Monastýr Varlaam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monastýr Varlaam
Lokalita
StátŘeckoŘecko Řecko
MístoMeteora Municipality
Souřadnice
Map
Základní informace
Založení16. století
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monastýr Varlaam (řecky Μονή Βαρλαάμ) nebo také monastýr Všech svatých (řecky μονή των Αγίων Πάντων) je mužský pravoslavný monastýr (klášter), který je součástí klášterního komplexu Meteora v oblasti Thesálie v Řecku, poblíž města Kalambaka. Nachází se na vrcholu skály.

Je jedním ze šesti monastýrů, které nadále působí v Meteoře, která je od roku 1988 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.[1] Monastýr dostal jméno po asketovi Varlaamovi, který se na zdejší skále usadil ve 14. století. Klášter založili začátkem 16. století bratři Theophanes a Nektarios Apsarades (potomci starého byzantského rodu z Epiru).[2][pozn. 1] V roce 1518 byla renovována kaple, kterou nechal postavit již Varlaam. Katholikon monastýru pochází z roku 1541. Některé fresky namaloval v roce 1548 Frangos Katelanos (řecky Φράγκος Κατελάνος). [2]

Monastýr je znám svým archivem, který v 18. století utřídil mnich Christophoros, jenž též opsal řadu historických textů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Bratři Theophanes a Nektarios Apsarades byli řečtí učení mniši ze 16. století. Theophanis zemřel 17. května 1544, Nektarios 7. dubna 1550. Pravoslavná církev je uctívá jako světce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Μονή Βαρλαάμ na řecké Wikipedii a Αψαράδες na řecké Wikipedii.

  1. CENTRE, UNESCO World Heritage. Meteora. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2024-02-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. odysseus.culture.gr [online]. [cit. 2024-02-03]. Dostupné online. (řecky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]