Kuřim (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuřim
Nádražní budova v Kuřimi
Nádražní budova v Kuřimi
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
MěstoKuřim
Souřadnice
Kuřim
Kuřim
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice346551
TraťBrno – Havlíčkův Brod
Nadmořská výška295 m n. m.
V provozu od2. července 1885
Dopravní koleje6
Nástupiště (nástupní hrany)3 (5)
Prodej jízdenekAno
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBezbariérové WCObchody a další službySchodiště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuřim je železniční stanice v centrální části města Kuřim v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji, nedaleko říčky Kuřimky. Leží na dvoukolejné elektrizované trati Brno – Havlíčkův Brod (25 kV, 50 Hz). Před stanicí je umístěno městské autobusové nádraží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanici otevřela 2. července 1885 společnost Rakouská společnost státní dráhy (StEG) na nově vybudované trati z Brna do Tišnova, postavena byla dle typizovaného stavebního vzoru. Po zestátnění soukromých společností v Rakousku-Uhersku po roce 1908 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB). V roce 1911 se kuřimské nádraží stalo koncovou stanicí soukromé místní dráhy do Veverské Bítýšky. Po roce 1918 správu stanice přebraly Československé státní dráhy, které však o trať do Veverské Bítýšky zájem neměly. Kvůli velké hospodářské krizi byl na ní provoz roku 1936 ukončen.

Roku 1938 bylo Ministerstvem železnic vydáno rozhodnutí o dostavbě dvoukolejného železničního spojení z Havlíčkova Brodu dále do Brna přes Křižanov z důvodu zvýšení přepravní kapacity trasy dále na Slovensko, s plánem prodloužení slepé trati z Velkého Meziříčí do Křižanova. Budování trati Brno – Havlíčkův Brod pozdržela druhá světová válka, zcela dokončena a zprovozněna byla 5. prosince 1953, včetně kompletní přestavby celého kuřimského nádraží.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde jedno hranové a dvě ostrovní, částečně krytá, nástupiště, k příchodu k vlakům slouží podchody pod kolejištěm.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]