Monastýr Rousanos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monastýr Rousanos
Lokalita
StátŘeckoŘecko Řecko
MístoMeteora Municipality
Souřadnice
Map
Základní informace
Založení1288
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monastýr Rousanos (řecky Μονή Ρουσάνου) je ženský pravoslavný monastýr (klášter), který je součástí řeckého klášterního komplexu Meteora v oblasti Thesálie poblíž města Kalambaka. Nachází se na vrcholu skály.

Je jedním ze šesti klášterů, které nadále působí v Meteoře, která je od roku 1988 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.[1] Není známo, proč byl pojmenován Rousanos; snad to bylo po prvním obyvateli skály nebo zakladateli prvního chrámu. Skála byla známá jako skála Rousanos již na počátku 16. století, kdy se zde usadili zakladatelé Ioasaf a Maximos, kteří přestavěli tehdy zničený monastýr. V roce 1545 přestavěli katholikon, který je zasvěcen Proměnění Páně a také ctí svatou Barboru. Monastýr v 19. století upadal a stal se poustevnou monastýru Varlaam. V 80. letech 20. století byl monastýr obnoven a stal se monastýrem ženským.[2]

Monastýr zabírá celou náhorní plošinu na vrcholu skály, kde se nachází. Je třípodlažní, v přízemí je katholikon, hlavní sál a cely, v dalších patrech mnišské cely a pomocné prostory. Přístup do monastýru je po schodišti a dvou mostech, které byly postaveny v roce 1930 na místě dřívějšího dřevěného mostu.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Μονή Ρουσάνου na řecké Wikipedii.

  1. CENTRE, UNESCO World Heritage. Meteora. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Μονή Ρουσάνου Μετεώρων. odysseus.culture.gr [online]. [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]