Lešek III.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lešek III. (polsky Leszko III.) – legendární vládce Polska, byl poprvé zaznamenán v Kronice Vincenta Kadlubka (polsky Kronika Wincentego Kadłubka)[1]. Syn Leška II., otec Popiela I. a děd Popiela II.

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Podle Vincenta Kadlubka (polsky Wincenty Kadłubko) Lešek III. svedl 3 (slovy tři) vítězné bitvy s vojsky Julia Cézara (100 př. n. l.44 př. n. l.). Když bojoval v Parthské říši, porazil Marcuse Liciniuse Crassuse. Podle kronikáře vládl kmenu Dáků, Parthům a zemím, které ležely dál za zemí Parthů.

Zase podle jiné kroniky (Kronika velkopolská), jeho vláda sahala na západě po Vestfálsko, Sasko, Bavorsko a Durynsko. Poražený Julius Cézar mu měl dát za manželku svou sestru Julii (ale kterou, Julius Cézar měl sestry dvě – Julii Minor a Julii Major), která pak dostala věnem Bavorsko. Od Leška III. zase získala "srbskou provincii", tedy Lužicko. Julie založila dvě města, které pojmenovala svým jménem: Julius, dnes Lebus (německy Lebus, polsky Lubusz, česky i dolnolužickosrbsky Lubuš) a Julin, dnes Lublin (latinsky Lublinum, podle Velkopolské kroniky však Wolin, dřív znám také jako Julin[2], polsky Wołyń[3][4], německy Wollin, česky Volyně, Volín). Pod nátlakem senátu Cézar zkoušel získat zpět Bavorsko, čímž chtěl vyvolat konflikt s Leškem III., který v návaznosti na jeho jednání poslal svou ženu, Cézarovu sestru, zpět do Říma.

Z manželství s Julii měl mít syna Popiela I. Po jejím "odsunutí" do Říma se oženil s konkubínou, která mu porodila 20 synů (slovy dvacet), kteří po jeho smrti získali svá samostatná knížectví.

Legenda o Leškovi III. byla více fantastickým dílem, než realistickým zápisem události. Pozdější kronikáři se pokusili o její racionalizaci. Jan Dluhoš (polsky Jan Długosz) vynechal příběh o Cézarovi a napsal, že Lešek III. dbal o to, aby byl dobrý vládce a pomáhal Maďarům ve válkách s Řeky a Italy. Martin Bíelský (polsky Marcin Bielski) přenesl jeho panování do doby Karla Velikého.

Potomkové dle legendy[editovat | editovat zdroj]

V závorce je uveden polský název. Za pomlčkou pak země, kterou od otce konkrétní syn získal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mistrz Wincenty tzw. Kadłubek, Kronika Polska, tł. i oprac. B. Kürbis, Wrocław 1996, s. 26-28 (I, 13)
  2. Kodeks dyplomatyczny Wielkopolski, který obsahuje záznamy od roku 1400, t. 4, Poznań 1881 – Mapa Wielkopolski, autor Dr. T. Szulc.
  3. ks. Stanisław Kozierowski: Atlas nazw geograficznych Słowiańszczyzny Zachodniej. T. Zeszyt I. Poznań: 1934.
  4. Antoni Rehman: Niżowa Polska opisana pod względem fizycznogeograficznym. Lwów: Drukarnia Ludowa, 1904, s. 352.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jerzy Strzelczyk: Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian. Poznań: Rebis, 2007. ISBN 978-83-7301-973-7.
  • Jerzy Strzelczyk: Od Prasłowian do Polaków. Kraków: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1987. ISBN 83-03-02015-3.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]