Korunovační katedrála (Alba Iulia)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Korunovační katedrála
Místo
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
ObecAlba Iulia
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevRumunská pravoslavná církev
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Datum posvěcení1922
Architektonický popis
Stavební slohbyzantská architektura
Výstavba1922
Další informace
AdresaStr. Mihai Viteazul 16, municipiul Alba Iulia, Alba Iulia, RumunskoRumunsko Rumunsko
Oficiální webOficiální web
Kód památkyAB-II-m-A-00128.01 a AB-II-a-A-00128
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Korunovační katedrála (rumunsky Catedrala Încoronării) je chrám Rumunské pravoslavné církve v rumunském městě Alba Iulia v Sedmihradsku. Chrám se stal symbolem sjednocení země v roce 1918, když se stalo Sedmihradsko součástí Rumunského království.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Alba Iulia se stala v minulosti důležitým duchovním centrem rumunského Sedmihradska. Sídlí zde i římskokatolické biskupství a je zde i římskokatolická katedrála. V roce 1918 zde bylo slavnostně prohlášeno spojení Sedmihradska s Rumunskem a vytvoření státu Velké Rumunsko (Romania Mare). Pravoslavná katedrála byla vybudována v letech 19211922 jako duchovní symbol tohoto sjednocení. Dne 15. října 1922 se zde uskutečnila slavnostní korunovace rumunského krále Ferdinanda I. (prvního panovníka sjednoceného Rumunska) a jeho manželky, královny Marie.

1. prosince 1948 se v chrámu uskutečnil akt sjednocení rumunských řeckých katolíků s Rumunskou pravoslavnou církví. Část řeckých katolíků unii podepsala, část zůstala v ilegalitě. Rumunská řeckokatolická církev byla postavena mimo zákon.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Katedrála je postavena v tradičním byzantském architektonickém stylu s výraznými prvky rumunské architektury z Valašska a Moldavska. Katedrála má tvar řeckého kříže a její půdorys připomíná půdorys historického chrámu Rumunské pravoslavné církve v Târgovişte. Chrám zdobí tři věže, z nichž nejvyšší dosahuje výšky 40 metrů.

Portál je vyzdoben tradičními rumunskými náboženskými motivy a nad nimi jsou ikony svatých archandělů - Michaela a Gabriela. Na verandě chrámu jsou umístěny mramorové tabule, které připomínají významné události z dějin rumunské pravoslavné církve a rumunského národa.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Korunovačná katedrála (Alba Iulia) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]