Mariantonia Samà

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Mariantonia Samà
panna
Narození2. března 1875
Sant'Andrea Apostolo dello Ionio
Italské královstvíItalské království Italské království
Úmrtí27. května 1953
Sant'Andrea Apostolo dello Ionio
ItálieItálie Itálie
Svátek27. května
RodičeBruno Samà a Marianna Vivino
Blahořečena3. října 2021, bazilika Neposkvrněného Početí, Catanzaro, Itálie, papež František
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributypostel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mariantonia Samà (2. března 1875, Sant'Andrea Apostolo dello Ionio27. května 1953, tamtéž) byla italská římská katolička. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se dne 2. března 1875 v obci Sant'Andrea Apostolo dello Ionio jako jediné dítě Brunu Samàovi a Marianně Vivino. Pokřtěna byla 3. března téhož roku na místní faře. Roku 1882 přijala své první svaté přijímání a svátost biřmování Otec zemřel ještě před jejím narozením dne 20. června 1874. Dětství strávila v chudých poměrech pouze s matkou, se kterou si vybudovala blízký vztah. Matka ji naučila zbožnosti, kdy s ní pravidelně docházela na mši svatou, kvůli chudobě v chatrném oblečení a bez bot za jakéhokoli počasí. V dětství vodila mulu s pšenicí do mlýna a s pytli mouky zpět do vesnice, za což dostávala jednou týdně bochník chleba pro sebe a svou matku.

Její pohřeb (29. května 1953)

Roku 1886 šla se svou matkou a některými příbuznými k řece Saluro za účelem praní prádla. Při zpáteční cestě se napila nejspíše kontaminované vody z kaluže, která se jí zdála být čistá. Doma však začala trpět nehybností a nekontrolovatelnými křečemi. Tyto zdravotní problémy ani po delší době neustávali. Kvůli silným křečím a někdy nesmyslným větám, které vyslovovala se někteří začali domnívat, že je posedlá zlými duchy. Jelikož modlitby a pokusy o léčbu nezabíraly, zorganizovala místní baronka Enrichetta Scoppa, která se o problému dozvěděla v červnu roku 1894 její převoz do kartuziánského kláštera na exorcismus. Převoz byl náročný, jelikož musila být díky silným křečím zavřená v dřevěné bedně.

V klášteře pak započal obřad exorcismu, který se však zdál být neúspěšný. Poté byl na přání převora kláštera přinesen relikviář s lebkou sv. Bruna Velikého. Po modlitbě před vystavenou relikvií křeče náhle ustaly. Již zdravá se pak vrátila domů.

Roku 1896 však začala trpět artritidou. Nemoc se zhoršovala a postupně byla doživotně upoutána na lůžko, kdy se obtížně pohybovala a nohama se téměř nemohla hýbat. Dne 24. února 1920 jí zemřela matka, která se o ni před tím starala. Poté se o ni starali lidé z okolí, kdy někteří jí pomáhali doma a jiní jí nakupovali. Ze skromnosti odmítla vyšetření lékaře, který by jí pomohl s bolestivými místy na těle. Kromě nejpotřebnějších věcí také odmítala všechny dary, nebo je následně dávala chudým.

Často v modlitbě zírala na kříž, pověšený na stěně naproti její posteli. Místní farář jí každé ráno, odpoledne a večer přinášel eucharistii. Díky její pověsti k ní chodilo mnoho lidí s prosbou o radu a duchovní rozhovor. S návštěvníky se poté modlívala růženec.

Později se o ni staraly členky řeholní kongregace Sester Nejsvětějšího Srdce Ježíšova a Svatých Andělů, která v oblasti začala působit. Na její přání jí sestry z kongregace oblékly tmavý hábit a závoj, jaký nosívají řeholnice, i když se řeholnicí doopravdy nestala. Roku 1915 složila se souhlasem svého zpovědníka a zároveň místního faráře soukromé sliby čistoty. V té době ji také navštěvovali redemptoristé, kteří v oblasti začali taktéž působit.

Zemřela dne 27. května 1953 ráno ve svém rodném Sant'Andrea Apostolo dello Ionio. Její ostatky byly oblečeny do býlích šatů, dány do otevřené rakve a neseny průvodem po vesnici. Pohřeb se pak konal 29. května téhož roku.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 29. září 2007, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 18. prosince 2017 ji papež František podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 10. července 2020 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla spolu s další italskou laičkou Gaetanou Tolomeo dne 3. října 2021 v bazilice Neposkvrněného Početí v Catanzaru. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Marcello Semeraro.

Její památka je připomínána 27. května. Bývá zobrazována ležící ve své posely.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mariantonia Samà na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]