Michal Zahradníček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Michal Zahradníček, MBA
Narození11. února 1968 (56 let)
Krnov
Povolánífilantrop, podnikatel a investor
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Zahradníček (* 11. února 1968 Krnov) je český filantrop, podnikatel a investor, zakladatel a spolumajitel několika společností v oborech informačních technologií, biomedicíny a energetiky. Tyto společnosti mají mezinárodní působnost, fungují celkem v sedmnácti zemích světa (EU, Rusko, USA, Izrael, Indonésie, Singapur, Turecko, Maroko aj.). Podle médií a informací z obchodního rejstříku ovládá majetek v hodnotě několika miliard Kč. Žije střídavě v Praze a Bostonu.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval základní atletickou školu v Krnově, v letech 1974–1986 se vrcholově věnoval atletice. V roce 1993 ukončil ekonomická studia na Technické univerzitě v Darmstadtu v SRN a na VUT v Brně. Poté zastával především ekonomické pozice v mezinárodních firmách. Studium MBA dokončil v roce 2001 na Manchester Metropolitan University. Po studiích v Německu nastoupil jako provozní ekonom do logistické společnosti. V letech 1996–2000 pracoval jako finanční ředitel v nadnárodní společnosti Arjo Wiggins Appleton s odpovědností za několik zemí regionu CEE (střední a východní Evropy).

V letech 2005–2006 byl poradcem ministra financí Slovenské republiky a spolupracoval na slovenské reformě zdravotnictví. V roce 2004 převzal od ministra průmyslu ČR Milana Urbana ocenění v soutěži vyhlašované Svazem průmyslu a dopravy ČR – nejlepší manažer roku v kategorii střední firma a byl zařazen mezi 10 nejúspěšnějších manažerů ČR.

Podnikání a významné investice[editovat | editovat zdroj]

  • 1995 založení společnosti LEVI Systems, 1998 založení společnosti WEBCOM a 2004 založení společnosti Axperience; následné fúze do společnosti WEBCOM a.s., která dnes patří k lídrům v oblasti SW služeb a podnikových informačních systémů. WEBCOM se stal největším poskytovatelem informačních systémů na technologiích Microsoft v ČR. V roce 2015 prodává WEBCOM japonské společnosti KONICA MINOLTA.
  • 2000 vstup do společnosti Levi International (založenou v roce 1995 Ivo Kristenem), následně fúze se slovenskou BGS, vznikl subjekt, který byl s ročním obratem cca 13 miliard Kč největším česko–slovenským broadline distributorem HW a SW (prodána strategickému investorovi eD' system v roce 2007).
  • 2001 založení společnosti MIKENOPA, jednoho ze světových leaderů v oblasti poskytování specifických IT a komunikačních služeb pro luxusní hotely – tzv. Hospitality SW.
  • 2005 začíná investovat do duševního vlastnictví v oborech inovativní medicína, financuje první výzkumné projekty a 2007 vzniká Primecell Therapeutics, jejímž prostřednictvím masivně investuje do aplikovaného výzkumu v oblasti biotechnologií a inovativní medicíny.
  • 2008 investice do obnovitelných zdrojů, následně založení energetické společnosti Solar Global. V roce 2014 v zájmu získání dalších zdrojů a posílení investic do inovací a vysoce progresivních technologií společnost prodává.
  • 2007–2009 zakládá Primecell Therapeutics dceřinou společnost Národní centrum tkání a buněk v Brně a investuje stovky miliónů Kč do vytvoření laboratoří. Následně Primecell prodává podíl (24 %) v této společnosti České republice. Po pěti letech existence brněnského centra zde bylo dokončeno několik významných projektů využití lidských buněk při léčbě řady onemocnění. Ročně poskytuje své produkty více než 3000 pacientům z celého světa.
  • 2014 je dokončeno další biotechnologické vývojové a translační centrum 4MEDi v Ostravě, ze kterého se postupně stává Bitechnologický inkubátor a akcelerátor. Ten slouží začínajícím firmám a původcům duševního vlastnictví z mnoha zemí v oboru biotechnologií jako základna pro další expanzi.
  • 2015 Primecell prodává podíl ve firmě SCL Biological Czech se sídlem v Ostravě čínské firmě SCLNow, který se zaměřuje na výzkum a využití lidských buněk pro další vědecké použití, především pro oblast klinických hodnocení.
  • 2016 prodává minoritní podíl v Primecell investiční skupině PENTA.  
  • 2017 získává 4MEDi druhé místo Odborné poroty v soutěži o Ostravský dům roku, v kategorii Cena veřejnosti místo první. 

Dobročinnost a společenská angažovanost[editovat | editovat zdroj]

Mnoho let podporoval nejen finančně Český paralympijský výbor. V letech 2014 a 2015 a 2016 obdržel od ministra kultury ČR Daniela Hermana Ocenění za zásluhy o podporu a rozvoj českého kulturního dědictví. V letech 1994–1996 byl členem Kontrolního výboru města Krnova. V letech 2005–2010 byl členem Rady expertů České manažerské asociace. V letech 2009–2013 byl členem Výboru České golfové federace. Je duchovním otcem projektu Hraj golf – změň život, který zpřístupnil možnost hrát golf široké veřejnosti a dětem ze sociálně slabších rodin. Několik let provozuje mezinárodní dětskou surfařskou školu v Portugalsku, Maroku a Bali. Příležitostně přednáší pro některé vysoké školy a instituce. Od roku 2014 je členem sekce zdravotnictví Hospodářské komory ČR. V roce 2015 a 2017 byl zvolen členem Rady Česko-Izraelské smíšené obchodní komory a je čestným členem Česko-Čínské smíšené obchodní komory. Založil Nadační fond Regenerativní medicíny Regeneron, který poskytuje nedostupnou léčbu vybraným skupinám pacientů. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]