Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Staré)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Staré)
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Staré)
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Staré)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajKošický
OkresMichalovce
ObecStaré
Souřadnice
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Staré)
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Staré)
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Datum posvěcení1842
Architektonický popis
Typ stavbyklasicismus
Výstavba1811
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je farní kostel nacházející se v Michalovském okrese v obci Staré. Postaven byl v letech 1811 - 1842 v klasicistním stylu. Kostel je národní kulturní památkou a je zapsán v Ústředním seznamu památkového fondu (pod číslem 93/1). Za národní kulturní památku byl vyhlášen 23. března 1963.

Historie kostela[editovat | editovat zdroj]

Výstavbu kostela započal v roce 1811 hrabě Vincent Sztáray, později v pracích pokračovala jeho manželka. Od roku 1827 měla stavbu kostela na starosti a i ji dokončila vdova Johanna Szirmay de Szirma Bessenyo.

Architektura kostela[editovat | editovat zdroj]

Jde o jednolodní stavbu s obdélníkovým půdorysem a se |svatyní s jemně zaobleným pětibokým závěrem, ke kterému přiléhají dvě boční sakristie. Hlavní průčelí kostela má vestavěnou věž a je členěno 4 pilastry, které jsou ukončeny iónskými sloupovými hlavicemi. Věž má kordonovou římsu, nad ní se nacházejí francouzská okna. Zdivo věže je několikrát lomené a na vrchu se nachází masivní kříž.

Uprostřed čelního průčelí je hlavní portál a nad ním je nápis: "DEO UNI ET TRINO", což v překladu znamená "Bohu trojjedinému". Po obou stranách hlavního vstupu jsou ve zdivu velké rytiny zobrazující slovanské věrozvěsty svatého Cyrila a svatého Metoděje.

Interiér kostela má valenou pruskou klenbu a takto je zaklenuta i svatyně. Na čelní stěně svatyně je hlavní oltář - jde o klasicistní sloupový oltář s malbou Nanebevzetí Panny Marie, která je i patronkou kostela.

Kamenná křtitelnice pochází z roku 1784 a je z bývalého kostela. V kostelní lodi se nacházejí i boční oltáře: oltář Božského srdce Ježíšova, oltář svatého Kříže, oltář Levočské Panny Marie a oltář svatého Ondřeje apoštola.

V kostele se nachází i bohatá výmalba. Ve svatyni je to malba Nejsvětější Trojice, Korunování Panny Marie, Zvěstování Panny Marie a Narození Krista Pána. V lodi kostela jsou malby Zmrtvýchvstání Páně, Seslání Ducha svatého, Blahoslavení košičtí mučedníci a Evangelisté. V kostele se také nachází i malba místního zámečku, který je také národní kulturní památkou.

Vitráže kostelních oken zobrazují následující:

Pod svatyní se nachází i krypta rodiny Sztárayovcov, kteří dali kostel postavit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Staré) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]