Olga Šrámková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Olga Šrámková
Olga Šrámková (Ženské listy, 1903)
Olga Šrámková (Ženské listy, 1903)
Narození8. června 1876
Mladá Boleslav Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí20. století
? ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Alma materFilosofická fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníklasická filoložka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olga Šrámková (8. června 1876 Mladá Boleslav[1]20. století) byla česká klasická filoložka, historička, pedagožka a feministka. Stala se po promoci roku 1903 jednou z prvních doktorek na Filosofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity, jednou z prvních Češek, které dosáhly vysokoškolského vzdělání a první českou klasickou filoložkou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a studia[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Mladé Boleslavi v rodině finančního komisaře. Rodina posléze žila v Karlíně. Po absolvování měšťanské školy začala studovat na nově otevřeném (1890) prvním soukromém dívčím gymnáziu ve střední Evropě Minerva[2]. Maturovala roku 1898.

Následně začala studovat klasickou filologii a filosofii na Filosofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Až do roku 1900 docházely dívky na přednášky na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky); v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia. První absolventkou Karlo-Ferdinandovy univerzity se pak roku 1902 stala lékařka Anna Honzáková, spolužačka Šrámkové z Minervy. Roku 1903[3] pak úspěšně zakončila doktorandské studium obhajobou dizertační práce s názvem K attickým rodům a naukrariím, mj. u profesorů Jana Kvíčaly, Jaroslava Golla, Tomáše Masaryka a Drtiny, a získala titul PhDr. Ovládala němčinu, polštinu, francouzštinu, latinu, starořečtinu a starobulharštinu. Rovněž studijně pobývala na univerzitě v Curychu[4]. Zabývala se také antickou historií.

Následně nastoupila jako učitelka jazyků na gymnázium Minerva, kde strávila několik let (jakožto učitelka tak dle tehdejších zvyklostí zůstala zřejmě svobodná). Žila v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Olga Šrámková – Ženy ve vědě do roku 1945. albina.ff.cuni.cz [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. 
  2. Spolek pro ženské studium r. 1890, který vydržoval školu s názvem Minerva. Začala ve dvou místnostech u kostela sv. Vojtěcha ve Pštrossově ulici s 51 žákyněmi. Zásluhu o vznik měla především Eliška Krásnohorská
  3. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. 
  4. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-03-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]