de Charenton. Do 19. září 1970 sloužila jako konečná stanice, než byla linka dále rozšířena do Maisons-Alfort – Stade.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice se skládá ze dvou částí. Charenton podle města, ve kterém leží. Druhá část Écoles neboli školy odkazuje na základní školu Aristida Brianda, která je nejstarší školou ve městě a stojí na stejnojmenném náměstí. Aristide Briand (18621932) byl francouzský politik.

Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Place Aristide Briand podle sousedícího náměstí.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má několik vchodů:

  • Hlavní vchod (s prodejnou jízdenek) má tři vstupy - z náměstí Place de l'église Saint-Pierre, z Rue de Paris u domů č. 77 (křižovatka s Rue Victor Hugo) a č. 66 (křižovatka s Rue Gabrielle).
  • Vedlejší vstup (s automaty na jízdenky) má dva vstupy z Rue de Paris – u domu č. 68bis (křižovatka s Rue Anatole France) a u domu č. 91.
  • Kromě toho vede na Rue de Paris před dům č. 83 eskalátor (pouze pro výstup) ze zadní části vlaku ve směru Créteil – Préfecture.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charenton - Écoles (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Balard Metro v PařížiLinka 8 směr Pointe du Lac
Liberté Charenton – Écoles École Vétérinaire de Maisons-Alfort

BalardLourmelBoucicautFélix FaureCommerceLa Motte-Picquet – GrenelleÉcole MilitaireLa Tour-MaubourgInvalidesConcordeMadeleineOpéraRichelieu – DrouotGrands BoulevardsBonne NouvelleStrasbourg – Saint-DenisRépubliqueFilles du CalvaireSaint-Sébastian – FroissartChemin VertBastilleLedru-RollinFaidherbe – ChalignyReuilly – DiderotMontgalletDaumesnilMichel BizotPorte DoréePorte de CharentonLibertéCharenton – ÉcolesÉcole Vétérinaire de Maisons-AlfortMaisons-Alfort – StadeMaisons-Alfort – Les JuillottesCréteil – L'ÉchatCréteil – UniversitéCréteil – PréfecturePointe du Lac