Kramerius (digitální knihovna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kramerius
VývojářKNAV, NKČR, MZK, INOVATIKA
První vydání2003
Aktuální verze7.0.34 (z 3.4.2024)
Operační systémLinux
Typ softwarudigitální knihovna
LicenceGNU GPL
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní digitální knihovna (2024)

Kramerius je open-source softwarové řešení pro zpřístupnění digitálních dokumentů využívané v knihovnách. Systém je pojmenován na počest Václava Matěje Krameria (1753–1808), spisovatele, překladatele a zakladatele novodobé české žurnalistiky a prvního ryze českého nakladatelství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kramerius NK ČR v roce 2010

Systém Kramerius svým názvem navazuje na dřívější aktivity knihoven v oblasti záchrany bohemikálních dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru, zejména periodik vydaných od poloviny 19. století do 90. let 20. století. V rámci projektu Kramerius, koordinovaného Národní knihovnou ČR, probíhalo ochranné reformátování dokumentů ohrožených kyselostí papíru nejprve mikrofilmováním, od konce 90. let začala souběžně také digitalizace z mikrofilmů a přímá digitalizace z fyzických předloh.[1]

Od roku 2000 je Národní program mikrofilmování a digitálního zpřístupňování dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru – Kramerius finančně podporován Ministerstvem kultury v rámci dotačního programu VISK (Veřejné informační služby knihoven). Program slouží ke koordinaci a financování digitalizace knihovních fondů v evidovaných knihovnách. V roce 2003 byla v rámci programu vyvinuta stejnojmenná open-source digitální knihovna, která přinesla nástroj pro uživatelsky přívětivé zpřístupnění narůstajícího objemu digitálních dat, do té doby poskytovaných knihovnami zejména lokálně prostřednictvím CD-ROM.[2][3]

K rozhodnutí o vývoji nového systému přispěly problémy se stávajícím softwarem používaným Národní knihovnou ČR, který uživatelům prostřednictvím internetu poskytoval data přímo z archivního úložiště a vystavoval tak cenná archivní data riziku hackerských útoků. Hlavním impulsem pak byly povodně v roce 2002, během nichž bylo poničeno velké množství historických publikací a ve svém důsledku tak přispěly k významné akceleraci digitalizačních aktivit v paměťových institucích.[4]

Verze aplikace Kramerius[editovat | editovat zdroj]

Na vývoji systému Kramerius se na počátku podílela především Národní knihovna ČR ve spolupráci s firmou Qbizm. Knihovna Akademie věd ČR se podílela na definici funkčních požadavků a dále se postupně zapojovala do financování projektu a významně také do jeho vývoje, jehož se v roce 2008 stala hlavním koordinátorem. Později se do vývoje připojily další instituce, například Moravská zemská knihovna v Brně a Vědecká knihovna v Olomouci.

První verze systému, označovaná jako Kramerius 3, byla vyvíjena v letech 2003 až 2007. V roce 2008 bylo rozhodnuto o přípravě nové verze digitální knihovny, využívající nově pro ukládání dat repozitář Fedora. V roce 2009 byla jako dodavatel technického řešení vysoutěžena firma INCAD, první verze systému Kramerius 4 byla představena v roce 2010. Nová verze aplikace přinesla nové uživatelské rozhraní, při jehož vývoji byl kladen důraz zejména na pokročilé možnosti vyhledávání. Oproti dříve preferovanému formátu DjVu, k jehož prohlížení je potřeba využít speciální plugin, pracuje Kramerius od verze 4 v uživatelském rozhraní již s uživatelsky dostupnějším formátem JPG.

Další verze digitální knihovny, Kramerius 5, byla představena v roce 2015. Přinesla opět (volitelnou) změnu uživatelského rozhraní a zároveň API pro možnost využití alternativních uživatelských rozhraní, využívané např. mobilní aplikací Kramerius. V roce 2018 byla vydána nová oficiální verze webového klienta, označovaná jako Kramerius 6. Aktuálně nejnovější Kramerius 7 byl vydán na konci roku 2021. Zatím poslední verze aplikace přináší pro běžné uživatele méně viditelné změny zejména na straně technologie úložiště, optimalizace indexace a efektivnějšího vyhledávání nebo rozšíření možností tvorby virtuálních sbírek dokumentů.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současné době je ve většině institucí nainstalována verze systému 3 a novější. V České republice existuje na 40 instalací Krameria. Pro potřeby koordinace při digitalizaci byla firmou INCAD a ve spolupráci s Národní knihovnou ČR a Knihovnou Akademie věd ČR vyvinuta webová aplikace Registr digitalizace. Zde jsou spolupracujícími institucemi uvedeny publikace, u nichž digitalizace byla provedena, probíhá nebo se plánuje. Velký počet instalací Krameria a nutnost všechny prohledávat, vedlo k potřebě vytvořit národní agregátor digitálních knihoven Česká digitální knihovna. Ten umožňuje vyhledávání v dokumentech obsažených v digitálních knihovnách provozovaných jednotlivými knihovnami v České republice. Cílem je zajištění přístupu k digitálním dokumentům v knihovnách z jednoho místa. V současné době jsou k dispozici data z Národní knihovny ČR, Moravské zemské knihovny v Brně, Knihovny Akademie věd ČR, Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, Městské knihovny v Praze, Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem a Národní technické knihovny. Paralelně se vyvíjí i jednotné uživatelské rozhraní Krameria s přechodem do 27 Krameriů.

Webová aplikace Kramerius[editovat | editovat zdroj]

Kramerius je open-source program, který pracuje na bázi systému pro správu obsahu (Content Management System - CMS). Je určen pro prezentaci digitálních obrazů cenných dokumentů národního kulturního dědictví prostřednictvím lokálních sítí a internetu, a to v souladu s autorským zákonem. Dokumenty jsou přístupné buď ve formátu DjVu, ale v současné době převládá formát PDF.

Autorský zákon a Kramerius[editovat | editovat zdroj]

Dokumenty prezentované prostřednictvím systému Kramerius mohou být zpřístupňovány v souladu s autorským zákonem v několika různých režimech.

Volné dokumenty[editovat | editovat zdroj]

Zcela volně je možné zpřístupňovat zejména dokumenty, u nichž uplynula lhůta 70 let od úmrtí posledního ze spoluautorů (včetně např. překladatele nebo ilustrátora) a zároveň uplynulo 50 let od vydání, dále úřední díla, nebo díla, k nimž držitel práv příslušné knihovně udělil licenci pro plné zpřístupnění.[5] V případě, že není úmrtí relevantních nositelů práv k dílu známo, uplatňuje se zpravidla v digitálních knihovnách tzv. vyvratitelná domněnka, že u děl vydaných před 110 a více lety majetková práva uplynula.[6]

Díla nedostupná na trhu[editovat | editovat zdroj]

V části, zejména větších, instancí digitálních knihoven Kramerius je dostupná možnost získat po přihlášení (účtem knihovny nebo univerzity) přístup k tzv. dílům nedostupným na trhu. Jedná se o autorsky chráněná slovesná díla, ktera byla vydána na území ČR, jsou nedostupná v běžné obchodní síti, byla vydána před více než 20 lety (monografie), resp. 10 lety (periodika) a jsou zařazena na tzv. Seznam děl nedostupných na trhu[7] provozovaný Národní knihovnou ČR. Díla splňující tyto podmínky je na základě licenční smlouvy mezi Národní knihovnou ČR a kolektivními správci DILIA a OOA-S, možné s určitými omezeními zpřístupňovat uživatelům na území ČR online. K hlavním omezením patří podmínka přihlášení účtem některé ze zapojených knihoven[8] a znemožnění pořizování digitální a tiskové kopie dokumentů.

Autorsky chráněná díla bez možnosti vzdáleného přístupu[editovat | editovat zdroj]

Zpřístupnění autorsky chráněných dokumentů, které nesplňují podmínku pro zpřístupnění v režimu děl nedostupných na trhu je možné pouze v budovách knihoven, které mají dokument ve své digitální knihovně a vlastní nebo prokazatelně vlastnily původní předlohy digitalizace. Digitální kopie děl s autorskoprávní ochranou je možné v rozhraní digitální knihovny vyhledat a zobrazit v podobě náhledu, není však možné získat čitelnou podobu dokumentu. Zájemce o text si může konkrétní vyhledané dokumenty vypůjčit v knihovně (dostupnost vyhledat např. v Souborném katalogu ČR), nebo požádat o službu dodání dokumentu (např. Virtuální polytechnická knihovna).

Instituce používající Krameria a umožňující dálkový přístup[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MELICHAR, Marek; HUTAŘ, Jan. České paměťové instituce a digitální data – historický exkurz, současný stav a předpokládaný vývoj I.. Duha [online]. Moravská zemská knihovna, 2013-11-18 [cit. 18.4.2024]. Dostupné online. ISSN 1804-4255. 
  2. POLIŠENSKÝ, Jiří. Systém Kramerius : nástroj pro zpřístupňování digitalizovaných dokumentů. Čtenář. 2005, roč. 57, čís. 6, s. 186-187. Dostupné online. ISSN 0011-2321. 
  3. MELICHAR, Marek; HUTAŘ, Jan. České paměťové instituce a digitální data – historický exkurz, současný stav a předpokládaný vývoj I.. Duha [online]. Moravská zemská knihovna, 2013-11-18 [cit. 18.4.2024]. Dostupné online. ISSN 1804-4255. 
  4. * POLIŠENSKÝ, Jiří. Systém Kramerius : nástroj pro zpřístupňování digitalizovaných dokumentů. Čtenář. 2005, roč. 57, čís. 6, s. 186-187. Dostupné online. ISSN 0011-2321. 
  5. KERSCH, Filip. Digitální knihovna AV ČR a systém Kramerius. Informace – zpravodaj Knihovny AV ČR [online]. Knihovna AV ČR, 2022 [cit. 29.4.2024]. Čís. 1. Dostupné online. ISSN 1805-2800. 
  6. RICHTER, Vít; MATUŠÍK, Zdeněk; VOZÁR, Zdenko; FOLTÝN, Tomáš. Metodika pro zajištění bezpečného přístupu k datům v rámci různých režimů zpřístupnění digitálního obsahu [online]. 2022 [cit. 2024-04-29]. S. 14. Dostupné online. 
  7. https://sdnnt.nkp.cz.
  8. https://ndk.cz/knihinst
  9. Kramerius 5, DiFMOE
  10. Kramerius 3, Divadelní ústav v Praze
  11. Kramerius 5, JVK ČB. kramerius.cbvk.cz:8080 [online]. [cit. 2014-07-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-07-28. 
  12. Kramerius 5, AV ČR
  13. Kramerius 5, KAŠ
  14. Kramerius 5, KNM
  15. Kramerius 5, ZČM. kramerius.zcm.cz [online]. [cit. 2015-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-17. 
  16. Kramerius 5, KKFBZ
  17. Kramerius 5 KKKV
  18. Kramerius 5, KK Vysočiny
  19. Kramerius 5, KVKLI
  20. Kramerius 5, MENDELU
  21. Kramerius 5, MěK ČT
  22. Kramerius 5, MěK P
  23. Kramerius ARMY
  24. Kramerius 5, MZK
  25. Kramerius 5, MSVK. camea.svkos.cz [online]. [cit. 2014-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-26. 
  26. Kramerius 4, Muzeum východních Čech
  27. Kramerius 5, LMDA 5
  28. Kramerius 5, NA
  29. Kramerius 5, NFA
  30. Kramerius 3, NKP
  31. Kramerius 5, NKP s NDK
  32. Kramerius 5, NLK
  33. Kramerius 5, NM
  34. Kramerius 3, NTK. kramerius.stk.cz [online]. [cit. 2010-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-12-27. 
  35. Kramerius 5, NTK
  36. Kramerius 5, SVKUL
  37. Kramerius 5, SLU. kramerius.slu.cz [online]. [cit. 2015-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-17. 
  38. Kramerius 5, SVKKL
  39. Kramerius 5, SVKPL
  40. Kramerius 5, SVKHK. kramerius4.svkhk.cz [online]. [cit. 2017-11-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-09. 
  41. Kramerius 5, FSV UK. kramerius.fsv.cuni.cz [online]. [cit. 2013-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-08-30. 
  42. Kramerius 5, 1. LF UK
  43. Kramerius 3, VK Olomouc. noviny.vkol.cz [online]. [cit. 2010-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-01-25. 
  44. Kramerius 5, VK Olomouc
  45. Kramerius 5, VŠE
  46. Kramerius 5, VUGTK
  47. Kramerius 5, Židovské muzeum v Praze

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]