VEVO

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vevo)
VEVO
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení8. prosince 2009
ZakladatelDoug Morris
Adresa sídlaNew York, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
MajiteléUniversal Music Group
Warner Music Group
Alphabet Inc.
Google
Sony Music Entertainment
Abu Dhabi Media
Identifikátory
Oficiální webwww.vevo.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

VEVO je webová stránka s hudebními videi, společný projekt hudebních vydavatelství Sony Music Entertainment, Universal Music Group a Abu Dhabi Media. Samotný obsah patří do skupiny EMI, aniž by v aktivitě měla nějaký podíl. Služba byla oficiálně spuštěna 8. prosince 2009. Videa jsou publikována společností Google, s níž si VEVO dělí zisky z reklamy.

VEVO zveřejňuje videa tří ze čtyř největších nahrávacích společností: Universal Music Group, Sony Music Entertainment a EMI. Dosud VEVO na internetu uveřejnil více než 45 000 videí. Množství videí a umělců se stále zvyšuje (tito umělci jsou na YouTube vedení jako partneři), patří sem umělci jako například Lady Gaga, Katy Perry, Ariana Grande, Rihanna, LMFAO, Natalia Oreiro a jiní. Název youtubového kanálu je vždy ve tvaru: jménoVEVO, například LadyGagaVEVO nebo SlzaVEVO.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Mezi zdroje příjmů patří reklama na stránkách a doporučení s odkazy na nákup písní na Amazon MP3 a iTunes. Universal Music Group získalo název domény vevo.com 20. listopadu 2008. Sony Music Entertainment dosáhly dohody přidat svůj obsah na web v červnu 2009. Webová stránka byla vytvořena 8. prosince 2009 a stejný měsíc se stala číslem jedna z nejnavštěvovanějších hudebních stránek v USA, předběhla i MySpace Music.

V srpnu 2010 představilo VEVO bezplatnou aplikaci pro iPhone, která umožňuje uživatelům streamovat videa v katalogu VEVO a vytvářet seznamy písní. VEVO začal provozovat kanál na Google TV a aplikace na Boxee. VEVO aplikace pro mobilní telefony Android byla vydána v lednu 2011. Společnost tvrdí, že podpora dalších mobilních platforem není důležitá.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Na webových stránkách vevo.com a iPhone jsou v současné době dostupná videa pouze v USA, Velké Británii, Kanadě a v Irsku. Webové stránky byly naplánovány pro celý svět v roce 2010, dosud však nejsou k dispozici mimo vyjmenované země. Většina videí od VEVO jsou na YouTube dostupné i pro uživatele z jiných zemí, avšak některý obsah je v některých zemích zablokován. Služba VEVO byla ve Velké Británii a Irsku zahájena 26. dubna 2011.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku VEVO na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]