Předseda vlády Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předseda vlády Ukrajiny
Прем'єр-міністр України

Úřadující
Denys Šmyhal

od 4. března 2020

SídloBudova Vlády Ukrajiny
Nominujeprezident republiky
Jmenujeparlament
První ve funkciVitold Fokin
Vytvoření1991
Plat6 681 Hřiven (2015)[1]
Webová stránkawww.kmu.gov.ua
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Předseda vlády Ukrajiny (ukrajinsky Прем'єр-міністр України) je hlavou vlády Ukrajiny, která je nejvyšším orgánem výkonné moci. Sídlem předsedy je Budova Vlády Ukrajiny v Kyjevě.

Po vyhlášení nezávislosti Ukrajiny v roce 1991 se prvním premiérem stal Vitold Fokin, první ženou v úřadu Julija Tymošenková a první takovou osobou ze západní Ukrajiny Arsenij Jaceňuk. Od března 2020 je předsedou vlády Denys Šmyhal.

Jmenování a demise[editovat | editovat zdroj]

Jméno kandidáta na předsedu vlády předkládá jednokomorovému parlamentu prezident republiky, a to na návrh parlamentních frakcí disponujících většinou, nejpozději do patnácti dnů od obdržení návrhu. Předsedu vlády jmenuje parlament ve formě schválení prostou většinou. Demisi premiér podává do rukou prezidenta, což znamená zároveň demisi celé vlády.

Kompetence[editovat | editovat zdroj]

Premiér stojí v čele nejvyšší instituce výkonné moci, ukrajinské vlády, a podepisuje dekrety přijaté kabinetem. Parlamentu je oprávněn navrhovat kandidáty na ministry, kromě ministra zahraničních věcí a obrany, které jmenuje prezident.[2] Předseda vlády může rovněž prezidentovi navrhnout ke zvážení kandidáty na předsedy regionálních samospráv.[2]

Předseda vlády může rovněž spolupodepisovat dekrety a zákony přijaté prezidentem. Přesné podmínky kontrasignace ústava nestanovuje. Předseda vlády (a příslušný ministr) je odpovědný za výkon zákonů přijatých vládou.

Seznam předsedů vlád Ukrajiny[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam premiérů Ukrajiny.
Barack ObamaArsenij JaceňukOválné pracovně, 2014

Od nabytí nezávislosti Ukrajiny v roce 1991 působilo v úřadu osmnáct předsedů vlády. Nejdelší mandát vykonával Mykola Azarov a poté Julije Tymošenková.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Премєр-міністр України na ukrajinské Wikipedii a Prime Minister of Ukraine na anglické Wikipedii.

  1. https://www.radiosvoboda.org/a/27193888.html
  2. a b Government approves draft law on cabinet according to which president appoints premier. Interfax-Ukraine [online]. [cit. 2023-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]