Rava-Ruska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rava-Ruska
Рава-Руська
Radnice a ulice Hruševského
Radnice a ulice Hruševského
Rava-Ruska – znak
znak
Rava-Ruska – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška241 m n. m.
Časové pásmoUTC+2
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastLvovská
RajónLvovský
Rava-Ruska
Rava-Ruska
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,41 km²
Počet obyvatel8 159
Hustota zalidnění784 obyv./km²
Správa
Vznik1455
Adresa obecního úřaduвул. Ярослава Мудрого 3
80316 м. Рава-Руська
Telefonní předvolba3252
PSČ80316
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rava-Ruska (ukrajinsky Рава-Руська; polsky Rawa Ruska; v jidiš ראווע / Rave‎; rusky Рава-Русская / Rava-Russkaja) je město na západní Ukrajině. Leží na říčce Rata na jižním okraji vysočiny Roztoččja, přímo na hranici s Polskem; administrativně spadá pod Lvovský rajón Lvovské oblasti (do roku 2020 pod Žovkevský rajón). Žije zde 8000 obyvatel, převážně Ukrajinců.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka je z roku 1455. Nejrychleji město rostlo na konci 19. století, kdy byl počet jeho obyvatel vyšší než dnes: roku 1880 zde žilo 10 500 obyvatel, převážně Poláci a Židé. Rozvoj přinesly také železnice JarosławSokal a LvovBełżec. Po nacistické okupaci, kdy bylo zmasakrováno židovské obyvatelstvo, připadla Rava Sovětskému svazu a okolí proťala nepřirozená, přímá hranice. 6000 Francouzů a Belgičanů, kteří přežili věznění v blízkém koncentračním táboře, založilo sdružení Ceux de Rawa-Ruska.

Po roce 1991, kdy Ukrajina získala nezávislost, byl otevřen hraniční přechod s polskou obcí Hrebenne na silnici VaršavaZamośćLvov; železniční přechod je využíván jen pro nákladní dopravu, několik osobních vlaků denně míří do Sokalu a přes Žovkvu do Lvova. Ve městě je k vidění několik církevních památek.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]