Google Pay Send

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Peněženka Google)
Tento článek pojednává o bývalé platební metodě od společnosti Google. Možná hledáte: Google Wallet.
Google Pay Send
Logo
Terminál Peněženky Google
Terminál Peněženky Google
VývojářGoogle
Operační systémAndroid, iOS (pouze iPhone, Tap To Pay nefunguje)
Webpay.google.com/send/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Google Pay Send (v minulosti Peněženka Google, v minulosti anglicky Google Wallet) byl platební systém od společnosti Google. Peněženka Google obsahovala také starší platební systém od společnosti Google – Google Checkout. Ke koncovému uživateli se dostával prostřednictvím předinstalované aplikace v chytrém mobilním telefonu. Hlavním důvodem pro využívání této aplikace byla možnost platit NFC telefonem na podporovaných platebních terminálech. Mezi další funkce patřilo zobrazování nabídek prodejců v nejbližším okolí nebo schopnost Peněženky Google fungovat jako věrnostní karta. Google představil aplikaci na tiskové konferenci 26. května roku 2011. Aplikace byla spuštěna 19. září 2011. V roce 2018 došlo ke sloučení aplikace do Google Pay, přičemž došlo k přejmenování na Google Pay Send a v roce 2020 byl vývoj aplikace ukončen úplně. Nástupnickou aplikací je Google Wallet.

Platby pomocí Peněženky Google[editovat | editovat zdroj]

Do aplikace bylo možné dostat finanční prostředky dvěma způsoby:

  • Propojení aplikace s kreditní kartou
Po zadání bezpečnostních údajů o vaší kartě se stal telefon s Peněženkou Google neomezenou náhražkou kreditní karty. Finanční prostředky čerpal z bankovního účtu neomezeně.
  • Dobití předplacené platební karty od Google
Druhou možností bylo dobití předplacené karty určitou částkou, kterou lze postupně vyčerpávat. K bankovnímu účtu tedy předplacená karta přímo nepřistupuje.

První spuštění aplikace[editovat | editovat zdroj]

Při prvním spuštění bylo třeba nastavit 4 místný pin, který chrání aplikaci před zneužitím při ztrátě telefonu. Každý nový uživatel dostal od Google $10 na vyzkoušení služby.

Zabezpečení aplikace[editovat | editovat zdroj]

V NFC telefonech byla aplikace navázána k tzv. Secure Elementu, kde uchovávala veškerá citlivá data. K tomuto zabezpečovacímu prvku může přistupovat velmi málo aplikací, přístup je udělován na základě velice přísných podmínek.

Dostupnost služby[editovat | editovat zdroj]

V USA běží platební systém necelý rok. Podporuje jej zde mnoho obchodníků.[zdroj?]

Dostupnost v Evropě[editovat | editovat zdroj]

Aplikace není zatím oficiálně podporována ani v jednom z evropských států.

Dostupnost v ČR[editovat | editovat zdroj]

V Česku je internetová peněženka oficiálně podporována, z českých účtů nelze dostat do aplikace finanční prostředky a na českém play marketu nelze aplikaci do telefonu stáhnout. Objevilo se pár pokusů zaplatit s neoficiálně portovanou aplikací Peněženka Google v Česku, na bezkontaktních platebních terminálech s podporou PayPass funguje aplikace bezproblémově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]