Meteora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o klášterech v Řecku. O albu skupiny Linkin Park pojednává článek Meteora (album).
Meteora
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státŘeckoŘecko Řecko
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, ii, iii, iv, vi
Odkaz491 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1988 (12. zasedání)
Meteora – rozmístění klášterů

Meteora jsou monastýry na vrcholcích slepencových skal v oblasti Thesálie v Řecku, poblíž města Kalambaka.

První lidé osídlili skály v místě dnešní Meteory až v průběhu byzantského období.[1] Mniši a poustevníci se tu začali usazovat až od 11. století, ale teprve o tři století později začaly vznikat první byzantské monastýry (správný český výraz pro klášter východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] a Řeckokatolické církve).

Nejdříve byl postaven monastýr Metamorfosis, založený v roce 1356 mnichem Athanasiem z poloostrova Athos, na skále ve výšce 534 metry nad mořem. Monastýr byl nazván Megalon (Velký) Meteoro (vznášející se – podle dojmu, že se vznáší vysoko nad zemí). Podle něj pak se množné číslo „meteora“ začalo používat pro všechny zdejší monastýry, jichž mezi 15. a 16. stoletím vzniklo celkem 24. Výstavba klášterů byla velmi náročná. Stavební materiál a všechno potřebné zařízení mniši vynášeli na zádech pomocí košů, rumpálů; jediným strojem, který jim práci usnadňoval, byla kladka. Mnohem později, i v souvislosti s turistickým ruchem, byla vystavěna schodiště a kamenné žebříky. Monastýry byly vyzdobeny nádhernými ikonami, mimo jiné i od Theofana Krétského,a zařízeny drahocenným vyřezávaným nábytkem.

Úpadek monastýrů začal od 18. století, mnozí církevní hodnostáři kláštery opustili a přesídlili do mnišské republiky Athos. Dnes je trvale obydleno řeholníky pouze pět monastýrů. Mniši mají kromě svých denních povinností na starosti i péči o vzácné historické památky, ikony a starobylý mobiliář. Další dva monastýry jsou určeny k modlitbám.

Dnes jsou Meteora oblíbeným cílem turistických výletů, součástí prohlídky s odborným výkladem jsou především mužský monastýr Varlaam a ženský monastýr Rousanos.

V roce 1988 byly monastýry Meteora zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO.[2]

V roce 1995 schválil řecký parlament zákon 2351/1995, kterým Meteoru prohlásil za "místo svaté, nezměnitelné a nedotknutelné".[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b HOFMANN, Jaroslav. Meteora – místo svaté, nezměnitelné a nedotknutelné. Země světa. 4.2.2021, roč. 20, čís. 2, s. 14–23. Dostupné online. 
  2. CENTRE, UNESCO World Heritage. Meteora. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]