Líčidlo jedlé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLíčidlo jedlé
alternativní popis obrázku chybí
Líčidlo jedlé
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďlíčidlovité (Phytolaccaceae)
Rodlíčidlo (Phytolacca)
Binomické jméno
Phytolacca esculenta
Van Houtte, 1848
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Líčidlo jedlé (Phytolacca esculenta) je rostlina z čeledi líčidlovité. Původně pochází z jihovýchodní Asie, momentálně se ale intenzívně šíří též Evropou a dalšími oblastmi.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Líčidlo jedlé je vytrvalá bylina. V zemi vytváří mohutný, snadno přesaditelný hlavní kořen s tenkými vedlejšími kořeny, z něhož každý rok vyrůstají až 200 cm vysoké lodyhy nesoucí vzpřímený hrozen bílých květů. Listy jsou široce vejčité až eliptické, lysé s žilkami zřetelnými do třetího řádu. Květenstvím je hrozen, z něhož nakonec vzniká souplodí 8 volných, červenofialových peckoviček, které se podobá ostružině.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Původním areálem druhu je Jihovýchodní Asie, od Pákistánu po Japonsko. Druhotně zplaňuje v mnoha zemích Evropy. V Českých zemích se vzácně vyskytuje od 30. let. Často je pěstováno v zahradách, celkem ochotně zplaňuje, zejména na jižní Moravě a v Polabí. Jeho semena pomáhá rozšiřovat ptactvo živící se jeho plody.

Jedovatost[editovat | editovat zdroj]

Plody i další části rostliny obsahují saponiny phytolaccatoxin a phytolaccigenin, které jsou toxické pro savce (ne však pro ptáky). V plodech líčidla je však jejich obsah nízký, takže vážnější otrava je naprosto nepravděpodobná (na rozdíl od např. líčidla amerického).

Využití[editovat | editovat zdroj]

Plody se používají k dobarvování likérů a vín či cukrovinek, nebo se prostě příležitostně konzumují. Určité využití lze najít i ve farmacii, i když zde je upřednostňováno líčidlo americké pro vyšší koncentraci účinných látek. Rostlina bývá též pěstována jako okrasná.

Listy líčidla se někdy používají k přípravě pokrmů (úprava podobná jako u špenátu), přičemž se upřednostňuje dvojí převaření (voda z prvního se vylévá) – smyslem je odstranění saponinů, které ovšem není dokonalé).

Taxonomická poznámka[editovat | editovat zdroj]

Tento druh v roce 1985 přesunul český botanik V. Skalický z rodu Phytolacca Linné, 1853 (líčidlo) do rodu Sarcoca Rafinesque, 1837, emend. Skalický, 1985 (líčivka). Tento přesun však není všemi taxonomy akceptován.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Květena České republiky, díl 2 / S. Hejný, B. Slavík (Eds.). Vyd. 2. – Praha : Academia, 2003. – S. str. 64–66. – ISBN 80-200-1089-0
  • Klíč ke květeně České republiky / K. Kubát (Ed.). – Praha : Academia, 2002. – ISBN 80-200-0836-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]