Pandaceae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPandaceae
alternativní popis obrázku chybí
Microdesmis keayana
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
ČeleďPandaceae
Engl. & Gilg, 1913
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace Panda oleosa

Pandaceae je čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu malpígiotvaré (Malpighiales). Jsou to dřeviny s jednoduchými střídavými listy a drobnými pětičetnými květy. Plodem je peckovice. Čeleď zahrnuje 17 druhů ve 3 rodech a je rozšířena v rovníkové Africe a tropické Asii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci čeledi Pandaceae jsou dvoudomé, stálezelené keře a stromy s jednoduchými střídavými listy se zpeřenou žilnatinou. Čepel listů je celokrajná nebo zubatá. Palisty jsou drobné, trojúhelníkovité. Květenství jsou hroznovitá a vrcholová či kauliflorní, případně úžlabní svazečky nebo jsou květy jednotlivé. Květy jsou drobné, jednopohlavné, pětičetné. Kalich je složený z 5 volných nebo srostlých lístků. Koruna je složená z 5 volných lístků. Samčí květy obsahují 5 až 15 volných tyčinek. Semeník v samičích květech je svrchní, srostlý ze 2 až 5 plodolistů a se stejným počtem komůrek. V každém plodolistu je 1 vajíčko. Plodem je peckovice obsahující nejčastěji 3 semena.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čeleď zahrnuje 17 druhů ve 3 rodech. Vyskytuje se v rovníkové Africe a v tropické Asii. Největším rodem čeledi je Microdesmis (11 druhů), rozšířený v subsaharské Africe a tropické Asii od jižní Číny po jihovýchodní Asii. Rod galeárie (Galearia) se vyskytuje v počtu 5 druhů v Asii od Myanmaru po Šalomounovy ostrovy. Rod Panda je monotypický, zastoupený jediným druhem (Panda oleosa) v tropické západní Africe.[3][1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Čeleď Pandaceae byla v minulosti ve většině systémů řazena do řádu pryšcotvaré (Euphorbiales), případně byly všechny rody součástí čeledi pryšcovité (Euphorbiaceae), kde byly řazeny do podčeledi Acalyphoideae a tribu Galearieae. Rod Centroplacus, vedený dříve jako součást čeledi Pandaceae, byl v systému APG III přeřazen do nové čeledi Centroplacaceae.[1][4]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Listy Galearia fulva jsou v jihovýchodní Asii používány jako zelenina. Kořeny slouží v Thajsku v domorodé medicíně lokálně při horečkách. Dřevo Microdesmis caseariifolia se v tropické Asii občas používá ke stavbě domů.[2]

Seznam rodů[editovat | editovat zdroj]

Galearia, Microdesmis, Panda[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 11. Berlin: Springer, 2014. ISBN 978-3-642-39416-4. (anglicky) 
  2. a b VAN WELZEN, Peter C. Flora Malesiana. Ser. 1, vol. 20. Leiden, Niederlands: Foundation Flora Malesiana, 2011. (anglicky) 
  3. a b HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2017 [cit. 2017-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-06. (anglicky) 
  4. BREMER, B. et al. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III. Botanical Journal of the Linnean Society. Říjen 2009, roč. 161, čís. 2. ISSN 1095-8339. 
  5. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]