Kurské nádraží

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kurské nádraží
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhCentrální
městoMoskva
Souřadnice
Kurské nádraží
Kurské nádraží
Provozovatel dráhyRŽD
Kód stanice191551[1]
V provozu od1896
Dopravní koleje17
Nástupiště9
Návazná doprava
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Restaurace ve staré budově nádraží

Kurské nádraží (rusky Курский вокзал) je jeden z devíti moskevských železničních terminálů osobní dopravy. Leží ve východní části vnitřního města, za Zahradním okruhem (Sadovoje kolco), asi 2,5 km východně od Rudého náměstí. Z nádraží vycházejí dvě základní dálkové trati, jedna vede do jižního Ruska a na východní Ukrajinu (do Tuly, Kurska, Volgogradu, Baku, na Krym a Kavkaz), druhá na východ ( Vladimir, Nižnij Novgorod, Transsibiřská magistrála). Kurský směr je kromě toho napojen na Petrohrad, takže dálkové vlaky z Petrohradu mohou projíždět přes Moskvu. Nádraží je také terminálem několika linek regionálních železnic a četných linek elektrické příměstské dopravy (rusky električki).

Protože nádraží není daleko od centra, je napojeno na městskou dopravu a nabízí mnoho různých spojení, patří k nejživějším uzlům osobní železniční dopravy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nádraží bylo postaveno v šedesátých letech 19. století zprvu jako terminál trati do Nižního Novgorodu na trochu jiném místě a jmenovalo se Nižegorodské. Současná budova pochází z roku 1896, kdy bylo nádraží spojeno s tratí do Kurska a Petrohradu a zpočátku neslo jméno Kursko-nižegorodské nádraží. Původní dřevěnou budovu brzy nahradila zděná budova, která dodnes slouží k odbavování cestujících ve směru Nižnij Novgorod. Roku 1972 byla přistavěna nová hala pro směr Kursk se skleněnou a ocelovou fasádou, obrácenou do Zahradního okruhu. Další projekty modernizace se připravují.

Navazující doprava[editovat | editovat zdroj]

Na nádraží je vstup do stanic metra Kurskaja (linky Arbatsko-Pokrovskaja a Kolcevaja) a Čkalovskaja (Ljublinsko-Dmitrovskaja linka).

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Na stanici začíná poema v próze Venědikta Vasiljeviče Jerofejeva Moskva-Petušky.

A pěkně někam jdi, to je jedno kam, když půjdeš doleva, dojdeš na Kurský nádraží, a když půjdeš rovně, tak taky na Kurský nádraží. Tak jdi doprava, abys tam došel docela nasichr.
— Venedikt Vasiljevič Jerofejev

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Курский вокзал na ruské Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. osm.sbin.ru [online]. [cit. 2015-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. 
  2. JEROFEJEV, Venedikt Vasiljevič. Moskva - Petušky : poema. Překlad Milan Dvořák. 1. vyd. Praha: Argo, 2012. 149 s. ISBN 978-80-257-0697-8. S. 13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]