Modrásek kozincový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModrásek kozincový
alternativní popis obrázku chybí
Samec modráska kozincového
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Athropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodGlaucopsyche
Binomické jméno
Glaucopsyche alexis
(Poda, 1761)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modrásek kozincový (Glaucopsyche alexis) je druh denního motýla z čeledi modráskovitých (Lycaenidae). Rozpětí jeho křídel je 26 až 36 mm. Samci mají modrá křídla s tmavým lemem, který není ostře ohraničen. Samice jsou hnědé s modrým popraškem od báze křídel. Rub zadních křídel u samců i samic je až do poloviny modrozeleně poprášený. Na rubu předních křídel mají obě pohlaví výrazné černé skvrny, které jsou světle lemované.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Samice

Motýl je rozšířený od Portugalska a Španělska přes střední a jižní Evropu a mírnou Asii až po jižní Sibiř. Rozšířený je rovněž v jižní Skandinávii a v Turecku. V České republice se v minulosti vyskytoval roztroušeně v teplých oblastech. V současné době se v Čechách vyskytuje pouze v Českém středohoří, v Doupovských horách a v okolí Českého Krumlova. Na jižní a střední Moravě je motýl o něco hojnější. Obývá suché stráně, pastviny, úvozy, náspy a okolí lomů.

Chování a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Živnými rostlinami modráska kozincového jsou kozinec sladkolistý (Astragalus glycyphyllos), komonice lékařská (Melilotus officinalis), komonice bílá (Melilotus albus), čičorka pestrá (Securigera varia), kručinka barvířská (Genista tinctoria), vičenec ligrus (Onobrychis viciifolia), vikev ptačí (Vicia cracca) a další druhy rostlin z čeledi bobovitých (Fabaceae). Samice klade vajíčka na korunní lístky a květní poupata. Housenky, které jsou myrmekofilní, se živí květy a nezralými plody. Motýl je jednogenerační (monovoltinní). Dospělce lze zahlédnout od května do července. V teplých oblastech může mít i druhou generaci (červenec až srpen). Přezimuje dorostlá housenka.

Ochrana a ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V České republice je tento druh modráska ohrožen. V současnosti jeho početnost klesá na řadě míst vymizel. Motýla ohrožuje především zarůstání vhodných lokalit náletovými křovinami.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JAN MACEK, ZDENĚK LAŠTŮVKA, JIŘÍ BENEŠ, LADISLAV TRAXLER. Motýli a housenky střední Evropy IV., Denní motýli. Praha: Academia, 2015. 539 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]