Pád Trapezuntu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobytí Trapezuntu
konflikt: Byzantsko-osmanské války
Dobytí Trapezuntu (připisované Giovannimu di Tommaso)
Dobytí Trapezuntu (připisované Giovannimu di Tommaso)

Trvání14. září 146015. srpna 1461
Místoměsto Trapezunt (dnes Trabzon)
Souřadnice
Výsledekosmanské vítězství
Změny územízánik Trapezuntského císařství
Strany
Osmanská říšeOsmanská říše Osmanská říše Trapezuntské císařství Trapezuntské císařství
Velitelé
Osmanská říše Mehmed II.
Osmanská říše Mahmúd Angelović
Trapezuntské císařství David Megas Komnenos
Síla
80 000 pěšáků,
60 000 jezdců,
10 válečných lodí,
200 galér
neznámá, asi 4 000

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dobytí Trapezuntu Osmanskou říší sultána Mehmeda II. proběhlo 14. září 146015. srpna 1461. Trapezunt (dnes Trabzon) na pobřeží Černého moře bylo hlavním městem Trapezuntského císařství, nástupnického státu zaniklé Byzantské říše (dobytí Konstantinopole proběhlo roku 1453), což z něj činilo takého přímého dědice starověké Římské říše. Trapezuntský císař David Megas Komnenos byl potomkem někdejší byzantské dynastie Komnenovců. Někteří historici proto považují rok dobytí Trapezuntu (1461) za datum definitivního zániku odkazu Římské říše, přestože Trapezuntské císařství bylo jen nepatrným stínem kdysi mocného impéria. Tísnilo se na malém území severního pobřeží Malé Asie a okrajově také Krymu. Císařové dávali přednost obchodu s italskými republikami Janovem a Benátkami, ale na konci 14. století a zejména po rozpadu Tamerlánovy říše začalo císařství ztrácet svou významnou obchodní pozici. Po dobytí Konstantinopole roku 1453 bylo jasné, že bude jen otázkou času, kdy také ostatní státy v regionu padnou do rukou osmanského sultána.

Trapezunt

V roce 1437 cestovatel Pero Tifur zaznamenal, že Trapezunt disponuje armádou o síle jen zhruba 4 000 mužů. Sultán Mehmed II. napadl město z okolních kopců a po měsíčním obléhání v létě roku 1461 Trapezunt dobyl.

Poslední trapezuntský císař byl zajat Osmanskými Turky a odveden i s rodinou do Adrianopole, kde mu jakožto vznešenému zajatci byla přidělena usedlost se statky v údolí řeky Strumy. Panovala však osmanská obava z Davidova vlivu na řecké obyvatelstvo a později roku 1463 byl proto i se svými syny popraven.

V červenci roku 2013 byl David kanonizován pravoslavnou církví.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]