Písky kosmíru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Písky kosmíru
653. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevThe Clown Stays in the Picture
Číslořada 30
díl 14
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra17. února 2019
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra6. května 2019
Tvorba
ScénářMatt Selman
RežieTimothy Bailey
Prod. kódYABF05
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Tančím, seč mi pupek dovolí
Následující →
101 usmíření
Seznam dílů 30. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Písky kosmíru (v anglickém originále The Clown Stays in the Picture) jsou 14. díl 30. řady (celkem 653.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Matt Selman a díl režíroval Timothy Bailey. V USA měl premiéru dne 17. února 2019 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 6. května 2019 na stanici Prima Cool.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Při jízdě ve školním autobusu Líza poslouchá podcasty Marca Marona. Bart se podívá na seznam jeho podcastů a zjistí, že Marc Maron mluvil i s Šášou Krustym. Marc se Krustyho zeptá na film Písky kosmíru. Původně Krusty na otázku odpovědět nechce, ale poté začne o filmu vyprávět.

Film se začal natáčet v osmdesátých letech 20. století. Šáša vypráví o tom, jak hrál ve filmu Polda a chlupáč. Studio po Krustym chtělo další díl, Poldu a chlupáče 2. Krusty natáčení dalšího dílu odmítl a sdělil, že chce natočit film ke knize Písky kosmíru. Studio Krustymu vyhovělo za podmínky, že poté natočí další dva díly filmu Polda a chlupáč. Na konkurz přišli také (v té době mladí) Marge s Homerem a byli zaměstnáni jako asistenti produkce. Natáčení probíhalo v Mexiku. Hned při natáčení první scény filmu se Krusty s režisérem pohádal a vyhodil ho. Krusty režiséra zastoupil. Jako režisér měl mnoho starostí a všichni po něm něco chtěli. Krusty byl smutný a Marge ho přišla podpořit. Po krátkém rozhovoru Marge nabídl práci asistenta režie a ona bez váhání práci přijala. Marge Krustyho v některých věcích zastupovala. Když se Krustymu přiznala, že má přítele (Homera), Krusty se ho snažil zbavit. Dával mu za úkol ty nejnebezpečnější práce, například aby v poušti našel ještěrku. Homer přišel do budovy, o které si myslí, že je to restaurace, a Mexičané ho unesli. Krustyho štáb se rozhodl, že Homera zachrání, a nakonec Homera zpět vykoupil.

V seriálové současnosti se Bart a Líza rodičů na film ptají a Marge s Homerem potvrdí, že na filmu spolupracovali.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Písky kosmíru dosáhly ratingu 0,9 s podílem 4 a sledovalo je 2,75 milionu diváků.[2]

Dennis Perkins z The A.V. Clubu udělil epizodě známku B a uvedl: „Tento pozdní výstup Simpsonových je povzbudivým zábleskem vynalézavosti a nepravděpodobného téměř úspěchu navzdory mašinérii showbyznysu.“.[3]

Tony Sokol z Den of Geek udělil dílu 4 hvězdičky z 5 a uvedl: „Tohle je jiskra klasických Simpsonů. Tato epizoda je méně sentimentální než nedávné příběhy, a je díky tomu lepší. Už několik let se to nepříjemně blíží k unylosti. Spousta lidí to svádí na Ala Jeana, ale čas od času se nám stane, že sobec udělá nesobecký čin a my si oddechneme, že se poučil a už to nikdy neudělá. Diváci se smějí, když se Krusty snaží být vážný, a to je ta nejlepší lekce ze všech.“.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků The Clown Stays in the Picture na francouzské Wikipedii a The Clown Stays in the Picture na anglické Wikipedii.

  1. The Clown Stays in the Picture. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. IMDb ID: tt8733692. 
  2. ‘God Friended Me’ adjusts down: Sunday final ratings – TV By The Numbers by zap2it.com. web.archive.org [online]. 2019-02-20 [cit. 2021-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-20. 
  3. Krusty's long-ago vanity project makes for a surprisingly compelling Simpsons. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. The Simpsons Season 30 Episode 14 Review: The Clown Stays in the Picture. Den of Geek [online]. 2019-02-18 [cit. 2021-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]