Pere Sans i Jordá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Pere Sans i Jordá
Biskup a mučedník
Narození3. září 1680
Ascó, Španělsko
Úmrtí26. května 1747 (ve věku 66 let)
Fu-čou, Čínské císařství
Příčina úmrtípoprava stětím
Svátek26. květen
9. červenec
Státní občanstvíAragonská koruna
ŘádŘád bratří kazatelů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen14. května 1893
Lev XIII.
Svatořečen1. října 2000
Jan Pavel II.
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Pere Sans i Jordá (3. září 1680, Ascó26. května 1747, Fu-čou) byl katalánský římskokatolický biskup, dominikán a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 3. září 1680 v katalánském Ascó jako syn Andrese Sans a Cataliny Jordà. Jeho strýc byl kaplanem v katedrále v Lleidě. Ten Perého viděl jako ctnostné dítě, plné křesťanské horlivosti a chtěl se postarat o jeho vzdělání.

Jako mladý muž byl přitahován řeholním životem a proto vstoupil do dominikánského kláštera v Lleidě. Dne 6. července 1698 zde složil své řeholní sliby a 20. září 1704 byl vysvěcen na kněze. Na jeho vlastní žádost byl přeložen do kláštera svatého Ildefonse v Zaragoze, kde byl řeholní život více přísnější.

Ve věku 32 let ho začalo přitahovat misijní povolání a požádal své představené aby byl poslán na Dálný východ. V polovině roku 1712 opustil Španělsko a po dvou dlouhých zastávkách v Mexiku a na Mariánských ostrovech se koncem srpna 1713 dostal do Manily na Filipínách. V Manile zůstal dva roky a zde se kromě kněžské služby věnoval studiu čínštiny, jelikož Čínské císařství považoval za svůj misijní cíl. Do Číny byl poslán v červnu 1715 a usadil se v provincii Fu-ťien. O rok později byl jmenován provinčním vikářem a tuto funkci zastával 14 let. Jeho misionářské dílo přineslo ovoce v počtu obrácených lidí ke křesťanství. Práce se mu dařila i přes obnovení pronásledování křesťanů v provinciích Fu-ťien a Če-ťiang, které byly nejkřesťanštější. Protože jej pronásledovatelé hledali, uchýlil se do provincie Kuang-tung, do jediného místa v císařství, kde byli evropští misionáři stále tolerováni.

Dne 29. ledna 1728 byl ustanoven apoštolským vikářem koadjutorem apoštolského vikariátu Fu-ťien a titulárním biskupem z Mauricastra. Biskupské svěcení přijal 24. února 1730. Pokračoval ve své evangelizační práci v Kuang-tung, ale roku 1732 byl vyhoštěn do Macaa. Dne 3. ledna stejného roku se stal apoštolským vikářem Fu-ťien. V Macau strávil téměř šest let a stále se toužil vrátit do Fu-ťien. Jeho přání se splnilo dne 9. května 1739. Obnovil proto svou rozsáhlou misijní činnost, kázal, katechizoval, zachraňoval potřebné, upevňoval pronásledované věřící ve víře, jednal rozvážně a také se dobře skrýval. Utrpení, která museli věřící křesťané a obyvatelstvo podstoupit ze strany pronásledovatelů, však bylo mnoho. Biskup Pere se rozhodl 30. června 1746 opustit svůj úkryt ve vesnici Mok-Jong a vydat se pronásledovatelům. Byl odveden do hlavního města Fu-čou, kde byl vystaven vyčerpávajícím výslechům a různým mučením. Po dlouhém procesu byl 18. prosince 1746 odsouzen k trestu smrti stětím. Po potvrzení rozsudku císařem byl 26. května 1747 popraven.

Mezi jeho spoluvězně patřili dominikáni Francisco Serrano Frías, který byl jmenován apoštolským vikářem koadjutorem Fu-ťien, Joaquín Royo Pérez, Francisco Díaz del Rincón a Juan Alcober Figuera. Tito kněží byli v říjnu 1748 také popraveni.

Svatořečení[editovat | editovat zdroj]

Dne 6. ledna 1893 bylo papežem Lvem XIII. uznáno jeho mučednictví.

Dne 14. května 1893 byl ve skupině s dalšími výše zmíněnými čtyřmi dominikány papežem Lvem XIII. blahořečen jako mučedník.

Dne 11. ledna 2000 došlo ke spojení kauz svatořečení dalších čínských mučedníků a 1. října 2000 ho papež Jan Pavel II. prohlásil ve skupině 120 mučedníků za svaté.

Jeho svátek se slaví 26. května a 9. července ve skupině Čínských mučedníků.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]