Mikroregion Kralovicko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikroregion Kralovicko
Formasvazek obcí
PředsedaPavel Bulín
SídloKralovice
Datum založení28. září 1999
Poloha
KrajPlzeňský
OkresPlzeň-sever
Kontakt
E-mailpavelbulin@gmail.com
Webwww.mikroregion-kralovicko.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mikroregion Kralovicko je oblastí v severovýchodní části okresu Plzeň-sever vymezenou severní hranicí okresu a řekami Berounkou, Střelou a Javornicí a zaujímající plochu 25 853 ha. Zároveň je mikroregion sdružením obcí.

Mikroregion vznikl pro všeobecnou ochranu životního prostředí a společný postup při dosahování ekologické stability, koordinace investičních akcí, sledování zájmů a činností místních samospráv, společné řešení sociálních a zdravotních služeb, obnovu venkovských zástaveb a výstavbu občanské vybavenosti.

Mezi kulturní zajímavosti patří zřícenina hradu Krašov, barokní proboštství s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie v Mariánské Týnici a městské Muzeum Dr. Edvarda Beneše v Kožlanech.

Z přírodních zajímavostí lze zmínit přírodní parky Rohatiny, Hřešihlavská, Horní Berounka a Horní Střela, který zahrnuje hluboký kaňon řeky Střely, obří kameny Bába a Dědek u Žihle, jen století staré Odlezelské jezero či nejhojnější výskyt tisu v přírodě v rezervaci Dubensko nad soutokem Berounky a Javornice. V regionu je 6 značených turistických cest.

Členské obce mikroregionu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]