101 usmíření

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
101 usmíření
654. díl seriálu Simpsonovi
Pův. název101 Mitigations
Číslořada 30
díl 15
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra3. března 2019
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra13. května 2019
Tvorba
ScénářBrian KelleyDan Vebber
RežieMark Kirkland
Prod. kódYABF07
Obsah
Tabule„Pálivé hranolky nejdou dovnitř jako beránek a ven jako lev.“
Gaučový gagRodina Simpsonových přijíždí na pohovku v podobě hrnků, které se plní. Pivo Duff pro Homera, Diet Buzz pro Marge, limonáda pro Lízu, Baby Buzz pro Maggie a Buzz Cola pro Barta. Homerův kelímek přeteče a on padne na podlahu se slovy: „Doplň.“.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Písky kosmíru
Následující →
Tíha lásky
Seznam dílů 30. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

101 usmíření (v anglickém originále 101 Mitigations) je 15. díl 30. řady (celkem 654.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsali Brian KelleyDan Vebber[1] a díl režíroval Mark Kirkland. V USA měl premiéru dne 3. března 2019 na stanici Fox Broadcasting Company[2] a v Česku byl poprvé vysílán 13. května 2019 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Homer s dětmi navštíví restauraci Gilded Truffle, zatímco Marge je na švédské masáži. Po opuštění restaurace Homer obdrží klíče od veterána, který není jeho. Homer neváhá a autem se s dětmi projede. Společně si jízdu užívají a po navrácení auta původnímu majiteli, Komiksákovi, se pohádají kvůli údajné krádeži auta a zničení vzácného starého výtisku komiksu Radioactive Man. Komiksák Homerovi oznámí, že ho obžaluje u soudu. Po soudu, který ho označí za vinného, má dvoutýdenní lhůtu na soudní slyšení. Mezitím se Marge snaží s Komiksákem domluvit, aby žalobu stáhl, ale Komiksák neustoupí. Líza navrhne, že by Homer mohl natočit omluvné video, a tím se zachránit před soudem. Líza uvádí, že panu Burnsovi byl snížen trest za omluvné video. Homer tedy omluvné video natočí a Marge ho upraví, ale Margina úprava se Homerovi nelíbí. Líza navrhne, aby děti natočily s mazlíčky video. Soudce ale rozhodne, že rozsudek sdělí následující den. Homer se rozhodne, že Komiksákovi koupí starý výtisk Radioactive Mana a pokusí se ho přesvědčit, aby stáhl žalobu. Komiksák se rozhodne, že mu neodpustí. Komiksák Homerovi zničí jeho klíčenku, kterou dostal od otce Abrahama, a odpustí mu. Stanou se svými nejlepšími kamarády.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

101 usmíření dosáhlo ratingu 0,8 s podílem 4 a sledovalo ho 2,25 milionu diváků, čímž se Simpsonovi stali nejsledovanějším pořadem večera na stanici Fox.[3]

Tony Sokol z Den of Geek udělil dílu 4 hvězdičky z 5 a uvedl: „Co jsme se z této epizody dozvěděli? Určitě ne zamýšlené ponaučení, že chvíle čiré radosti mají vždycky následky, to, že němčina je pozemský jazyk nejbližší klingonštině. Díl je vtipný a objevný, i když ne vždy se při něm zvedá žaludek. 101 usmíření obsahuje dobrou směs chytrého a hloupého, s morálním kompasem nastaveným na tempomat.“.[4]

Dennis Perkins z The A.V. Clubu udělil epizodě známku C+ a uvedl: „To, že Homer konečně pochopí bolest, kterou jeho bláznivé týdenní nesmysly způsobují jinému člověku, by mohl být dramaticky nabitý moment. Ale díl to zamlžuje. Svižná stopáž – zkrácená spíše del Torovým časově náročným, ale pozornost poutajícím cameem – nechává sblížení Homera a CBG neuspokojivě viset, zastavené na vtipu, že Homer považuje CBG pozvání na Comic-Conu za sotva lepší než vězení. Simpsonovi mají prostor pro smysluplnou dekonstrukci typických chybných chování svých postav. Je škoda, že 101 usmíření takový prostor nemá.“.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 101 Mitigations na anglické Wikipedii.

  1. JEAN, Al. @AlJean [online]. 2018T9:54 [cit. 2019-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. JEAN, Al. @AlJean [online]. 2019T16:42 [cit. 2019-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ’60 Minutes,’ ‘The Simpsons’ adjust down: Sunday final ratings – TV By The Numbers by zap2it.com. web.archive.org [online]. 2019-03-05 [cit. 2021-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-03-05. 
  4. The Simpsons Season 30 Episode 15 Review: 101 Mitigations. Den of Geek [online]. 2019-03-04 [cit. 2021-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. A disappointing Simpsons doesn't quite get under the skin of Jerk-Ass Homer. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]