Národní park Soraksan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park
Soraksan
설악산국립공원
IUCN kategorie II (Národní park)
Panoramatický pohled na krajinu NP Soraksan
Panoramatický pohled na krajinu NP Soraksan
Základní informace
Vyhlášení1970
VyhlásilJihokorejská vláda
Nadm. výška1708 m n. m.
Rozloha398,2 km²
SprávaKorean National Park Service
Poloha
StátJižní KoreaJižní Korea Jižní Korea
ProvincieGangwon-do
PohoříTchebek
Souřadnice
Soraksan
Soraksan
Další informace
Webknps.or.kr
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Soraksan (hangul 설악산국립공원, Sŏraksan-gungnipkong-wŏn, hanča 雪嶽山國立公園) je národní park nacházející se severněji na území Jižní Koreje v provincii Kangwon, nedaleko města Sokčcho, v pohoří Tchebek. V areálu se nachází hora Soraksan, s nadmořskou výškou 1708 m n. m. v nejvyšším bodě Tečchongbong, která je hned po Halla-sanu (ostrov Čedžu) a Čirisanu (pohoří Sobek) třetí nejvyšší horou jižního korejského poloostrova. NP je též přezdíván jako „Hory Zasněžených skal“ a nachází se zde přístav, ze kterého vedou trasy výletních lodí do Diamantových hor Kumgangsan v KLDR.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1991, od 9. do 16. srpna, se v národním parku Soraksan pořádalo 17. světové skautské jamboree, které se hostí každé čtyři roky. Světové jamboree je největší pořádanou akcí pro chlapce i dívky celého světa, jež jsou součástí skautské komunity. Zúčastnění se kromě her a soutěží věnují i kulturní výměně, tématům o životním prostředí nebo také klimatickým problémům.

Zároveň se jedná o první krajinu, která byla jihokorejskou vládou vyhlášena za národní park, a to roku 1970.[2]

UNESCO[editovat | editovat zdroj]

Na seznam chráněných krajinných oblastí byl Národní park Soraksan zapsán roku 1965 jako přírodní rezervace. O 17 let později, 1982, jej UNESCO zapsalo i jako chráněnou biosférickou rezervaci, a to zejména díky rozmanitosti fauny a flóry.[3]

Krajina Národního parku Soraksan, podzim

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Různorodost krajiny je domovem mnoha rostlin i zvířat, a to jak běžných, tak i velmi vzácných – lze zde spatřit více než 1000 druhů rostlin i nad 1500 druhů zvěře.[2]

Národní park je pro Korejce i turisty oblíbený zejména pro své panoramatické skvosty. V oblasti se kromě menších hor a pahorků nachází i mnoho druhů jak listnatých, tak i jehličnatých stromů, jako například borovice sibiřská, duby, zeravy, borovice zakrslá, jalovec, tis, hloh či jedle mandžuská. Dále zde můžeme spatřit třeba zlatici, srpici barvířskou či i velmi vzácný druh Hanabusaya asiatica (diamantový zvonek).

Z fauny zde pobývá velmi ohrožený korejský kabar pižmový, goral východní či slano-vodní lenok sibiřský, z těch méně ohrožených pak vydry, poletuška slovanská nebo třeba medvěd ušatý.

Mimo jiné je park též známý díky tzv. Skále se šesti vrcholy Ulsanbawi, masivnímu kamenu Hundulbawi, vodopádům Pirjong a Juktam a dalším spektakulárním útvarům.

Významné památky v areálu parku[editovat | editovat zdroj]

Národní park kromě své biosférické stránky může nabídnout i dva velkolepé buddhistické chrámy: Pektamsa a Sinhungsa.[4]

Okolí chrámu Pektamsa je významné pro svou scenérii stovky jezer, z čehož je odvozen i překlad názvu „Chrám sta jezer“. Tato jezera obsahují čirou vodu, která do nich stéká přímo z nejvyššího vrcholu Tečchongbong.

Chrám Sinhungsa je naopak známý tím, že se zde nachází ústřední chrám buddhistického Řádu Čogje. Věří se a je považován za nejstarší zenový chrám na světě s historií sahající až do 12. století.[2]

Galérie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Seoraksan National Park na anglické Wikipedii.

  1. Sokčcho a NP Soraksan, Jižní Korea. Cestovní kancelář Chinatours [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. 
  2. a b c CULTURETRIP. A Guide to Visiting Seoraksan National Park.... Culture Trip [online]. 2018-08-08 [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. CENTRE, UNESCO World Heritage. Mt. Soraksan Nature Reserve. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. TRAVELMAG.CZ. Zajímavosti v Jižní Koreji - památky a zajímavá místa k navštívení [online]. 2017-02-06 [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]