Kaple Navštívení Panny Marie (Libochovany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Navštívení Panny Marie
v Hrádku u Libochovan
Kaple v roce 2018
Kaple v roce 2018
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
okresLitoměřice
ObecLibochovany
LokalitaHrádek
Souřadnice
Kaple Navštívení Panny Marie v Hrádku u Libochovan
Kaple Navštívení Panny Marie
v Hrádku u Libochovan
Poloha kaple na mapě České republiky
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátlitoměřický
FarnostLibochovany
Statuskaple
Užívánípříležitostné
ZasvěceníPanna Maria
Datum posvěcení28. října 1990
SvětitelJosef Koukl
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1759
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Navštívení Panny Marie v Hrádku u Libochovan v lokalitě Hrádek nad kaňonovitým údolím Porta Bohemica je pozdně je barokní sakrální stavbou. Nachází se v dubovém lese na křižovatce turistické zelené značky KamýkVelké Žernoseky. Jedná se zároveň o cyklostezku č. 3057 s neznačenou cestou z Libochovan do Velkých Žernosek, odkud je přístup za lesem podél místních vinic. V lokalitě se nachází také nová výklenková kaplička zasvěcená sv. Hubertovi (benedikována 9. července 2011[1]) a na maloplošném chráněném územípřírodní rezervace vrch Kalvárie s místním označením Tři kříže, který je vzdálený od kaple asi 700 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple na Hrádku stojí na místě bývalé tvrze. Původně byla dřevěná, v roce 1759 byla postavená na zděných základech Ondřejem Waldmanem, lesníkem ve službách lovosické vrchnosti. Kaple byla navštěvována i v období komunistické totality. V devadesátých letech 20. století proběhla obnova této kaple zásluhou administrátora libochovanské farnosti Jaroslava Stříže, který ji za nemalého finančního přispění věřících z Brna opravil. Pomáhal mu při opravě jeho tatínek František Stříž, přátelé z Brna manželé Kozlovští a pan Karlík z Litoměřic. Jejich jména jsou na památku vyryta v omítce půdy kapličky. Věžičku udělal zdarma libochovanský tesař. Za několik let po rekonstrukci byla kaple vykradena a částečně zdevastována. V roce 1999 byla znovu opravena, ovšem skromněji (chybí kříž na věžičce, zvon a měděné oplechování). Na počátku 21. století je kaple v dobrém stavu, nicméně v okolí kaple je velký počet mravenišť chráněného mravence lesního a jeho výskyt do značné míry znemožňuje poutní aktivity.

Je oblíbeným poutním místem v období kolem 2. července, na které původně připadala před liturgickou reformou oslava Navštívení Panny Marie (dnes 31. května). Přilehlé obce se snaží udržet tradici a pořádají zde také každoroční májové poutě.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kaple je obdélná, s odsazenou polygonální apsidou a severním průčelím vrcholícím volutovým štítem. Na hřebeni střechy presbytáře je sanktusník. Kaple má nezasklená okna s mřížemi. Uvnitř kaple je plochý strop. Na oltáři se nacházel obraz s chronogramem 1758. Vnitřní zařízení je jednoduché.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠŤÁSTKA, Zdeněk. U Libochovan je nová kaplička. Litoměřický deník.cz [online]. 2011-08-19 [cit. 2014-12-06]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]