Philip Seymour Hoffman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman v říjnu 2011
Philip Seymour Hoffman v říjnu 2011
Narození23. července 1967
Fairport, New York, USA
Úmrtí2. února 2014 (ve věku 46 let)
Manhattan, New York, USA
Alma materTisch School of the Arts
Circle in the Square Theatre School
Fairport High School
Aktivní roky1991–2014
Partner(ka)Mimi O'Donnell (1999-2014)
DětiCooper Hoffman
RodičeGordon Hoffman a Marilyn O'Connor
PříbuzníGordy Hoffman (sourozenec)
Významné roleCapote
Oscar
Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
2006 – Capote
Zlatý glóbus
Nejlepší mužský herecký výkon v dramatu
2006 – Capote
Cena BAFTA
Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
2006 – Capote
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Philip Seymour Hoffman (23. července 1967 Fairport, New York, USA2. února 2014 Manhattan, New York, USA[1]) byl americký filmový herec, režisér a producent. Byl nejlépe známý pro jeho specifický styl hraní, kdy hrál většinou tyrany a nepřizpůsobivé hrdiny. Byl nominován na mnoho ocenění; získal Zlatý glóbus za film Capote a další ocenění za tento film, dále pak ocenění za film Magnolia nebo za Talentovaný pan Ripley.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Hoffmanovo rodné město

Hoffman se narodil 23. července 1967 v Rochesteru na předměstí Fairport v New Yorku. Jeho matka, Marilyn O'Connor (rozená Loucks), pocházela z nedalekého Waterloo a pracovala jako učitelka na základní škole, pak se ale stala právničkou a nakonec soudkyní. Jeho otec, Gordon Stowell Hoffman, pocházel z New Yorku,a pracoval pro společnosti Xerox Corporation. Philip měl dvě sestry, Jill a Emily, a bratra Gordona, který se později stal spisovatelem.

Philip na 81. udělování cen Akademie

Hoffman se narodil do římskokatolické rodiny, ale jeho výchova nebyla příliš nábožensky zaměřená. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo 9 let a Philip i se svými sourozenci proto vyrůstal jen s matkou.

Philip měl rád sport, především baseball. Ve 14 letech ale utrpěl zranění krku, kvůli kterému dále sportovat nemohl, a tehdy prý začal uvažovat o herectví. V brzké době se začal věnovat i činohře. Nakonec úspěšně vystudoval Newyorskou univerzitu umění (The New York University Tisch School of the Arts).

Oženil se s výtvarnicí Mimi O'Donnell, se kterou žil v New Yorku a se kterou měl tři děti: syna Coopera (2003), dceru Tallulah (2006) a další dceru jménem Willa (2008). Na podzim 2013 už ale s Mimi žili odděleně.

Philip Hoffman v září roku 2010

Philip Hoffman měl také problémy s drogovou závislostí. Po jeho promoci v roce 1989, když mu bylo 22 let, vstoupil do rehabilitačního program a zůstal "čistý" dalších 23 let. Přesto ve věku 46 let, tedy v roce 2014, zemřel na předávkování. Byl nalezen v koupelně svého přítele z branže; scenáristy David Bara. Vyšetřující policisté zde našli injekční stříkačku a později bylo prokázáno, že zemřel na předávkování heroinem, kokainem a amfetaminem. Po jeho smrti jej The New York Times popsali jako "snad nejambicióznějšího a nejobdivovanějšího amerického herce své generace".

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Svoji filmovou kariéru začal v roce 1991 epizodě krimi seriálu Zákon a pořádek (Law & Order), kde si zahrál krátkou scénku. Další role následovaly: Vůně ženy, Muž zázraků, Můj nový revolver... Většinou se ale jednalo jen o vedlejší role. Mezi jeho největší role patřil film Capote, za který získal několik ocenění, dále pak Magnolia, Hunger games a Piráti na vlnách. Zemřel v době natáčení Hunger games: Síla vzdoru 1. část a to sedm dní před ukončením natáčení.

Hrál ve filmech se slavnými herci, jako je Al Pacino, Tom Hanks, Julia Roberts, Emily Watson, Adam Sandler, Ben Stiller a dalšími.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

Jeho dlouholetou partnerkou byla Mimi O'Donnell, se kterou měl tři děti.

Důvodem smrti Hoffmana, který již dříve přiznával problémy s návykovými látkami a alkoholem, bylo pravděpodobně předávkování drogami.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]