Mostyska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mostyska
Мостиська
Mostyska – znak
znak
Mostyska – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška210 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastLvovská
RajónJavorivský
Mostyska
Mostyska
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel9 103 (2022)[1]
Správa
Oficiální webmostyska-gromada.gov.ua
PSČ81300
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mostyska (ukrajinsky Мостиська, rusky МостискаMostiska, polsky Mościska) jsou město ve Lvovské oblasti na Ukrajině. K roku 2004 v nich žilo přes devět tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Mostyska leží na Sičně, levém přítoku Vyšni v povodí Sanu. Od Lvova, správního střediska oblasti, je vzdálena přibližně šedesát kilometrů západně, od polsko-ukrajinské hranice přibližně dvanáct kilometrů východně.

Přes město prochází trať z Přemyšlu do Lvova, která zde mění rozchod kolejí. Přes Mostyska také prochází Evropská silnice E40, která je zde vedena po dálnici M11.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Status města získala Mostyska v roce 1244, kdy patřila do polsko-litevské unie. V roce 1404 obdržela Mostyska tzv. Magdeburské právo. V roce 1498 byla Mostyska napadena turecko-tatarskými oddíly a celá zničena a vypálena. Aby bylo urychleno obnovení města, byla Mostyska v roce 1500 osvobozena na 8 let od placení všech daní. Po dělení Polska v roce 1772 připadla do habsburské Haliče a zde se později stala významným střediskem haličských Židů. Po konci první světové války připadla do druhé Polské republiky. V té době zde žilo zhruba 2300 Židů, kteří tak tvořili přibližně polovinu obyvatelstva. Na začátku druhé světové války obsadil Mostysku v rámci své invaze Sovětský svaz. V letech 1941–1944 byla Mostyska obsazena nacistickým Německem. Němci zde založili ghetto, ale v říjnu 1942 nakonec jeho 3000 obyvatel deportovali do vyhlazovacího tábora Belzec.

Na podzim 1945 začalo vysídlování polského obyvatelstva, které trvalo až do roku 1948. V rámci něho byla většina Poláku vysídlena do nových polských hranic. I po tomto vysídlení polského obyvatelstva zůstává Mostyska a její okolí centrem polského obyvatelstva.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mostyska na německé Wikipedii.

  1. Ukrajinská státní statistická služba: Number of Present Population of Ukraine, as of January 1, 2022. Kyjev. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]